Rengøring med damp betyder, at du kan få rene overflader uden at bruge vaskemidler eller kemikalier
Rengøring med damp betyder, at du kan få rene overflader uden at bruge vaskemidler eller kemikalier Foto: iStock

Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser gør rent i dyben - uden brug af kemikalier. Brug damprenseren til at rengøre bl.a. fliser, klinker, vægge, ovn, tekstiler og vinduer.

Let rengøringen med en damprenser

Damp er nok det nærmeste, vi kommer på at kunne købe knofedt. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men en damprenser kan lette rengøringen på næsten alle områder i huset.

Damprenseren har tre store fordele

  1. Gør rent i dybden. For det første gør dampen rent i dybden. De små damppartikler trænger langt ind i materialer, revner og sprækker, og opløser snavset, hvor det ellers kan være vanskeligt at komme til med klud og børste.
  2. Stor gavn for allergikere. For det andet betyder den høje temperatur på dampen – 80-100 ° – at både bakterier og husstøvmider dør. Allergikere har derfor glæde af metoden.
  3. Uden kemikalier. Og for det tredje foregår rengøring med damp uden brug af rengøringsmidler og kemikalier. Dampen klarer opgaven. Den vasker, renser – kan opløse mange af de mest genstridige pletter og så fjerner den lugtgener

Brug en damprenser i hele huset

Damprenseren har flere forskellige mundstykker – med børste eller klud – beregnet til forskellige overflader og opgaver. Til større overflader bruger du et mundstykke, der fungerer som en moppe – og hvor du skifter kluden efter behov. Til malede overflader er der et mindre mundstykke til bløde klude. Særlige opgaver klares med en børste, så du kan skrubbe, samtidig med at snavset bliver opløst af dampen.

Dampen opløser snavs, som ellers har tendens til at blive siddende ved almindelig vask med klud og sæbe. Dampen bliver ’skudt afsted’ med høj hastighed og kommer ned i sprækker og revner, fx svære hjørner, sprækker og fugerne i et gulv.

Læs også 

Hvad kan rengøres med en damprenser?

Gulve

Alle hårde gulve som fliser, klinker, laminat, linoleum og vinyl kan dampvaskes. Her er det vigtigt, at gulvet er støvsuget meget grundigt. Sæt det brede mundstykke på damprenseren, og monter en gulvklud.

Oliebehandlede og lakerede gulve: Her skal damprenseren skrues ned på halv kraft, og kluden på mundstykket skal lægges dobbelt for at begrænse varmen.

Sæbebehandlede gulve: Dampen tager nogle af de pletter/farveforskelle, der kan være, men sæbebehandlingen skal vedligeholdes.

Malede overflader

Vægge, døre, dørkarme, vindueskarme mv. Skru damprenseren ned på halv damp og brug en blød klud på det lille mundstykke. Hav en tør klud parat til at tørre efter, hvor nødvendigt.

Køkken

Ovn, emhætte og glas-keramisk komfur kan dampes rent. Brug en lille børste. Alt rustfrit stål kan vaskes helt rent – og gammelt fedt opløses med dampen. Skabe og borde kan vaskes – skærebrætter kan desinficeres. Køleskab og fryser kan afrimes, vaskes og desinficeres.

Glas og spejle

Damprenseren er ’ekspert’ til vinduer og spejle. Vask glasset med en blød klud på damprenseren, og skrab efter med en vinduesskraber. Dampen fjerner gammel sæbe-film på glasset – der tiltrækker støv og snavs, derfor holder vinduerne sig rene længere.

Badeværelse

Fliserne tager du med en mikrofiberklud på mundstykket. Er der sorte skimmelpletter i fugerne, bruger du en lille børste. Sæberester og andet snavs bliver opløst – også i fuger og de svære hjørner– de kræver blot en klud. Toilet og håndvask bliver helt rent og desinficeret. Gør du rent med damprenseren hver uge, kan den holde kalken væk.

Tekstiler og møbler

Polstrede møbler og tæpper kan i mange tilfælde friskes op med damprenseren. Vær dog opmærksom på, om stoffet kan tåle varmegraderne – prøv på et lille (skjult) stykke først. Støvsug først grundigt, dampen renser, retter folder ud, tager dårlig lugt og slår husstøvmider ihjel.

12. maj 2015
Mere om Huset

Kvinder er mere klimabevidste end mænd

Til gengæld er mænd mere tilbøjelige til at læse og forstå Energirapporten i en bolighandel. Sådan lyder nogle af konklusionerne i landsdækkende spørgeundersøgelse om energimærkning.

Gevinst for danske sommerhusejere

En tur i sommerhuset er blevet et populært alternativ til udenlandsrejser, når ferietiden er over os. Det kan ses på antallet af sommerhuse...

Sådan forebygger du skader på dit hus i stormvejr

Et kraftigt lavtryk bevæger sig lige nu op igennem Nordsøen. Det giver en overgang kraftig vind fra sydvest, og det kan visse steder medføre...

Guide: 5 tips til at gøre boligen klar til salg

Din bolig skal sælges, og du vil gerne øge dine chancer for at få den solgt. Her får du 5 tips til, hvordan du gør boligen salgsklar, uden at det behøver at koste en formue.

Her gav boligsælgere størst nedslag i prisen i 2019

Den generelt store efterspørgsel på huse i 2019 gjorde det sværere for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen. Flere steder...

Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer

Er du i færd med at skrotte bunken af gamle byggematerialer, der ligget i haven eller skuret i flere år, så læs lige med her først. Mange...

Her er de største fejl du kan begå med brandalarmer

Vintermånederne er højsæson for brande i hjemmet. Det får salget af brandalarmer til at slå rekord år for år. Men brugen af brandalarmer er forbundet med mange faldgruber, fortæller ekspert i brandalarmer.

Derfor kan du glæde dig over at være boligejer lige nu

December måned er for mange familier lig med hyggelige juletraditioner såsom julemad og konfekt, som især børnene holder af. Men i år er...

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du...

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregninge...

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe en grønnere hverdag. Men faktisk kan du også hjælpe med at reducere klimaaftrykket ved ændre tre ting ved din bolig - og samtidig spare mange penge på varmeregningen. Se hvordan her. 

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes...

Ann-Sofie: Sådan får jeg plads til mine krea-ting

Ann-Sofie og Rolf har købt et stort hus, men alligevel betyder det meget - især for hende - at opbevare ting med affektionsværdi rigtigt....

Når villalivet gør ondt

Chefredaktør på idényt, Anna-Lise Aaen, og hendes mand havde forladt huset for at tage på ferie. Men da de kom hjem opdagede de hurtigt, at noget var galt. Et vindue stod pivåbent, gardinet blafrede i vinden. Sådan havde de ikke forladt huset. Noget var helt forkert.

Bestil gratis opmåling af døre, vinduer eller trapper

Her kan du bestille et gratis konsulentbesøg og få lavet en opmåling af døre, vinduer eller trappe, som er tilpasset 100 % til dit hus samt...

Ny blog: Status efter 3 måneder i huset

3 måneder er gået i det gamle hus på Amager, og Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste gør nu status. Tag her et kig indenfor i det charmende...