Det er billigt at kalke – hvis du gør det rigtigt

Facade

Ifølge Rasmus Kjøng Jørgensen, der har arbejdet med kalk de sidste 25 år, er kalking både billigere og mere holdbart end de andre alternativer på markedet. Læs her om de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du kalker.

Ram sødmælken

En af de vigtigste detaljer, når du kalker, er tykkelsen på din kalkmælk, der består af kalk og kalkvand. Mange husejere har den opfattelse, at kalkmælken skal være så tyk, at muren kun skal have én gang. Men kalker man med en blanding, der er for tyk, vil muren hurtigt skalle af igen. Og så bliver kalkning både dyrt og bøvlet. Kalker man derimod med en blanding, der har cirka samme konsistens som sødmælk (deraf navnet kalkmælk), kan en kalkning holde i op til 10 år.

Kalkning skal gøres vådt i vådt

Muren skal fugtes med en forvanding, inden man kalker. Den må ikke blive for våd, og den skal lige nå at trække mat ind i overfladen, inden man kalker.

Herefter arbejder man vådt-i-vådt. Det betyder, at kalkstrøgene ikke må tørre hurtigere, end du kan nå at stryge dem sammen – ligesom maling. Det er derfor en god ide at gøre et område af muren klar, hvor du kan skjule dine stop. For eksempel ved et hjørne eller en dør. Husk også at røre i kalkmælken løbende, så den forbliver ensartet. Kalkningen foretages minimum 2-3 gange og skal tørre mellem hvert lag.

Efter det sidste lag har hærdet kan du forsegle den nykalkede overflade ved at spraye den med kalkvand med enten en sprayflaske eller rygsprøjte. Det forlænger holdbarheden med adskillige år.  

Brug kulekalken

Der er stor forskel kvaliteten af kalk. Den bedste kalk på markedet er en kulekalk, der har lagret i mindst 2 år. Kulekalk er læsket kalk, som har fået lov til at stå og danne mange, små og fine kalkkrystaller over tid. Det er krystallerne, der binder og gør stærk, og derfor har kulekalken en særlig god vedhæftningsevne. Vil du nøjes med at kalke hvert 5. til 10. år skal du derfor vælge kulekalk frem for stampet kalk.

Helt kort om 'Vi kalker'-kampagnen

’Vi kalker’ er en landsdækkende kampagne, der skal få danskerne til at kalke igen. Den 17. maj er udnævnt til national kalkdag, som danner rammen om en række ’kalk-events’ rundt omkring i landet. Bag kampagnen står virksomheden KALK og bevaringsforeninger over hele landet.

Rasmus Kjøng Jørgensen er direktør i firmaet KALK. Han har arbejdet med kalk de sidste 25 år.

Se mere på www.vikalker.dk

21. april 2015
Mere om Facade

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Facade Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Husets facade – det ydre udtryk

Facade Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan...

Det nemmeste trick i verden til rengøring af husmure

Facade At vaske ydermure ned kan virke som en uoverskuelig opgave, men her er en metode, der er så simpel, at man tror, det er løgn.

Facadematerialer der er nemme at holde

Facade Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Nyt liv til gamle huse

Facade Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er,...

Vedligehold husets facade

Facade Facaden er en vigtig del af husets klimaskærm, der beskytter os mod vejrets lunefulde skiften. Det er ofte den mest holdbare del af huset,...

6 gode grunde til at kalke

Facade Kalkning står for mange som et gammeldags og bøvlet alternativ til plastmaling, men gøres det rigtigt, er kalkning både billigere og mere holdbart. Find er 6 gode grunde til at kalke.

Guide: Revner i husmuren skal tages i opløbet

Facade Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Facade Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Reparationer på husets facade: undgå fugtskader

Facade Inden du går i gang med at renovere eller udskifte beklædningen på gavlen, vinduernes sålbænke, tagudhæng, inddækningen omkring døre eller andre små forbedringer på husets facade, skal du sikre dig, at regnvand kan løbe fra det materiale, du vælger. Samtidig skal den nye beklædning være konstrueret korrekt.

Få en pæn kælderskakt uden revner - sådan gør du

Facade Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre...

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Facade Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Giv huset en flot træfacade

Facade Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Facade Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Facade Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.