Når frosten sætter ind, kan det give store skader på dit hus.
Når frosten sætter ind, kan det give store skader på dit hus. Foto: Colourbox

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter dit hus mod frostskader. 

Når vand fryser, udvider det sig. Derfor kan vinterens frostvejr give dit hus mange skader. I værste fald kan vand, der trænger ind gennem revner i taget, sætte sig i tagkonstruktionen og ydervæggene. Derfor er det nu, du skal tjekke dit hus for revner og utætheder.

Undgå frostsprængninger 

Et godt sted at starte inspektionen er husets skunker. Tjek, om der er vandrør i dem, og om rørene i givet fald er isolerede – ellers er de udsatte i forhold til frost.

“Det værste, der kan ske, er, at frostsprængninger sætter sig fra det ene til det andet til det tredje sted,” fortæller Bolius’ fagekspert i byggeteknik og energi Tue Patursson. 

Flere forsikringsselskaber gør opmærksom på, at forsikringen ikke dækker ved manglende isolering. Derfor bør du også sørge for at have varme på i alle rum om vinteren — inklusive de rum, som ikke benyttes – fordi det som oftest er en betingelse for dækning af frostsprængningsskader.

Her er Danmarks 10 mest populære varmepumper

Kig oppefra og ned 

Når skunker og varmekilder er gennemtjekket, er det tid til at tage skoene på, stille dig ud foran huset og give det en omfattende visuel inspektion. Tænk rationelt, og kig oppefra og ned.

“Hvor kommer regnen typisk fra? Hvor blæser det fra? Hvor kommer snefygningerne ind?” spørger Tue Patursson.

Start med skorstenen, og tjek, om den er begyndt at smuldre. Gennemgå derefter tag og tagryg – tjek, om der er revner i teglsten og plader. Den typiske frostskade er ifølge Tue Patursson netop revner i taget eller andre konstruktioner. Når vandet trænger ind og ender med at blive til is, udvider det sig og ødelægger huset. 

Taget er et skidt sted, fordi det kan føre masser af andre ting med sig. Men det er også vigtigt at tjekke ydervægge, sålbænke, vinduer og soklen for revner.

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Vandhane og ventilation

Har du en udendørs vandhane, skal den lukkes ned og tømmes for vand. Selvom du har en frostsikret vandhane, skal
du stadig huske at fjerne studs og vandslange, så de ikke bliver ødelagt. Endelig anbefaler Tue Patursson at rense ventilationsristene i husets sokkel for at skabe ventilation i kælderen og undgå fugt. 

Tjekliste: Sådan gør du huset klar til den første frost

1. Tjek skunker med vandrør – sørg for isolering.

2. Sørg for, at der er varme på i alle husets rum.

3. Tjek skorsten for revner. 

4. Tjek tag og inddækninger for revner.

5. Tjek evt. kviste, skotrender og vinkler for revner og utætheder.

6. Rens tagrender, nedløbsrør og nedløbsbrønde for skidt og
snavs, der kan forhindre vand
i at løbe væk.

7. Tjek vinduer og døre for revner og utætheder.

8. Tjek terrænet rundt om huset – kan vandet løbe væk fra huset?

9. Tjek kældertrappen og sørg for, at vand kan løbe ned ad trinnene og ned i afløbet.

10. Luk for den udendørs vandhane, og tøm den for vand.

11. Rens ventilationsriste i husets sokkel.

16. oktober 2018
Mere om Byg, forny og renovering

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Disse skader bør du tjekke dit hus for NU!

Det er en god idé at bruge foråret eller sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Se hvordan du selv skal tjekke...

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en ny opgørelse lavet af Dansk Byggeri. Se hvor længe du skal vente i din kommune.

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden...

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtigt tjener sig ind. 

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her,...

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer dit hus med gulvvarme.

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en...

Sådan fjerner du fliserne let og effektivt

At fjerne fliser kan være en udfordring, men der findes visse kneb, du kan benytte dig af.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og...