Så meget koster det at energirenovere dit hus

Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibesparelser og komfort for dine penge. 

Renovering der pynter og luner

Som regel følger der meget komfort med en energirenovering. Et nyt gulv med gulvvarme, hvor kuldebroer og træk er væk, giver et helt andet indeklima og lune fødder. Og nye vinduer og en udskiftet hoveddør både pynter og luner.

Faktisk går mange i gang der, hvor tilbagebetalingstiden er kortest. Men når projektet er færdigt, er det næsten altid nogle andre ting, der er vigtige.

Særligt komfort og udseende står højt på listen over det, boligejerne glæder sig over, når projektet er gennemført, siger Niels Hørby, der er energirådgiver i EnergiTjenesten.

Læs også: Udvendig isolering – sådan får du et tilskud

Eksempler på priser

De følgende pris-eksempler er ikke “nagelfaste”, meget afhænger af netop dit hus og situation, men de kan hjælpe dig, når du skal placere dine projekter i boligøkonomisk retning.

Læs også: Energirenovering – her er alle de tilskud, du bør kende

Skift til LED: 500-1000 kr

Tag et endeligt livtag med husets gamle pærer. Lad os bare indrømme det: Sparepærer tænder for langsomt og lyser for dårligt, og halogenpærer bruger for meget strøm.

Så skift til LED. De fås nu til rimelige priser (under 50 kr.), giver godt lys, og holder (næsten) uendeligt. Derudover giver de energibesparelser.

Bedre indeklima: 5.000 – 50.000 kr.

Hvis dit hus er meget tæt, kan det have dårligt indeklima med fugt og for lille luftudskiftning.

Her kan et ventilationsanlæg gøre underværker – det kan fx være med varmegenindvinding. Det kræver en del rør og installationer, men til gengæld får du stor komfort. Hvis du har luftvejssygdomme i familien, kan et ventilationsanlæg være en god idé.

Lokal ventilation: 5000 kr

Du kan installere ventilation i et enkelt rum. Denne type kræver ikke rørføring eller stor installation – kun et hul i ydermuren og en ledning.

Princippet bag ventilationen er, at mindst to små ventilationsenheder arbejder sammen om at udskifte luften. Enhederne er koordineret, så når én enhed fjerner luft, vil den anden tilføre luft til rummet. Når luften suges ud, bliver varmen oplagret i en plaststruktur. Efter ca. et minut skifter enhederne retning på luftstrømmen. Den køligere luft udefra blæses nu ind gennem den opvarmede plast, som afgiver varmen til luften.

Teknikken sørger for udluftning, så luften i rummet er tør og frisk.

Egner sig til fx til børneværelser, hvor der typisk ikke bliver luftet tilstrækkeligt ud. Eller det afsides gæsteværelse, hvor du sjældent kommer, og hvor der bliver skruet ned for varmen. Strømforbruget er omkring 5 Watt pr. stk. 

Skift hoveddøren: 10.000 kr

Hoveddøren er den dør, der bliver benyttet mest i huset – og den er tit både slidt, skæv og utæt. Giv den et kritisk blik, og overvej, om den skal skiftes til en ny, tæt og bedre. Det giver både mindre træk – og en kønnere indgang til huset.

Skift de dårligste vinduer: 25.000 kr

Hvis du vil bruge 25.000 kr. til renovering af dit hus, er det en god idé at tjekke vinduerne. Der kan være stor forskel på, hvordan vinduerne på forskellige sider af huset har klaret sig, alt efter, hvad de bliver udsat for, at sol, skygge og fugt. Så, hvis der ikke er budget til at skifte alle, så find de værste, og skift dem ud.

Faktisk er vinduer den bygningsdel, der er udviklet mest igennem årene, og hvis dine ruder er fra tiden, før der kom energiruder – ca. år 2000 – vil en udskiftning være en væsentlig energimæssig forbedring. Også selv om du vælger Energiklasse B, der kan fås til rimelige penge. Fra 2020 er der krav om Energiklasse A.

Nye vinduer giver stor komfort, fordi vinduer med energiruder fjerner kuldenedfald og træk. Samtidig har du chancen for at ændre husets stil. Har du et 60’er hus med store termovinduer, kan du fx vælge sprossede eller todelte vinduer.

Husk at bestille vinduer med en frisklufts ventil. Det er godt for indeklimaet.

Skift vandvarmer/varmeveksler: 25.000 kr. 

Går der lang tid, før du får varmt vand i hane eller bruser? Så tjek vandvarmeren. Er den  slidt, rusten og tilkalket nedsættes funktionen. En ny vandvarmer har meget bedre teknik, der holder styr på temperaturen.

Overvej også, om du samtidig  skal have nye tyndere rør fra vandvarmeren og videre, så det varme vand kommer hurtigere frem.

Har du fjernvarme og en varmeveksler, så skift den. Her betyder den nye opdaterede teknik, at fjernvarmen bliver bedre udnyttet – og så slipper du for ekstra regninger, fordi du ikke nedkøler fjernvarmevandet nok.

Spørg efter det, der hedder + Installation. Det sikrer, at din nye varmeveksler eller vandvarmer har den nyeste teknik, og at beholderen eller veksleren er bedst isoleret.

Skift til en pilleovn: 25.000 kr.

Udskift brændeovnen med en pilleovn. Den forurener mindre, den kan brænde i flere dage, og den kan fordele varmen ud i hele stuen eller evt. til flere rum via luftkanaler.

Skift til en luft/luft-varmepumpe: 25.000 kr.

