Vælg det rigtige træ

Et bræt er ikke bare et bræt. Der er forskel på træsorter, og hvordan de bruges. Læs med her, før du vælger træ.


Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 2, 2006
Fotos: Træbranchens Oplysningsråd, Hans Juhl/Værebro Tømmerhandel
Illustrationer: Træbranchens Oplysningsråd

Der findes rigtig mange forskellige træsorter, der er velegnede til nogle opgaver, men absolut ikke egner sig til andre.

Tag fx lærketræ; det findes i et væld af arter og er meget populært. Lærk har en meget stor andel af såkaldt kernetræ, der gør den mere modstandsdygtig ved udebrug end fyr og gran. Men træstrukturen er ikke så tæt som i “tungere” træ, fx teak og eg. Derfor bør lærk udendørs altid overfladebehandles med træbeskyttelse, der indeholder et middel mod råd og svamp. Det rigtige træ er altså altafgørende for, om dit byggeprojekt bliver en succes.

Det første tjekpunkt er, hvor meget regn og fugt brædderne bli ver udsat for, når de er sat op, og hvor nemt de kan tørre igen. Lodrette brædder er ikke så udsatte, mens vandrette brædder samler pytter. Stolper, der graves ned, er de mest udsatte – her er trykimprægneret træ især en god mulighed.Vælger du fyrretræ, bør det altid være trykimprægneret, hvis det ofte bliver udsat for regn, og hvis det står i eller på jorden.

Læs mere om de forskellige træsorter og deres egenskaber i boksen til venstre. Så er du bedre rustet, når du skal ned i trælasten og hente materialer til forårets byggeprojekter i hus og have.

Trykimprægnerede valg
Vælg altid trykimprægneret træ mærket med NTR, der står for Nordisk TræbeskyttelsesRåd, det er garanti for, at træet er effektivt imprægneret. Det købes i forskellige kvaliteter, der kendetegnes ved forskellige klassifikationer:

Køb klasse AB (fyrretræ), når træet skal anvendes udendørs, men ikke er i kontakt med jord eller vand. Fx udvendig beklædning, vindskeder, udhæng og gavl.

Køb klasse A (fyrretræ), når træet er i direkte kontakt med jord eller vand og på steder, der er svære at udskifte og inspicere, fx udvendige trapper, altaner og terrassegulv og stolper i jord

Klasse Gran – kan imprægneres i tykkelser op til 25 mm. Brædder anvendes, hvor træet ikke er i kontakt med jord. Rundtræ kan dog holde til jordkontakt.

Kend kerne fra splint
Kerneved dannes i træets centrum, kernen, og kan hos en række træsorter (bl.a. lærk, eg og fyr) indeholde konserverende stoffer, der beskytter træet mod svamp og mikroorganismer. Veddet uden om kernen er mere åbent og mindre holdbart, det kaldes splintved.
Vend brættet rigtigt
Yderbeklædninger skal altid opsættes med kernesiden udad. Kernesiden er den side af brættet, der har vendt ind mod midten af træstammen – du finder den ved at se på træets åretegning i enden af brættet. Kernetræet, der er den stærkeste del af træet, vil så vende udad mod vejrliget og medvirke til, at brættet revner mindst muligt. Yderbelægning opsættes med kernesiden udad Illustration: Træbranchens Olysningsråd Se på åretegningen i træet, om brættet vender rigtigt.
Fotos: Træbranchens OplysningsrådAzobé og andre tunge, tropiske træsorter har lang holdbarhed udendørs. Spænder i farve fra den gyldne bilinga til rødbrun azobé. De er relativt dyre og benyttes ofte til terrasser og vægbeklædning, hvor de med olie bliver ekstra smukke.

Fotos: Træbranchens OplysningsrådEg er fantastisk modstands-dygtigt over for råd, svamp og insekter. Træet er meget lukket i strukturen og kan i jorden holde 15-20 år. Eg er ret dyrt og anvendes gerne til hoveddøre, til lister og rækværk og til flagstangsstøtte eller hegnsstolper.

Fyr er den meste brugte træsort Fyr er den mest brugte træsort. Der er her meget stor forskel på kerneved og splintved. Beskyttet mod vejrlig bruges ikke trykimprægneret fyr til lægter, loft, inderbeklædning. Bør udendørs altid overfladebehandles med maling/træbeskyttelse. Træet er velegnet til facadebeklædning

Rødgran findes i flere kvaliteter, og der er ikke forskel på kerne- og splintved. Strukturen er lukket, og træet er derfor velegnet til fx facadebeklædning. Ved jordkontakt er holdbarheden 3-5 år. Bør ved opsætning udendørs overfladebehandles.

Teak er en af de meste holdbare træsorter

Teak er blandt de mest holdbare træsorter. Det kan stå ubehandlet, så overfladen gråner eller overflade-behandles med træolie, så det får den naturlige farve. Holder 15-20 år i jorden og er desuden syrefast. Bruges især til havemøbler og vinduer.

Fotos: Træbranchens OplysningsrådWestern red cedar er en let træsort, der i styrke er svagere end gran. Kernetræ er meget modstands-dygtigt over for svamp og kan i kontakt med jord holde i 15-20 år.Tåler at stå ubehandlet som facadebeklædning. Er velegnet som stolper i jord og beklædning på terrassen.

Mest læste artikler