Et klassisk dansk typehus gemt bag hegnet. Vi tager temperaturen på hustypen.
Et klassisk dansk typehus gemt bag hegnet. Vi tager temperaturen på hustypen. Foto: iStock

Typehuse fra 60'erne og 70'erne er bedre end deres rygte

Der er masser muligheder i typehuse fra 60'erne og 70'erne. Måske har de lave mustenshuse et lidt blakket ry, men mulighederne er mange, og priserne er ikke skræmmende. Læs alt om, hvad byggeeksperterne siger om det klassiske danske typehus. 

Af: Mikkel Hede, 15. marts 2017

Typehus-boomet i 60'erne

I 60'erne havde familien Danmark fået nok af trange lejekaserne i de store danske byer. Samtidig havde gennemsnitsfamilien fået flere penge mellem hænderne, så nu skulle der bygges hus! I tresserne og halvfjerdserne betød det, at omkring 450.000 nye huse skød op ud i forstæderne. Mange af dem var de såkaldte typehuse. Vi tager temperaturen på dem her. 

Blakket ry til typehusene

Måske var byggeskikken i 60'erne og 70'erne ikke rigtig gearet til den store migration, og måske gik det hele alt for hurtigt. Parcelhusene fra perioden har i hvert fald med tiden fået et blakket ry.

Visuelt har der altid været mange, der rynkede på næsen af de nærmest fabriksfremstillede huse. Materialevalget har også stået for skud med den udbredte brug af skrøbelig gasbeton som en del af den bærende konstruktion, billige eternittage og facadepartier med tyndt krydsfinér. 

Gennemgang af ældre typehuses stand i dag

Fageksperter fra boligsite bolius.dk har netop kigget typehusene fra 60'erne og 70'erne efter i sømmene. Selvom der er mange ting, man skal være opmærksom, så er tonen hos eksperterne alligevel, at omfanget af byggesjusk og byggeskader trods alt er overskeligt og muligt at inddømme. Her er et overblik over kvaliteten og bevaringsstanden af de forskellige bestanddele af typehusene fra tiden. 

 
Hvad der er et klassisk typehus, og hvad der er senere tiders variation over temaet, kan nogle gange være svært at se bag hegnet.  

Udfordringer ved typehuset fra 60'erne og 70'erne

Der er en del genkommende skavanker i typehuse fra perioden. Her er tre af årsagerne til, at husene nogle gange kræver en kærlig hånd og lejlighedsvise saneringer:

  1. Der har været en del omstillingsproblemer i perioden i forbindelse med overgang fra byggeri med tegl og mursten til nyere byggematerialer, som entreprenørerne havde begrænset erfaring med. Det drejer sig balndt andet om gasbeton, eternit, gips og spånplader.
  2. Den store hast, hvormed typehusene blev opført, har også medført probelem. Den store efterspørgsel og behovet for hurtigt at imødekomme den medførte uværgerligt fejl 
  3. En del af de anvendte materialer i typehusene har senere vist sig at være problematiske. Det er dog først i eftertiden, at faren ved byggematerialer som f.eks. asbest er blevet kortlagt. I sin tid handlede de fleste bygherrer i god tro med de midler, der var til rådighed.

Fordele ved typehuse fra perioden

Der er ingen grund til at forklejne problemerne ved de ofte lynopførte og mere eller mindre fabriksfremstillede typehuse fra tiden mellem ca. 1960 og 1980. Der er dog en del fordele ved hustypen, som det er værd at fremhæve. Her er tre af de mest iøjnefaldende:

  1. De fejl, som er opstået under byggeboomet, kan i de fleste tilfælde forholdsvist nemt afhjælpes. Typehuse er desuden rimeligt lette konstruktioner, som er nemmere at komme til i, end når det drejer sig om store etageejendomme med dybt udgravede kældre. 
  2. Der er efterhånden indsamlet meget viden om, hvordan typehusene tér sig i vind og vejr over år. Det gør diagnosticeringen nogenlunde enkel. 
  3. Eftertiden har rettet fejlene. Et typehus, der stadig står der i dag med 50 år på soklen, har i de fleste tilfælde haft nogle betænksommme ejere undervejs, der har rettet på husenes medfødte fejl. 

