Brugte træplanker sammensat til et unikt gulv
Brugte træplanker sammensat til et unikt gulv Foto: iStock

Spar penge og få god stil med brugte byggematerialer

Har du overvejet at anvende brugte byggematerialer til dit næste byggeprojekt? Det er der efterhånden mange danskere, der gør, viser ny undersøgelse. Og det giver god mening, for der er penge at spare og dit hus får både patina og personlighed.

Loppedille hos gør-det-selv-folket

Store dele af sendefladen på de landsdækkende tv-kanaler er i disse år plastret til med antik- og loppemarkedsprogrammer. Denne loppedille sætter sig også også spor hos gør-det-selv-folket. Bevægelsen mod at at omgive sig med ting med historie og patina påvirker nemlig også de danskere, der har hænderne skruet ordentlig på og som kan vejen i blinde til det nærmeste byggemarked. 

Halvdelen af alle danskere vil gerne bygge brugt

Ifølge en ny undersøgelse fra Epinion på vegne af Den blå Avis har 20 procent af de adspurgte danskere tidligere benyttet sig af genbrugsbyggematerialer i forbindelse med en ombygning eller renovering i hjemmet. Hele 52 procent udtaler desuden, at de desuden enten selv allerede har benyttet genbrugsmaterialer, eller at de godt kunne finde på det.

Det er klart, at Den blå Avis naturligvis har en særlig interesse i at anspore os forbrugere danskere til at købe brugte brugtematerialer, eftersom et af de fora, hvor den slags handles, netop er på DBA. Det lyder dog overbevisende og rigtigt, når kommunikationschefen hos DBA, Sofie Folden Lund, forbinder denne tendens med moderne menneskers behov for at skille sig ud fra mængden.

”Køb af brugte byggematerialer er ikke alene til gavn for pengepungen, det giver også mulighed for at finde materialer, der har en historie og charme, og som ikke ligner alle de andres. Det, som karakteriserer forbrugere i dag, er, at de gerne vil skille sig ud fra mængden, og derfor er det blevet så populært at købe brugt – også når man skal bygge om derhjemme,” udtaler Sofie Folden Lund i en pressemeddelelse fra DBA.

Brugt byggemateriale i form af patinerede gamle træplanker.

4 råd om brugte byggematerialer fra Nybyggerne

I forbindelse med præsentationen af undersøgelsen har DBA også allieret med de to purunge vindere af TV2's realityprogram "Nybyggerne", Lise og Michael. Parret deler i den sammenhæng ud af deres viden og præsenterer 4 gode råd, når man vil bygge med brugte byggematerialer:

  1. Det kan blive nødvendigt at rette lidt til i dine skitser og forestillinger, så de passer til de brugte byggematerialer, du kan skaffe. Lise og Michael opfordrer til at bruge dette faktum til at tænke uden for normen og improvisere lidt. På den måde vil man med større sandsynlighed ende med et unikt slutprodukt.
  2. Tænk større end byggemarkederne. Teaktræ og egetræ kan for eksempel være svære at købe på byggemarkederne, fordi det enten drejer sig om sjældne eller forbudte træsorter, eller fordi det koster det hvide ud af øjenene. På brugtmarkedet kan det derimod lade sig gøre at finde hele paletten for et overkommeligt beløb. Derfor behøver på brugtmarkedet ikke at lade sig begrænse af byggemarkedernes varestortiment.
  3. Tænk ikke nødvendigvis i grydeklare og funktionsbestemte møbler. En brugt bænk til entreen kan laves om til et tv-møbel - for bare at tage et eksempel
  4. Brugte byggematerialer er billigere. Derfor behøver man ikke at være så nervøs for at lave fejl. Af samme grund er det også nemmere at komme i gang, fordi man ikke behøver at spare sammen i månedsvis for at have nok midler til byggematerialer. 

Mere om brugte byggematerialer

På idényt skriver vi løbende om byggeprojekter, hvor der anvendes genbrugsmaterialer. Se blandt andet her:

24. juli 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Så mange tror at boligen er bedre isoleret end den er

Kun otte procent af danske boligejere mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand. Det er dog langt fra tilfældet, viser ny undersøgelse. Ifølge Dansk Byggeri er det tankevækkende, at så få ved, at de fyrer for gråspurvene.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor at være både kritisk og kræsen, når man skal bedømme, hvad producenterne reelt tilbyder.

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden...

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen.

Denne artikel er sponsoreret

Byg, forny, renovering? Tag en arkitekt med på råd!

Skal du bygge nyt hus, bygge til eller renoverere din nuværende bolig, er det typisk en god idé at tage en arkitekt med på råd. Det er...

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en del myter om radon, som afholder husejere fra at teste deres bolig. Læs med her, hvor radon-ekspert afliver fem myter om radon i hjemmet.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...