Prikken over i'et: et på legehuset: ler tagfliser!
Prikken over i'et: et på legehuset: ler tagfliser! Foto: Anders Carlén

Sådan bygger du selv et legehus

Kombiner din indre håndværker med børnenes ønske om et legehus. Se, hvordan Anders Carlén, chefredaktør hos idényts søsterbrand Vi i Villa, tømte sin byggekonto og byggede drømme legehuset til datteren Elsie.

Af: Anders Carlén, 21. juni 2017

1. Bestem størrelsen på legehuset

Lad de indre vægge bestemme størrelsen og dimensionerne af legehuset. I dette tilfælde anvendes 120 cm brede spånplader, der udgør højden af langsiderne, mens gavlene fik de 120 cm som bredde.

Anvend de samme mål, når du skal lave gulvet til legehuset. I dette tilfælde måler gulvet i alt 240 x 140 cm. med strøer i størrelsen 120 x 45 mm. Søm en krydsfinerplade nedenunder, der måler 200 x 140 cm. og fyld op med isolering.

Dæk til sidst af med vindpap og søm eller lim toppladen, der dækker den samme overflade som den underliggende plade, på konstruktionen.  

Legehusets dele bygges hver for sig i garagen  
Byg alle legehusets dele hver for sig indendørs, evt. i garagen.  

2. Legehuset tager form, når væggene kommer på plads 

Så er det tid til at montere strøer på langsiderne af legehuset, som her måler 120 x 200 cm inklusiv et vindue. Montér strøerne, der her skal måle ca. 95 x 45 mm, direkte på pladen hele vejen hen samt rundt om vinduet. Husk at placere dem ved alle yderkanter.

Herefter kan du lave de sidste plader til siderne. De skal være 120 cm brede og med en taghældning på 40 grader. Husk også at save ud til en døråbning, hvor døren senere kan monteres. Hullet til døren kan laves efter eget ønske.

Husk også her at montere strøerne ved alle yderkanter og omkring døren. Det eneste sted strøerne ikke skal monteres helt ud til kanten, er i toppen hvor taget skal monteres. Her placerer du strøerne ca. 45 mm fra kanten.

 
 Døren er fremstillet af saunapanel.   
 
De indre vægge males inden montering.  

3. Sammensæt legehusets dele

Sæt alle væggene løst fast på gulvet og fastgør dem midlertidigt med et par skruer. Herefter sætter du et vindue i det dertil udsavede hul. Det kan være et hjemmelavet vindue af eksempelvis plexiglas, som der er brugt i dette tilfælde.

Isoler alle vægge og afslut med vindpap. Det er nu, du med fordel kan installere el i legehusets vægge, eller få en elektriker til at gøre det, hvis du i fremtiden kunne finde på at installere lamper i legehuset.

4. De udvendige vægge

Nu hvor gulvet og væggene er konstrueret, er det tid til at se på det udvendige. Beklæd ydersiden af legehuset med valgfrie paneler fra gulv til top. Slut af med at male legehuset både indeni og udenpå. Det kan børnene eventuelt selv hjælpe til med.

5. Tid til taget

Så er det tid til at konstruere taget.

Læg strøer, som måler 95 x 45 mm i rummet, der er dannet på toppen af taghældningen, og fastgør loftpanelet på dem. Når hele rummet er dækket, vedlægges ekstra støer af samme mål (95 x 45 mm) oven på, som rager ud og virker som tagskæg.

Fastgør den sidste tagplade nedenunder, og monter derefter håndtaget på de lange og korte sider af taget. Dæk overfladen med vindpap. Isoler og monter en plade krydsfiner på toppen og dæk til med tagpap, der skal fæstnes til kanterne på begge sider.  

6. Løft huset udenfor

Placer fire letklinkerbetonblokke, hvor du ønsker at legehuset skal stå og løft derefter hele huset ud i dele. Det er her det er smart ikke at have fastgjort alle delene til hinanden endnu, men derimod kun løst med midlertidlige skruer. Start med at løfte gulvet ud, så de fire vægge og til sidst taget. Saml legehuset på sin fremtidige plads.

7. Afsluttende finish

Afslut med at montere pyntebræder på siden, trykimprægneret gulv på verandaen og et lille hegn. Døren er fremstillet sauna panel, som er isoleret med en spånplade på indersiden. 

 
Legehuset vil bringe mange timers glæde og leg ind i jeres baghave.   
21. juni 2017 Anders Carlén
Mere om Byg, forny og renovering

Energirenovering - her er alle de tilskud, du bør kende

Adskillige nye tilskud dukker op i forbindelse med klimaaftalen. Her er alle de tilskud, du skal kende, hvis du planlægger at energirenovere dit hjem.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...