Luft/luft-varme-pumper, som denne fra IVT/Bosch, er en energivenlig opvarmningsform. Vær opmærksom på, hvor den monteres.
Luft/luft-varme-pumper, som denne fra IVT/Bosch, er en energivenlig opvarmningsform. Vær opmærksom på, hvor den monteres. Foto: Patrik Svedberg

Spar penge på energien med en varmepunpe

Se 7 ting, der er værd at vide, inden du investererer i en varmepumpe. Læs mere om fordele og ulemper ved luft/luft og luft/vand varmepumper.

Af: A. Aaen, 22. august 2014

Der skal udregnes en energiramme

Skal du bygge nyt hus eller renovere, har du en oplagt mulighed for at komme rigtigt fra start energimæssigt og dermed fremtidssikre dit hus.

Først og fremmest skal byggeriet overholde bygningsreglementets lovkrav. For overhovedet at få en byggetilladelse skal der udregnes en såkaldt energiramme. Den skal vise, hvilket behov for energi det nye hus har. Det er ofte en bygningsrådgiver, der udregner energirammen.

Lavere faste udgifter i fremtiden

Byggeriet skal naturligvis planlægges med et så lavt energiforbrug som over- hovedet muligt. Her og nu vil det betyde en ekstra investering, men pengene er givet godt ud: Ofte vil for eksempel pengeinstituttet låne dig ekstra på en fornuftig energiplan for byggeriet, og endelig vil du over tid sidde med lavere faste udgifter til løbende opvarmning.

På sitet sparenergi.dk kan du finde inspirerende eksempler på, hvordan andre villaejere har energirenoveret. Find det her her.

Vælg den rigtige varmepumpe

En varmepumpe er i den forbindelse et godt valg. Den henter energien fra omgivelserne, tilfører elektricitet og "flytter" varmen ind i huset. En varmepumpe bruger meget mindre energi til at producere samme mængde varme end en elektrisk ovn. 

4 typer af varmepumper

Der findes flere varianter af varmepumpen. Hovedkategorierne er:

 • Luft/luft-varmepumpe
 • Luft/vand-varmepumpe
 • Jordvarmepumpen
 • Væske/vandpumpe

De to første typer er de mest almindelige. Har du planer om en varmepumpe, så start med at afsøge markedet på nettet. Med den viden kan du stille de rigtige spørgsmål til fagmanden, der kan hjælpe dig med både endeligt valg og installation.  

To forskellige slags varmepumper

1. Luft/vand-varmepumpe

En luft/vand-varmepumpe henter varmen fra ude- eller aftræksluft og afleverer den i boligen via vandbåret gulvvarme eller radiatorer. Vandbåret varme giver en jævn temperatur, og det gir fleksibilitet i forhold til valg af opvarmingskilde. En luft/vand-varmepumpe passer til den, som har et totalt energiforbrug over 25.000 kWh per år.

Fordele ved luft/vand-varmepumpe

 • Udeluft er tilgængelig overalt.
 • Bore- og gravearbejdet er en moderat investering, eftersom varmeoptagssystemet er en integreret del
 • af anlægget.
 • Høj virkningsgrad, specielt i kystnære områder.
 • Mindre investering end en  væske/vand-varmepumpe.

Ulemper ved luft/vand-varmepumpe

 • Udedelen kan lave vibrationsstøj og bør monteres på selvstændigt stativ eller fæstnes til husmuren.
 • Varmepumpen har lavest varmefaktor og lavest varmeydelse, når varme-
 • behovet er størst – der er beskeden varme at hente i udeluft på de koldeste dage. Dermed har du større behov for tillægsvarme end ved en væske/vand-varmepumpe.
 • Udedelen på luft/vand-varmepumpen har kortere levetid end delene på en væske/vand-varmepumpe.
 • Fugtig og saltholdig luft kan forkorte levetiden på varmepumpens fordamper.
 • Kræver en anden opvarmningskilde i tillæg.
 • Forudsætter, at du allerede bor i bolig med vandbåret varmefordeling i huset. Hvis ikke må du tage højde for flere investeringer.

Økonomien

Prisen på luft/vand-varmepumpe varierer meget. Gode luft/vand-varmepumper koster fra   ca. 60.000–130.000 kroner. Montering kommer oveni. Levetiden er ca. 15 år.

2. Luft/luft-varmepumpe

Luft/luft-varmepumpen består af en inde- og en udedel. Energien/varmen spredes via en motor-vifte. Denne
pumpe passer i mindre boliger, fritids- eller sommerhuse.

Fordele ved luft/luft-varmepumpe

 • Kan bruges som aircondition om sommeren.
 • Enkel at installere, kan tilpasses
 • de fleste boliger.
 • Moderat investering i forhold til
 • besparelsen.
 • Sørger for jævn varme og filtrerer støvpartikler fra.

Ulemper ved luft/luft-varmepumpe

 • Kræver alternative varme-kilde til de koldeste perioder.
 • En punktopvarmningskilde, som er afhængig af en åben planløsning for at varmen fordeler sig bedst muligt.
 • Fugtig og saltholdig luft kan forkorte varmepumpens fordampers levetid.
 • Bruger du varmepumpen som aircondition, øger du strømforbruget og reducerer gevinsten.
 • Tjek støj-volumen på udedelen.

Økonomien

Prisen på en luft/luft-varmepumpe inklusive installation kan variere. Priserne starter ved ca. 15.000 kr. med en levetid på 10–15 år. Modeller med tidsstyring af temperaturen giver et  lavere strømforbrug end dem, der bare har termostat.

7 ting der er værd at vide før køb af varmpumpe

 • Så mange penge kan du spare: Beregninger fra Dansk Energi siger, at du kan opnå en besparelse på 7.000 kr. om året, hvis du fx skifter dit oliefyr ud med en varmepumpe.
 • Udendørstemperaturen: Tjek, hvilken udendørstemperatur, varmepumpen er beregnet til.
 • Det anbefales, at pumpen er designet til udendørstemperatur på -15° ned til -30°.
 • Forskningsinstitut: Er varmepumpen testet af SP – Sveriges Tekniske Forsknings-institut, har du ekstra garanti for effektivitet.
 • Fradrag for arbejdet: Husk, at du kan få fradrag for den arbejdsløn, du betaler i forbindelse med etableringen. Det skyldes Boligjobordningen, som du kan læse mere om på: www.bolig-job-ordning.dk.
 • Lovpligtige eftersyn: Vær opmærksom på, at der skal udføres tre lovpligtige eftersyn af pumpen, efter den er installeret.
 • Placering: Inde-delen fylder en del i boligen, og den rigtige placering er afgø-rende for effektiviteten. Bl.a. kan en placering tæt ved gulvet være bedre end en placering øverst på en væg. Varmepumpen skal også placeres, så der er mulig-hed for at den varme luft kan fordele sig i hele huset. 
22. august 2014 A. Aaen
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...