Skifer er et forholdsvis nyt materiale til facadebrug. Det er vedligeholdelsesfrit.
Skifer er et forholdsvis nyt materiale til facadebrug. Det er vedligeholdelsesfrit. Foto: Kongebro Natursten

Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Af: M. Wilhelmson, T. Jessen Kristensen, 13. juni 2016

Så vedligeholdelsesfrit som muligt

Foto:
En løsning i fibercement er meget modstandsdygtig over for fugt.

En næsten vedligeholdelsesfri facade lokker mange. Især den yngre generation, som måske oven i købet er førstegangs-købere, er meget fokuserede på, at deres hus bliver så vedligeholdelsesfrit som muligt.

Derfor søger de ofte mod tegl, fibercement eller skifer, når der skal vælges facadebelægning. Og specielt når der er tale om et ældre hus, der skal renoveres, er der efterspørgsel efter alternative materialer.

En løsning der ligner træ

En løsning, som er populær lige nu, er en renovering, hvor ældre huse pudses op, og dele af facaden dækkes med træ. Det er flotte løsninger, men også løsninger, der kræver fremtidigt vedligehold.

Hvis du vælger fibercement til facaden, kan du få en løsning, der ligner træ. Producenterne siger selv, at du ikke kan se forskel på ti meters afstand. Når du så lægger til, at et sådant materiale er helt vedligeholdelsesfrit, at mange af de "nye" materialer er farvebestandige , at en del af dem er miljøvenlige, og at der gives 30 års garanti – fx på flere skifer-typer, så er der nok grund til at se lidt mere på disse muligheder.

Facadebelægningen skal passe til huset

Foto:
Det er vigtigt, at facadematerialet passer til husets stil.

Ikke alle typer facadebelægning passer til alle huse. Det er vigtigt, at du tager flere forhold i betragtning. Ud over energibesparelser, vedligehold og funktion skal du også overveje æstetikken i den valgte løsning.

Facadematerialet bør fx matche husets alder – ellers skabes der samme ubalance, som hvis du satte nye heftige fælge på en klassisk bil. Dit hus er bedst tjent med, at du bevarer den stil, det er født med. Her skal du også tænke på, at et særegent hus kan være svært at sælge.

Den rigtige konstruktion

Christer Harrysson, der er doktor i byggeteknik ved Ørebro Universitet, mener, at der er to grundregler, du skal følge, når du vælger facademateriale:

– Du må aldrig gå på kompromis med konstruktionen af facaden. Det bør ikke være et problem, at lidt slagregn eller fygesne bevæger sig ind "under" facaden. Det vigtige er, at den er konstrueret således, at vandet ledes væk igen eller fordamper via rigtig ventilation, siger han.

Pas på fugt og skimmel

De omfattende fugt- og skimmelproblemer, som desværre ses i flere nybyggerier, skyldes i følge Christer Harrysson for tætte løsninger, hvor der fx er pudset direkte på isoleringen.

– For at være på den sikre side, bør du forsegle alle samlinger i to trin og aldrig opgive luftspalter. De ekstra omkostninger ved dette er ubetydelige, understreger Christer Harrysson.

Læs også: Priser på nyt tag, Se 4 priseksempler

Efterisoleringen er vigtig

Foto:
Tilføjer du kviste eller trapper, skal du have professionel hjælp.

Når du har valgt at ændre gavlen på dit hus eller udnytte 1.salen får huset et nyt udtryk: Men du skal huske, at det i de fleste tilfælde også rejser krav til ny isolering. Ifølge Bygningsreglementet (BR10) afhænger kravet af, hvorvidt førstesalen er beboet eller ej.

Krav om efterisolering

En gavl er nemlig så stor en flade, at den betragtes som en bygningsdel – og hvis førstesalen er beboelsesrum, udløser det krav om efterisolering.
Følger du ikke kravet, skal du skriftligt kunne dokumentere hvorfor. Det betyder, at du skal lave en beregning, der viser, at det ikke er rentabelt at efterisolere og/eller en begrundelse for, at efterisolering ikke kan laves fugt-teknisk korrekt.

Få ekstra isoleret

Foto:
Det kan godt betale sig at øge isoleringen, når facaden skiftes.

Er der blot et loftsrum bag gavlen, udløser en ny gavl-beklædning derimod ikke krav om efterisolering. Men når du først er i gang med at ”pille” ved facaden, er det altid en god idé at overveje, om du skulle udnytte situationen til at få ekstra isoleret. Det kan nedsætte dit varmeforbrug samt være med til at flytte huset højere op i energiklasse, hvilket kan have stor betydning den dag, du vil sælge huset.

Ikke oplagt til gør det selv-projekter

I dag tilbyder flere producenter løsninger, hvor du får efterisoleret og skiftet facadebeklædning i en og samme procedure. At udskifte gavl eller ændre førstesalen til beboelsesrum er ikke oplagte gør det selv-projekter.

Efterisolering ved beboelig førstesal

Hvis løsningen betyder en bebolig førstesal, skal der efterisoleres. Isoleringen vil gøre gavlen tykkere end husets facade, altså vil gavlen rage ud over husmuren. Det kan give omfattende fugtskader i overgangen mellem husmur og gavl, hvis det ikke udføres 100 procent korrekt.

Vær forsigtig ved inddækninger

Skal facadebelægningen skiftes ved fx vinduer, kræver det stor akkuratesse. Du bør også være meget forsigtig, når du udskifter inddækning omkring vinduer – fordi du meget nemt kan komme til at beskadige fugen omkring vinduet og lave små huller i husets dampspærre.

Vores anbefaling er at kontakte en fagmand, så du får en løsning, der også på den lange bane er til husets fordel.

13. juni 2016 M. Wilhelmson, T. Jessen Kristensen
Mere om Facade

Sådan undgår du nabostridigheder om julelys

I december går flere husejere all-in, når det gælder om at pynte facaden op til jul. Men hvad gør du, hvis de mange julelys generer din nattesøvn? Se med her. 

Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om...

Udvendig isolering - sådan får du et tilskud

Du kan få tilskud til udvendig isolering. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan ser du om dit hus har sætningsskader

Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå...

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan det blive svært at sælge.

Nyt liv til gamle huse

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.