Rengøring med damp betyder, at du kan få rene overflader uden at bruge vaskemidler eller kemikalier
Rengøring med damp betyder, at du kan få rene overflader uden at bruge vaskemidler eller kemikalier Foto: iStock

Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser gør rent i dyben - uden brug af kemikalier. Brug damprenseren til at rengøre bl.a. fliser, klinker, vægge, ovn, tekstiler og vinduer.

Let rengøringen med en damprenser

Damp er nok det nærmeste, vi kommer på at kunne købe knofedt. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men en damprenser kan lette rengøringen på næsten alle områder i huset.

Damprenseren har tre store fordele

  1. Gør rent i dybden. For det første gør dampen rent i dybden. De små damppartikler trænger langt ind i materialer, revner og sprækker, og opløser snavset, hvor det ellers kan være vanskeligt at komme til med klud og børste.
  2. Stor gavn for allergikere. For det andet betyder den høje temperatur på dampen – 80-100 ° – at både bakterier og husstøvmider dør. Allergikere har derfor glæde af metoden.
  3. Uden kemikalier. Og for det tredje foregår rengøring med damp uden brug af rengøringsmidler og kemikalier. Dampen klarer opgaven. Den vasker, renser – kan opløse mange af de mest genstridige pletter og så fjerner den lugtgener

Brug en damprenser i hele huset

Damprenseren har flere forskellige mundstykker – med børste eller klud – beregnet til forskellige overflader og opgaver. Til større overflader bruger du et mundstykke, der fungerer som en moppe – og hvor du skifter kluden efter behov. Til malede overflader er der et mindre mundstykke til bløde klude. Særlige opgaver klares med en børste, så du kan skrubbe, samtidig med at snavset bliver opløst af dampen.

Dampen opløser snavs, som ellers har tendens til at blive siddende ved almindelig vask med klud og sæbe. Dampen bliver ’skudt afsted’ med høj hastighed og kommer ned i sprækker og revner, fx svære hjørner, sprækker og fugerne i et gulv.

Læs også 

Hvad kan rengøres med en damprenser?

Gulve

Alle hårde gulve som fliser, klinker, laminat, linoleum og vinyl kan dampvaskes. Her er det vigtigt, at gulvet er støvsuget meget grundigt. Sæt det brede mundstykke på damprenseren, og monter en gulvklud.

Oliebehandlede og lakerede gulve: Her skal damprenseren skrues ned på halv kraft, og kluden på mundstykket skal lægges dobbelt for at begrænse varmen.

Sæbebehandlede gulve: Dampen tager nogle af de pletter/farveforskelle, der kan være, men sæbebehandlingen skal vedligeholdes.

Malede overflader

Vægge, døre, dørkarme, vindueskarme mv. Skru damprenseren ned på halv damp og brug en blød klud på det lille mundstykke. Hav en tør klud parat til at tørre efter, hvor nødvendigt.

Køkken

Ovn, emhætte og glas-keramisk komfur kan dampes rent. Brug en lille børste. Alt rustfrit stål kan vaskes helt rent – og gammelt fedt opløses med dampen. Skabe og borde kan vaskes – skærebrætter kan desinficeres. Køleskab og fryser kan afrimes, vaskes og desinficeres.

Glas og spejle

Damprenseren er ’ekspert’ til vinduer og spejle. Vask glasset med en blød klud på damprenseren, og skrab efter med en vinduesskraber. Dampen fjerner gammel sæbe-film på glasset – der tiltrækker støv og snavs, derfor holder vinduerne sig rene længere.

Badeværelse

Fliserne tager du med en mikrofiberklud på mundstykket. Er der sorte skimmelpletter i fugerne, bruger du en lille børste. Sæberester og andet snavs bliver opløst – også i fuger og de svære hjørner– de kræver blot en klud. Toilet og håndvask bliver helt rent og desinficeret. Gør du rent med damprenseren hver uge, kan den holde kalken væk.

Tekstiler og møbler

Polstrede møbler og tæpper kan i mange tilfælde friskes op med damprenseren. Vær dog opmærksom på, om stoffet kan tåle varmegraderne – prøv på et lille (skjult) stykke først. Støvsug først grundigt, dampen renser, retter folder ud, tager dårlig lugt og slår husstøvmider ihjel.

12. maj 2015
Mere om Huset

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du helst skal holde dig fra, hvis din støvsuger skal have et langt og lykkeligt liv.

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregninge...

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe...

Bliv gammel i dit hus - på den gode måde

Selv om det er en fjern fremtid, så er det fornuftigt i god tid at gå jeres hus igennem og overveje, om det er indrettet hensigtsmæssigt...

Våde mursten koster på varmeregningen

Bor du i muret parcelhus, kan du spare ca. 12 % på varmeregningen ved at holde murstenene tørre.

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes...

Ann-Sofie: Sådan får jeg plads til mine krea-ting

Ann-Sofie og Rolf har købt et stort hus, men alligevel betyder det meget - især for hende - at opbevare ting med affektionsværdi rigtigt....

Når villalivet gør ondt

Chefredaktør på idényt, Anna-Lise Aaen, og hendes mand havde forladt huset for at tage på ferie. Men da de kom hjem opdagede de hurtigt, at noget var galt. Et vindue stod pivåbent, gardinet blafrede i vinden. Sådan havde de ikke forladt huset. Noget var helt forkert.

Bestil gratis opmåling af døre, vinduer eller trapper

Her kan du bestille et gratis konsulentbesøg og få lavet en opmåling af døre, vinduer eller trappe, som er tilpasset 100 % til dit hus samt...

Ny blog: Status efter 3 måneder i huset

3 måneder er gået i det gamle hus på Amager, og Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste gør nu status. Tag her et kig indenfor i det charmende...

Ny blog: Tilbygningen … det brune monster

Ann-Sofie Ostenfeld går denne gang i lag med en gammel tilbygning til hendes og kærestens hus på Amager.

Ny blog: Nedrivning på første sal – hvor svært kan det være?

Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste går kækt til ombygningen af deres hus fra 1907. Men helt nemt er det ikke at fjerne både vægge, lofter...

Ny blog: Hvad stiller vi op med det lilla bad?

Læs anden del af Ann-Sofie Ostenfelds blog om købet af og livet i et gammelt Amager-hus, der skal total-renoveres. Denne gang erklærer...

Video: Fjern pletter af rødvin fra sofaen eller gulvtæppet

Rødvin på sofaen er ikke nogen katastrofe, men pletten skal renses af hurtigt. Lær teknikken.

Video: Sådan laver du skum til at fjerne pletter fra sofaen

Spar penge – drop dyre rengøringsmidler. Eksperten viser, hvordan du selv kan lave den perfekte pletfjerner.

Video: Brug den gamle tandbørste til rengøring i hele huset

Genialt! Rengøring i revner og sprækker med din gamle tandbørste. Se hvor effektiv, den er, fx i tætningslisten på køleskabet, stålvasken...