Byggeskader på klassiske typehuse

Skader på fundamentet

Slagger er ofte brugt som fyld under husenes fundament. Formålet var at lede fugt væk. Den kemiske sammensætning af denne slager kan være forskellig. Noget slagger opsuger fugt i stedet for at lede det væk. Det kan få betondækket og ydermurerne til at revne.

Har du problemer med fundamentet i dit typehus, og vil du gerne have undersøgt, om det kan skyldes slaggerens karakter, så er du nødt til at slå hul i gulvet og lade et parti fra fundamentet analysere af eksperter. 

Byggeskader på facaderne

Murstensmure i ok stand

Murstensmurene i typehuse er ifølge fageksperterne fra bolius.dk generelt ikke i dårligere stand end i murstenshuse fra andre perioder. Alligevel bør man ved typehuse - som ved alle andre hustyper, altid være opmærksom på at spotte dårligt udførte fuger eller sten, der optager for meget vand og ikke er frostfaste.

Pres på ydermure fra taget

Mange typehuse er udført med gasbeton - eller porebeton - inderst og mursten yderst. Taget hviler derfor ofte oven på den forholdsvis svagelige gasbeton. Det kan fremkalde revner i murerne. I mange tilfælde er det kun kosmetisk. Det kan dog være nødvendigt at få undersøgt om trykket fra taget er i færd med at tynge murene itu. 

Nedslidte træbeklædninger

Ofte er murstensmure på typehuse fra 60'erne og 70'erne afbrudt af lettere facadepartier i træ eller eternit. Disse facadedele kræver generelt mere vedligeholdelse end murværket. Så hvis ikke en af dine forgænger allerede har gået træpartierne efter i sømmene, så er tiden nok kommet til dem. 

 
Typehus med tilbygning fra en københavnsk forstad.  

Byggeskader på typehustage

Det hyppigst benyttede tagdækningsmateriale på de klassiske typehuse var eternit. Hele 70  % af tidens typehus var oprindeligt udstyret med etenittage. 13 procent havde tegl. 9 procent betontagsten. 6 procent havde fladt tag, typisk beklædt med tagpap. 

Udskiftede flade tage

Flade tag er ofte blevet udskifte. Problemer med tæthed og vægt fra snedriver har øvet pres på flade tag. Af samme grund er mange blevet udskiftet, og der er ikke så mange af disse tilbage i boligmassen.

Problemer med ventilation af taget

Dampspærre var ikke standard i perioden. Senere tiders efterisolering kan desuden havde hæmmet ventilationen af taget. 

Problemer med undertaget

Trækonstuktionen under tagdækket kan nogle steder have taget skade af teglsten eller eternit i for dårlig kvalitet, eller den kan være blevet nedtæret på grund af simpel misvedligeholdelse. Et defekt undertag kan ofte ikke repareres, men bør udskiftes. 

Andre skader på typehuse fra perioden

Skjulte tagrender

Det var i perioden almindeligt at skjule tagrender bag træbeklædning. Dette kræver, at tagrenderne hyppigere tilses end synlige tagrender. Træbeklædningen kan dog ofte fjernes uden konstruktionsmæssige problemer, men det vil ofte give huset et visuelt udtryk, som måske ikke er ønskeligt og i hvert fald ikke var tiltænkt. 

Byggeskader i vådrum

Der var i 60'erne og 70'erne ikke noget krav om, at badeværelset skulle være udstyret med vådrumsmembran omkring bruseafdelingen. Hvis flisebelægningen ved brusenichen er gået i stykker, kan det derfor godt have forårsaget fugtskader samt råd og svamp.

Se mere om fageksperternes gennemgang af de hyppigste byggeskader på 60'ernes og 70'ernes typehuse på Bolius.dk

15. marts 2017 Mikkel Hede
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...