Når frosten sætter ind, kan det give store skader på dit hus.
Når frosten sætter ind, kan det give store skader på dit hus. Foto: Colourbox

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter dit hus mod frostskader. 

Når vand fryser, udvider det sig. Derfor kan vinterens frostvejr give dit hus mange skader. I værste fald kan vand, der trænger ind gennem revner i taget, sætte sig i tagkonstruktionen og ydervæggene. Derfor er det nu, du skal tjekke dit hus for revner og utætheder.

Undgå frostsprængninger 

Et godt sted at starte inspektionen er husets skunker. Tjek, om der er vandrør i dem, og om rørene i givet fald er isolerede – ellers er de udsatte i forhold til frost.

“Det værste, der kan ske, er, at frostsprængninger sætter sig fra det ene til det andet til det tredje sted,” fortæller Bolius’ fagekspert i byggeteknik og energi Tue Patursson. 

Flere forsikringsselskaber gør opmærksom på, at forsikringen ikke dækker ved manglende isolering. Derfor bør du også sørge for at have varme på i alle rum om vinteren — inklusive de rum, som ikke benyttes – fordi det som oftest er en betingelse for dækning af frostsprængningsskader.

Her er Danmarks 10 mest populære varmepumper

Kig oppefra og ned 

Når skunker og varmekilder er gennemtjekket, er det tid til at tage skoene på, stille dig ud foran huset og give det en omfattende visuel inspektion. Tænk rationelt, og kig oppefra og ned.

“Hvor kommer regnen typisk fra? Hvor blæser det fra? Hvor kommer snefygningerne ind?” spørger Tue Patursson.

Start med skorstenen, og tjek, om den er begyndt at smuldre. Gennemgå derefter tag og tagryg – tjek, om der er revner i teglsten og plader. Den typiske frostskade er ifølge Tue Patursson netop revner i taget eller andre konstruktioner. Når vandet trænger ind og ender med at blive til is, udvider det sig og ødelægger huset. 

Taget er et skidt sted, fordi det kan føre masser af andre ting med sig. Men det er også vigtigt at tjekke ydervægge, sålbænke, vinduer og soklen for revner.

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Vandhane og ventilation

Har du en udendørs vandhane, skal den lukkes ned og tømmes for vand. Selvom du har en frostsikret vandhane, skal
du stadig huske at fjerne studs og vandslange, så de ikke bliver ødelagt. Endelig anbefaler Tue Patursson at rense ventilationsristene i husets sokkel for at skabe ventilation i kælderen og undgå fugt. 

Tjekliste: Sådan gør du huset klar til den første frost

1. Tjek skunker med vandrør – sørg for isolering.

2. Sørg for, at der er varme på i alle husets rum.

3. Tjek skorsten for revner. 

4. Tjek tag og inddækninger for revner.

5. Tjek evt. kviste, skotrender og vinkler for revner og utætheder.

6. Rens tagrender, nedløbsrør og nedløbsbrønde for skidt og
snavs, der kan forhindre vand
i at løbe væk.

7. Tjek vinduer og døre for revner og utætheder.

8. Tjek terrænet rundt om huset – kan vandet løbe væk fra huset?

9. Tjek kældertrappen og sørg for, at vand kan løbe ned ad trinnene og ned i afløbet.

10. Luk for den udendørs vandhane, og tøm den for vand.

11. Rens ventilationsriste i husets sokkel.

16. oktober 2018
Mere om Byg, forny og renovering

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan...

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor at være både kritisk og kræsen, når man skal bedømme, hvad producenterne reelt tilbyder.

Nu kan du sammenligne dit varmeforbrug med naboens 

Med ny beregner fra Energistyrelsen kan du let se, om dit varmeforbrug er højere eller lavere end naboens – og samtidig få gode råd til at...

Håndværkerfradrag fra 2019, skal indberettes meget snart

Finansloven for 2020 har sikret håndværkerfradraget. Og det er ved at være tid, hvis du skal nå at indberette dit håndværkerfradrag for...