Skift el-varmen ud med en luft-luft-varmepumpe. En el-radiator giver én kilowatt varme pr. forbrugt kilowatt el. De nyeste varmepumper giver over 6 kilowatt varme for en kilowatt el. Så det bliver hurtigt en god forretning. Men se efter en kvalitets-varmepumpe. Tjek virkningsgraden – (helst over 5) – og tjek dB – nogle af de billigste varmepumper larmer alt for meget, både ude og inde i huset.

Opgrader loftisoleringen: 25.000 kr.

Bor du i et ældre hus, hvor katten, børnene og julestadsen har trykket loftsisoleringen flad, kan du få blæst et fornuftigt lag granulat ind på loftet.

Som tommelfingerregel vil det kunne betale sig, hvis der er under 150 mm  – og hvis det ligger ujævnt. Opgradér til maks.  400 mm.

De fleste vandrette lofter i åbne loftsrum vil kunne efterisoleres. Det er nemmest, hvor der er et reelt loft. Hvis der er skråvægge, skunk mv., kan det være  dyrere og mere besværligt.Til gengæld giver et tykt lag granulat på loftet stor komfort, fordi det både isolerer og dækker alle sprækker og revner og stopper kuldenedfald og træk.

Isoler hulmuren: 25.000 kr.

Tjek om ydermurene er hulmursisolerede. Det kan være, at de aldrig er blevet isoleret – eller måske trænger de til at få blæst ekstra ind.

Det kan et isoleringsfirma eller en energikonsulent undersøge – med en kikkertundersøgelse.

Flere nye vinduer: 50.000 kr.

Har du 50.000 kr. kan du skifte èt eller flere vinduer. Husk! Det er altid pænest at skifte alle vinduerne i en facade på én gang.

Udvendig efterisolering: 50.000 kr.

Har dit hus en “kold væg”, så kan den måske efterisoleres udefra. Her lægger du simpelthen et ekstra lag isolering på og slutter af med enten puds, træ eller plader.

Måske har du en tilbygning med et badeværelse eller et ekstra værelse, der ikke fik  samme isoleringsgrad som resten af huset? Her kan du også sætte ind med isolering.

Udvendig isolering koster i omegnen af 2.000 kr. pr m2. Det kan til gengæld ses på varmebudgettet og giver stor komfort, når den kolde væg bliver lun, og kuldenedfald og træk fjernes.

Er det helt umuligt at isolere udvendigt på grund af for lille tagudhæng, vinduer el. lign. er det også muligt at efterisolere indad, fx ved at bygge 100 mm gasbeton indvendigt på ydermuren. Det er dog et større arbejde og ofte kompliceret.

TIPS: Du kan tjekke isoleringen i dine ydervægge ved at stryge bagsiden af din hånd hen ad væggen. Er der koldt flere steder, er isoleringen mangelfuld. Du kan også måle temperaturforskelle i husets vægge med et lasertermometer. Det kan købes  i byggemarkedet.

Få bugt med fugt: 50.000 kr.

Rigtig mange har skrottet oliefyret og isoleret varmerørene, så kælderen er blevet koldere. Samtidig er vinduerne skiftet, så der ikke er naturlig udluftning – og vores vejr er blevet fugtigere i lange perioder.

Det kan give fugt i kælderen, og selv om det er dyrt og lidt besværligt, betyder det meget for husets sundhed og beboernes komfort, at have en tør kælder. Løsningerne er fx:

  • Udvendig isolering af kældermuren.
  • Dræn rundt om huset.
  • Ændring af terræn, så vandet løber væk fra huset.
  • Højvandslukke og ændring af afløb. Et højvandslukke monteres direkte på kloakrøret. Når kloakvandet presser på installationen udefra, lukker den, så vandet ikke kan trænge op. Højvandslukkere fås i mange forskellige udgaver, og skal monteres af en autoriseret kloakmester.
  • Automatisk ventilation. Her skiftes luften ud løbende  og luftfugtigheden holdes nede. Det skal være “styret” ventilation med den nyeste teknik, der sørger for, at ventilatoren kun er i drift, når luften udenfor er tør og ikke fx i regnvejr – da det giver kondens og dermed mere fugt. Ligesom det er afgørende, at anlægget bliver korrekt monteret – gerne af en professionel.

Udskift oliefyret: 100.000 kr.

En luft/vand varmepumpe kan erstatte oliefyret og vil i de fleste tilfælde endda give besparelser på varmebudgettet.

Kan du få  jordvarme, vil det være den bedste og mest stabile varmekilde i rigtig mange år frem. Det kræver dog en stor matrikel og et større anlægsarbejde, hvor der graves slanger ned i haven.

Ikke længere fodkoldt: 100.000 kr.

Har I krybekælder under gulvet – eller er gulvet dårligt isoleret med træk og kuldebroer, kan det løses ved, at gulvet graves op og genetableres med isolering og gulvvarme.

Det vil betyde, at husets komfort når nye højder, når stue og gulv er lunt, og der hverken er træk eller kolde hjørner.

Hele gulvet skal op, og der skal fyldes op med grus og sand og stampes. Herefter 300 mm. isolering. Gulvvarme vil i de fleste tilfælde være den bedste løsning.

Hvis du afmonterer radiatorerne, så tjek , at murene er godt isolerede. Gulvet kan bygges op i betonlag. Det er nemt at nivellere, og det lukker af for træk og radon. Til sidst lægges det flydende gulv.

Du behøver ikke at ændre gulve i hele huset. Fokusér på et eller to rum fx. stue eller køkken/alrum.

Lodret jordvarme – få vertikal jordvarme uden at grave haven op

Mest læste artikler