Foto: Willab Garden

Sådan får du den perfekte udestue

Udestuen kan give dig mange ekstra lyse timer og forlænge havesæsonen. Vi guider dig til, hvordan du får den helt rigtige løsning, der passer til netop dit hus. 

Drømmer du også om at komme lidt tættere på naturen og rykke stuen ud i haven? En udestue kan give dig ekstra kvadratmeter, hvor du kan samle familie og venner, og den kan give dig de stille morgener, hvor du med en kop dampende te kan nyde morgensolen, når det stadig er for koldt til at sidde ude i haven. 

Med andre ord kan en udestue forlænge havesæsonen og give dig mange ekstra lyse timer. Der er dog en række overvejelser, du skal gøre dig for at få udestuen til at passe til såvel husets stil som familiens behov, og vi har derfor bedt arkitekt og sekretariatsleder Pernille Hjorth fra Danske BoligArkitekter give dig sine bedste råd til at bygge den perfekte udestue.

6 gode råd fra arkitekten

 1. Afdæk dit behov. Tænk dig grundigt om: Hvad vil du egentlig med udestuen, og hvad skal man kunne derude? Projektet skal afgrænses – og det er, uanset om du bygger selv eller går hele vejen og får udestuen arkitekttegnet. Skal du have et rum til en helt ny livsstil, er du måske nødt til at give den gas og få et orangeri. Skal udestuen være mere beboelsesagtig, er der måske brug for en egentlig tilbygning.

 2. Tag udgangspunkt i placeringen. Bestem dig for, hvor udestuen ligger bedst i forhold til huset. Når du først har valgt placeringen, har du noget at forholde dig til, og så bliver hele projektet langt mere konkret.

 3. Tænk på,hvad der sker med rummene bag udestuen. Det er meget­ vigtigt at overveje, hvordan du kobler udestuen på huset. En forkert placering kan både skabe dårlige adgangsveje og tage en masse sol fra husets rum.

 4. Tag hensyn til husets stil. Kig på dit hus. Hvad beder det om? Uanset hvor simpel en tilbygning du vælger, vil det være et fremmed­element – og det skal man huske på. Nogle hustyper, især ældre huse som for eksempel murermestervillaer, kan man næs­ten ikke undgå at ødelægge ved at sætte en udestue på, hvorimod typehuse fra 70’erne er nemmere at få til at se harmoniske ud med en knopskydning. Til det ældre hus anbefales den mest forsigtige løsning med meget glas og spinkle profiler – noget i stil med et orangeri.

 5. Brug samme materialer som i huset. Se på de materialer, der allerede er brugt i huset, og før dem over i udestuen. Har dit hus småsprossede vinduer, skal du holde fast i det, og har du et moderne hus med store vinduer, skal stilen overføres til udestuen.

 6. Overvej at bruge en arkitekt­Hvis du har mod på det, kan du faktisk godt slippe afsted med at bygge en udestue, der adskiller sig virkelig meget fra huset – men det kræver professionel hjælp, hvis du for alvor­ vil lave et arkitektonisk brud. 

TilbygningFamilien i denne bolig drømte om et frodigt rum, hvor der var ro, meget dagslys og god kontakt til haven – men samtidig skulle udestuen matche murermestervillaen fra 1930. Orangeriet er bygget op ad husets nordvestvendte facade. Der er cirka 4,5 meter til kip, så dagslyset strømmer ind. På gulvet er der brugt gule genbrugs­teglsten, som skaber en fin overgang til haven, og de to terrassedøre giver let adgang til såvel forhave som baghave. 

Arkitekt: Thomas Hjort fra m4 Arkitekter.

Har du allerede en udestue? Sådan pifter du den op!

 • Mange af de gamle udestuer er malet i mørke farver som grøn, brun eller svensk­rød, men du kan hurtigt ændre stil, hvis du vælger en mere grafisk farve som eksempelvis hvid, grå eller sort. 

 • Du kan skabe en mere naturlig overgang til have eller hus ved enten at lade gulvet fra huset fortsætte ud i udestuen eller ved at lade fliserne fra haven føre ind i huset.

 • Vil du ikke udskifte møblerne? Så brug tæpper og lammeskind til at forny interiøret.

 • Bruger du ikke udestuen til at sidde i, kan du overveje at lave den om til et orangeri­ fyldt med blomster.

 • De store vinduer i udestuen kan fungere som et lille gartneri, hvis du sætter hylder op foran vinduerne og fylder op med krukker med krydderurter, chilier og tomater. 

 

24. marts 2020
Mere om Byg, forny og renovering

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan...

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor at være både kritisk og kræsen, når man skal bedømme, hvad producenterne reelt tilbyder.

Nu kan du sammenligne dit varmeforbrug med naboens 

Med ny beregner fra Energistyrelsen kan du let se, om dit varmeforbrug er højere eller lavere end naboens – og samtidig få gode råd til at...

Derfor skal dit næste haveredskab have batteri

Den nye generation af genopladelige litium-ion-batterier vejer mindre, lever længere og har mere power end nogensinde. Det betyder havereds...