Prikken over i'et: et på legehuset: ler tagfliser!
Prikken over i'et: et på legehuset: ler tagfliser! Foto: Anders Carlén

Sådan bygger du selv et legehus

Kombiner din indre håndværker med børnenes ønske om et legehus. Se, hvordan Anders Carlén, chefredaktør hos idényts søsterbrand Vi i Villa, tømte sin byggekonto og byggede drømme legehuset til datteren Elsie.

1. Bestem størrelsen på legehuset

Lad de indre vægge bestemme størrelsen og dimensionerne af legehuset. I dette tilfælde anvendes 120 cm brede spånplader, der udgør højden af langsiderne, mens gavlene fik de 120 cm som bredde.

Anvend de samme mål, når du skal lave gulvet til legehuset. I dette tilfælde måler gulvet i alt 240 x 140 cm. med strøer i størrelsen 120 x 45 mm. Søm en krydsfinerplade nedenunder, der måler 200 x 140 cm. og fyld op med isolering.

Dæk til sidst af med vindpap og søm eller lim toppladen, der dækker den samme overflade som den underliggende plade, på konstruktionen.  

Legehusets dele bygges hver for sig i garagen  
Byg alle legehusets dele hver for sig indendørs, evt. i garagen.  

2. Legehuset tager form, når væggene kommer på plads 

Så er det tid til at montere strøer på langsiderne af legehuset, som her måler 120 x 200 cm inklusiv et vindue. Montér strøerne, der her skal måle ca. 95 x 45 mm, direkte på pladen hele vejen hen samt rundt om vinduet. Husk at placere dem ved alle yderkanter.

Herefter kan du lave de sidste plader til siderne. De skal være 120 cm brede og med en taghældning på 40 grader. Husk også at save ud til en døråbning, hvor døren senere kan monteres. Hullet til døren kan laves efter eget ønske.

Husk også her at montere strøerne ved alle yderkanter og omkring døren. Det eneste sted strøerne ikke skal monteres helt ud til kanten, er i toppen hvor taget skal monteres. Her placerer du strøerne ca. 45 mm fra kanten.

 
 Døren er fremstillet af saunapanel.   
 
De indre vægge males inden montering.  

3. Sammensæt legehusets dele

Sæt alle væggene løst fast på gulvet og fastgør dem midlertidigt med et par skruer. Herefter sætter du et vindue i det dertil udsavede hul. Det kan være et hjemmelavet vindue af eksempelvis plexiglas, som der er brugt i dette tilfælde.

Isoler alle vægge og afslut med vindpap. Det er nu, du med fordel kan installere el i legehusets vægge, eller få en elektriker til at gøre det, hvis du i fremtiden kunne finde på at installere lamper i legehuset.

4. De udvendige vægge

Nu hvor gulvet og væggene er konstrueret, er det tid til at se på det udvendige. Beklæd ydersiden af legehuset med valgfrie paneler fra gulv til top. Slut af med at male legehuset både indeni og udenpå. Det kan børnene eventuelt selv hjælpe til med.

5. Tid til taget

Så er det tid til at konstruere taget.

Læg strøer, som måler 95 x 45 mm i rummet, der er dannet på toppen af taghældningen, og fastgør loftpanelet på dem. Når hele rummet er dækket, vedlægges ekstra støer af samme mål (95 x 45 mm) oven på, som rager ud og virker som tagskæg.

Fastgør den sidste tagplade nedenunder, og monter derefter håndtaget på de lange og korte sider af taget. Dæk overfladen med vindpap. Isoler og monter en plade krydsfiner på toppen og dæk til med tagpap, der skal fæstnes til kanterne på begge sider.  

6. Løft huset udenfor

Placer fire letklinkerbetonblokke, hvor du ønsker at legehuset skal stå og løft derefter hele huset ud i dele. Det er her det er smart ikke at have fastgjort alle delene til hinanden endnu, men derimod kun løst med midlertidlige skruer. Start med at løfte gulvet ud, så de fire vægge og til sidst taget. Saml legehuset på sin fremtidige plads.

7. Afsluttende finish

Afslut med at montere pyntebræder på siden, trykimprægneret gulv på verandaen og et lille hegn. Døren er fremstillet sauna panel, som er isoleret med en spånplade på indersiden. 

 
Legehuset vil bringe mange timers glæde og leg ind i jeres baghave.   
21. juni 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs hvorfor her.

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Disse skader bør du tjekke dit hus for NU!

Det er en god idé at bruge foråret eller sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Se hvordan du selv skal tjekke huset - eller om du hellere skal bestille et hustjek - her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en del myter om radon, som afholder husejere fra at teste deres bolig. Læs med her, hvor radon-ekspert afliver fem myter om radon i hjemmet.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...