Luft/luft-varme-pumper, som denne fra IVT/Bosch, er en energivenlig opvarmningsform. Vær opmærksom på, hvor den monteres.
Luft/luft-varme-pumper, som denne fra IVT/Bosch, er en energivenlig opvarmningsform. Vær opmærksom på, hvor den monteres. Foto: Patrik Svedberg

Spar penge på energien med en varmepunpe

Se 7 ting, der er værd at vide, inden du investererer i en varmepumpe. Læs mere om fordele og ulemper ved luft/luft og luft/vand varmepumper.

Der skal udregnes en energiramme

Skal du bygge nyt hus eller renovere, har du en oplagt mulighed for at komme rigtigt fra start energimæssigt og dermed fremtidssikre dit hus.

Først og fremmest skal byggeriet overholde bygningsreglementets lovkrav. For overhovedet at få en byggetilladelse skal der udregnes en såkaldt energiramme. Den skal vise, hvilket behov for energi det nye hus har. Det er ofte en bygningsrådgiver, der udregner energirammen.

Lavere faste udgifter i fremtiden

Byggeriet skal naturligvis planlægges med et så lavt energiforbrug som over- hovedet muligt. Her og nu vil det betyde en ekstra investering, men pengene er givet godt ud: Ofte vil for eksempel pengeinstituttet låne dig ekstra på en fornuftig energiplan for byggeriet, og endelig vil du over tid sidde med lavere faste udgifter til løbende opvarmning.

På sitet sparenergi.dk kan du finde inspirerende eksempler på, hvordan andre villaejere har energirenoveret. Find det her her.

Vælg den rigtige varmepumpe

En varmepumpe er i den forbindelse et godt valg. Den henter energien fra omgivelserne, tilfører elektricitet og "flytter" varmen ind i huset. En varmepumpe bruger meget mindre energi til at producere samme mængde varme end en elektrisk ovn. 

4 typer af varmepumper

Der findes flere varianter af varmepumpen. Hovedkategorierne er:

 • Luft/luft-varmepumpe
 • Luft/vand-varmepumpe
 • Jordvarmepumpen
 • Væske/vandpumpe

De to første typer er de mest almindelige. Har du planer om en varmepumpe, så start med at afsøge markedet på nettet. Med den viden kan du stille de rigtige spørgsmål til fagmanden, der kan hjælpe dig med både endeligt valg og installation.  

To forskellige slags varmepumper

1. Luft/vand-varmepumpe

En luft/vand-varmepumpe henter varmen fra ude- eller aftræksluft og afleverer den i boligen via vandbåret gulvvarme eller radiatorer. Vandbåret varme giver en jævn temperatur, og det gir fleksibilitet i forhold til valg af opvarmingskilde. En luft/vand-varmepumpe passer til den, som har et totalt energiforbrug over 25.000 kWh per år.

Fordele ved luft/vand-varmepumpe

 • Udeluft er tilgængelig overalt.
 • Bore- og gravearbejdet er en moderat investering, eftersom varmeoptagssystemet er en integreret del
 • af anlægget.
 • Høj virkningsgrad, specielt i kystnære områder.
 • Mindre investering end en  væske/vand-varmepumpe.

Ulemper ved luft/vand-varmepumpe

 • Udedelen kan lave vibrationsstøj og bør monteres på selvstændigt stativ eller fæstnes til husmuren.
 • Varmepumpen har lavest varmefaktor og lavest varmeydelse, når varme-
 • behovet er størst – der er beskeden varme at hente i udeluft på de koldeste dage. Dermed har du større behov for tillægsvarme end ved en væske/vand-varmepumpe.
 • Udedelen på luft/vand-varmepumpen har kortere levetid end delene på en væske/vand-varmepumpe.
 • Fugtig og saltholdig luft kan forkorte levetiden på varmepumpens fordamper.
 • Kræver en anden opvarmningskilde i tillæg.
 • Forudsætter, at du allerede bor i bolig med vandbåret varmefordeling i huset. Hvis ikke må du tage højde for flere investeringer.

Økonomien

Prisen på luft/vand-varmepumpe varierer meget. Gode luft/vand-varmepumper koster fra   ca. 60.000–130.000 kroner. Montering kommer oveni. Levetiden er ca. 15 år.

2. Luft/luft-varmepumpe

Luft/luft-varmepumpen består af en inde- og en udedel. Energien/varmen spredes via en motor-vifte. Denne
pumpe passer i mindre boliger, fritids- eller sommerhuse.

Fordele ved luft/luft-varmepumpe

 • Kan bruges som aircondition om sommeren.
 • Enkel at installere, kan tilpasses
 • de fleste boliger.
 • Moderat investering i forhold til
 • besparelsen.
 • Sørger for jævn varme og filtrerer støvpartikler fra.

Ulemper ved luft/luft-varmepumpe

 • Kræver alternative varme-kilde til de koldeste perioder.
 • En punktopvarmningskilde, som er afhængig af en åben planløsning for at varmen fordeler sig bedst muligt.
 • Fugtig og saltholdig luft kan forkorte varmepumpens fordampers levetid.
 • Bruger du varmepumpen som aircondition, øger du strømforbruget og reducerer gevinsten.
 • Tjek støj-volumen på udedelen.

Økonomien

Prisen på en luft/luft-varmepumpe inklusive installation kan variere. Priserne starter ved ca. 15.000 kr. med en levetid på 10–15 år. Modeller med tidsstyring af temperaturen giver et  lavere strømforbrug end dem, der bare har termostat.

7 ting der er værd at vide før køb af varmpumpe

 • Så mange penge kan du spare: Beregninger fra Dansk Energi siger, at du kan opnå en besparelse på 7.000 kr. om året, hvis du fx skifter dit oliefyr ud med en varmepumpe.
 • Udendørstemperaturen: Tjek, hvilken udendørstemperatur, varmepumpen er beregnet til.
 • Det anbefales, at pumpen er designet til udendørstemperatur på -15° ned til -30°.
 • Forskningsinstitut: Er varmepumpen testet af SP – Sveriges Tekniske Forsknings-institut, har du ekstra garanti for effektivitet.
 • Fradrag for arbejdet: Husk, at du kan få fradrag for den arbejdsløn, du betaler i forbindelse med etableringen. Det skyldes Boligjobordningen, som du kan læse mere om på: www.bolig-job-ordning.dk.
 • Lovpligtige eftersyn: Vær opmærksom på, at der skal udføres tre lovpligtige eftersyn af pumpen, efter den er installeret.
 • Placering: Inde-delen fylder en del i boligen, og den rigtige placering er afgø-rende for effektiviteten. Bl.a. kan en placering tæt ved gulvet være bedre end en placering øverst på en væg. Varmepumpen skal også placeres, så der er mulig-hed for at den varme luft kan fordele sig i hele huset. 
22. august 2014
Mere om Byg, forny og renovering

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs hvorfor her.

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Disse skader bør du tjekke dit hus for NU!

Det er en god idé at bruge foråret eller sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Se hvordan du selv skal tjekke huset - eller om du hellere skal bestille et hustjek - her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en del myter om radon, som afholder husejere fra at teste deres bolig. Læs med her, hvor radon-ekspert afliver fem myter om radon i hjemmet.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...