Fjern gamle fliser med en forhammer og mejsel
Fjern gamle fliser med en forhammer og mejsel Foto: Getty Images

Sådan fjerner du fliserne let og effektivt

At fjerne fliser kan være en udfordring, men der findes visse kneb, du kan benytte dig af.

Du har købt en bolig, og der går måske ikke lang tid, før du opdager, at du virkelig ikke kan lide den forrige ejers smag i fliser. Men hvad i alverden gør du?

En måde at fjerne fliserne på, er ved at gemme dem bag de nye.

Lad vær med at fjerne de gamle fliser, og læg hellere fliserne oven på fliserne.

Når du lægger fliser oven på fliser, tilbygger du overfladen cirka 10 millimeter. Det gør, at du ikke kan bruge denne metode over alt. Praktiske forhold er afgørende, og skal derfor vurderes først. 

Fjern fliser brutalt med slag

Måske har du allerede overvejet denne metode, og kommet frem til, at den ikke er egnet i dit tilfælde. Så er det bare at smøre ærmerne op og gøre sig klar til lidt arbejde.

Vær dog opmærksom på fliser opsat i perioden 1962-1979, da fliserne eventuelt kan være opsat med fliseklæb, der indeholder asbest. Er dette tilfælde, er du nødsaget til at få fjernet fliserne af en uddannet professionel, der ved hvordan man håndtere materialet. 

Brug fysiske kræfter. Der er forbundet lidt arbejde med at fjerne fliser. De, som er destruktive, tager forhammeren i brug, og slår hele væggen ned. Du kan også bruge en mejsel, stik den ind under kanten og vip flisen af. Husk beskyttelsesbriller og handsker, da flisestykker er skarpe i kanterne.

Mejslen kan klare arbejdet i de tilfælde, hvor fliserne er fastgjort på et fast og solidt materiale. Det er ikke altid tilfældet.

Fjern fliser enkeltvis

Har du fået en sprække eller skade på en flise, kan den skiftes ud. Men det forudsætter jo, at du får fat i samme type flise. Af den grund, bør du have et reservelager. Vi anbefaler, du køber 10% ekstra, når du handler fliser. Nogle vil gå til tilpasning af kanter og hjørner, men du vil også have nogle tilovers, som du kan have i reserve, i tilfælde af, du skulle være uheldig og ødelægge nogle af fliserne.

XL-byg har lavet en illustreret fremgangsmåde over, hvordan du kan udskifte en enkelt flise. Find den guiden her.

Uheld: Ødelagte fliser kan udskiftes. Foto: Getty Images

Fliser på gips

Er fliserne limet fast på gips, vil gipspladerne være det svageste led, og da går den med i faldet. Her kan du i stedet tage en vinkelsliber og afskære passende store felter og løfte dem ud. Derefter løsner du altså gipspladerne fra stolperne, og bygger derefter væggen op på ny. Plader af forstærket XPS eller EPS er mere robuste, og kan tåle mere fugt end gipspladerne. 

Nogle gang er det kun små partier af væggen, som er flisebelagt. Dette ser vi gerne i køkkenet, hvor fliser ofte er brugt over køkkenbordet.

Er det fliser over køkkenbordet, du vil have fjernet, kan du forsøge at løsne dem af med en mejsel, om de er fastgjort på spånplader eller andet pladeunderlag. Sidder de derimod på gips, følger den altså med glæde med. Ofte er der sat en gipsplade op ind mellem køkkenbordet og overskabet, for at have et stabilt underlag til fliserne. Da kan du løsne den fra underlaget med fliserne på, og sætte en ny op. Fugemasser mod køkkenbordet og overskabet skal fjernes først. 

Og så er der de tilfælde, hvor det bare er én flise, som skal skiftes ud. Det kan være en sprække eller et uheld, som har ført til en skade i flisen. 

Vær forsigtig med at fjerne fliser

Er du handy, og sætter dig ind i metoden, kan du nok få gjort et lige så godt stykke arbejde, som en håndværker. Men en håndværker har selvsagt fordelen, at han allerede mestre håndværket. Rod ikke med at fjerne fliser selv, der hvor det kan få konsekvenser, i form af fugtskader. Hold dig væk fra vandudsatte vægge og gulve i vådrum. 

28. februar 2019
Mere om Byg, forny og renovering

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs hvorfor her.

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Disse skader bør du tjekke dit hus for NU!

Det er en god idé at bruge foråret eller sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Se hvordan du selv skal tjekke huset - eller om du hellere skal bestille et hustjek - her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en del myter om radon, som afholder husejere fra at teste deres bolig. Læs med her, hvor radon-ekspert afliver fem myter om radon i hjemmet.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...