Tilbygning til huset

De fleste huse kan udvides, men det er en god idé at få hjælp.


Birgit og Ole ejer og bor i en gammel landsbyskole opført 1850. Da parrets to børn skulle have hver deres værelse på første sal, blev parret henvist til et soveværelse ikke større end deres seng. Det kunne de ikke trives med og fik derfor opført den dristige zinkbeklædte tilbygning, vi viser her på siden.
– Vi var enige om, at vi ville have et soveværelse rimeligt rummeligt på første sal og ikke med skrå vægge ned til gulvet, fortæller Birgit. Hun fortsætter:
– Havde vi valgt en klassisk løsning, ville det betyde en meget stor tilbygning med et stort gulvareal, og det var vi ikke interesserede i. Vi har gulvplads nok at holde rent.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris

Hjælp fra arkitekt Fotos: Lars Birger Nielsen Parret henvendte sig derfor til Arkitekthjælpen, som i første omgang leverede en skitse mod et mindre startbeløb.
Skitsen blev efterfølgende, mod en større merbetaling, udviklet til et egentligt projekt, som kunne godkendes af både bygherrer og myndigheder.
– Vi fik 12 m2 forneden og lige så mange foroven. Af æstetiske årsager valgte vi at få lagt nye tagsten. For at opnå en lovlig isoleringsgrad til det nye tag måtte vi hæve hushøjden 20 cm.

Dét lavede de selv Fotos: Lars Birger Nielsen
De lavede alt maler- og tapetarbejde på vægge og lofter selv. I stuen er der gulvvarme, som kommer fra nedfældede solpaneler lagt i taget samt pillefyr. Ole lagde hvidolieret askeparket i stuen. Soveværelset fik et gulvtæppe. Alt øvrigt håndværk er gjort af autoriserede håndværkere i en totalentreprise.

Tegn en forsikring Fotos: Lars Birger Nielsen Alt gik godt for familien, men en anden gang vil de nok overveje at tegne en enterpriseforsikring, da de på et tidspunkt havde byggematerialer for en kvart million kroner stående uden for huset. En enterpriseforsikring ville dække både skader og tyveri.
Tilbygningen og det nye tag kostede ca. 800.000 kr. inkl. moms – heraf udgør tilbygningen den halve million kroner.

Dyr jord Fotos: Lars Birger Nielsen
Det er dyrt og tager tid at komme af med overskudsjord. Skal du af med mere end 1 m3 jord, skal det anmeldes til kommunen. Ligger din grund i såkaldt byzone, skal du have taget jordprøver, før du kan få afhentet jorden. En jordprøve koster ca. 2.000 kr. hos en geolog. Uforurenet jord koster ca. 150 kr. pr. m3 at komme af med.

Mest læste artikler