Det er vigtigt med en grundig planlægning, når du køber materialer ind til dit projekt.
Det er vigtigt med en grundig planlægning, når du køber materialer ind til dit projekt. Foto: GettyImages

Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan du får succes med renoveringer her, og få 7 gode råd til et bæredygtigt byggeri.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 21. oktober 2019

Bygninger har en levetid, der er langt længere end de fleste af de ting, vi ellers omgiver os med. Står du overfor at skulle renovere eller bygge nyt, kan det derfor godt betale sig at tænke en ekstra gang over, hvilke byggematerialer du bruger. De rigtige materialer kan nemlig gøre dit byggeri meget mere holdbart – og det er både til gavn for miljøet og for din pengepung.

Vælg bæredygtigt

Derfor har Dansk Byggeri lavet en pjece med gode råd til, hvordan du som boligejer kan forlænge boligens levetid ved at træffe mere bevidste og bæredygtige valg, når du renoverer og bygger nyt.

Noget, der hverken behøver at være besværligt eller dyrt ifølge chefkonsulent i Dansk Byggeri Simon Stig Gylling.

- Først og fremmest er det vigtigt at vælge materialer, der passer til det formål, de skal bruges til. For eksempel skal gulvet i køkkenet være mere slidstærkt end gulvet i stuen, fordi det bliver vasket oftere. Det kan være en god investering at bruge materialer, der ikke kræver for meget vedligeholdelse, fordi de som regel holder længere tid. Et godt råd er også at købe elementer, hvor du ved, at du kan skaffe reservedele fremover, så du for eksempel ikke skal skifte hele vinduet ud, hvis et hængsel er ødelagt, siger Simon Stig-Gylling i en pressemeddelelse. 

Overvej materialernes levetid

Det er altså en god idé at vælge materialer, der kan klare vind- og vejrforhold og som er nemme at vedligeholde, udskifte og reparere. Det er dog også vigtigt, at materialerne har nogenlunde samme levetid, så de ikke skal udskiftes på forskellige tidspunkter, fortæller Simon Stig-Gylling.

- Det handler om at tænke helhedsorienteret, når du vælger dine byggematerialer. Er du for eksempel ved at skifte taget på din bolig, er det en god idé at sørge for, at undertaget ikke skal skiftes før tagstenene. Det er både dyrt og bøvlet, hvis byggematerialerne har meget forskellig levetid, siger han.

Læs også: Skimmelsvamp - sådan fjerner du skimmelsvamp

Sådan sparer du på ressourcerne 

I Danmark stammer cirka 35 procent af affaldsmængderne fra byggeindustrien. Ofte ender brugbare materialer i affaldscontaineren både under og efter byggeprocessen.

Et godt sted at starte med at spare på ressourcerne, er derfor at have et fokus på affaldsforebyggelse under byggeprojektet. For at undgå unødvendigt spild er det vigtigt med en grundig planlægning. Sørg blandt andet for at have de rigtige mål, inden du handler og udnyt alle materialerne optimalt, mens du bygger. 

Derudover er det vigtigt at tænke genbrug og genanvendelse ind i byggeprocessen. Overvej eksempelvis om materialer, der ellers bare skal smides ud, kan bruges et andet sted i byggeriet - eller om det måske kan genbruges af andre. 

Hvor kommer materialerne fra? 

Vil du gerne bruge bæredygtige byggematerialer til dit projekt, er det især vigtigt at undersøge, hvor materialerne kommer fra, og hvordan de er produceret.

For eksmempel bør du købe træ fra en bæreygtig skovdrift, undgå unødvendigt forarbejdede materialer som farvede mursten og overveje, hvor mange af husets kvadratmeter, der skal dækkes af klinker, da de er relativt ressourcekrævende at producere.

En god huskeregel er, at lokalt producerede materialer ofte er mere bæredygtige end materialer transporteret langt fra, fordi de samlet set udleder mindre CO2. 

Energioptimering af boligen

I Danmark står bygninger for cirka 40 procent af det samlede energiforbrug, og derfor bør du også overveje, hvordan du kan reducere energiforbruget i det færdige byggeri. Du kan læse meget mere om energioptimering af boligen her

7 gode råd til bæredygtigt byggeri 

  • Køb kun de nødvendige mængder og længder, og sørg for at udnytte materialerne optimalt 

  • Hav fokus på, hvordan du bedst kan forebygge affald

  • Tænk genbrug og genanvendelse ind i byggeprocessen

  • Indtænk løsninger til genanvendelse som for eksempel opsamling af regnvand fra taget med en regnvandstønde eller et genanvendelsesanlæg til toiletskyl.

  • Undersøg om det er muligt at vælge materialer med flere funktioner. En facade kan for eksempel beklædes med bygningsintegrerede solceller, der både er facadebeklædning og energiproducerende. 

  • Undgå materialer lavet af knappe ressourcer som for eksempel kobber. Det er også en god idé at undersøge, hvordan materialer er fremstillet og transporteret. Du kan  læse mere om, hvad de forskellige miljømærker og -deklarationer betyder her

  • Lokalt producerede materialer er ofte mere bæredygtige end materialer transporteret langt fra, fordi de samlet set udleder mindre CO2 .

Husk

Når du genbruger byggematerialer fra dit eget eller andres boliger, er det vigtigt at vide, hvor materialet kommer fra. Der er nemlig en risiko for, at det indeholder skadelige stoffer. 

Du kan finde meget mere inspiration til at vælge bæredygtige byggematerialer i pjecen fra Dansk Byggeri her

21. oktober 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Byg, forny og renovering

Energirenovering - her er alle de tilskud, du bør kende

Adskillige nye tilskud dukker op i forbindelse med klimaaftalen. Her er alle de tilskud, du skal kende, hvis du planlægger at energirenovere dit hjem.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...