SÅ mange tror at boligen er bedre isoleret end den er

Kun otte procent af danske boligejere mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand. Det er dog langt fra tilfældet, viser ny undersøgelse. Ifølge Dansk Byggeri er det tankevækkende, at så få ved, at de fyrer for gråspurvene.

Alt ser fint ud på overfladen, men hulmuren mangler isolering, og det samme gør rør og lofter, og langs vinduesrammen løber en kølig brise. Sådan lyder de typiske problemer, når det gælder danske boligers energimæssige stand. Alligevel viser en rundspørge foretaget af YouGov for Dansk Byggeri blandt danske boligejere, at kun otte procent mener, at deres hus er i energimæssig dårlig stand.

34 procent har dårligt energimærke

Det står i skærende kontrast til, at hele 34 procent af danske boliger har et energimærke E eller dårligere, som for eksempel kan betyde, at huset er mangelfuldt isoleret, og at energiregningen ligger i den høje ende.

– 65 procent af vores bygninger er bygget før 1980, og altså før der for alvor blev sat energikrav til bygninger. Derfor er der rigtig mange ældre parcelhuse, bungalows og så videre, hvor el- og varmemålerne løber lige lovlig hurtigt. Det er tankevækkende, at kun en meget beskeden del af boligejere ved, at de fyrer for gråspurvene, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen i en pressemeddelelse.

Fokus på køkken og bad

Bygninger står i dag for ca. 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug.

– Udfordringen er, at når boligejerne ikke kender, eller fejlvurderer, den energimæssige stand af deres bolig, så når de heller ikke dertil, hvor de overvejer, om de for eksempel skal hulmursisolere eller installere en ny varmekilde. Mange fokuserer på nyt køkken og bad og glemmer for eksempel at se på husets yderskal og rør, siger Camilla Damsø Pedersen.

Det kan dog være svært at vide, hvor man skal begynde, og hvilke investeringer der kan betale sig for netop dit hus. Og som det er med alt andet, spiller prisen også ind. 

Hjælp til energioptimering

Derfor mener Dansk Byggeri, at information om og tilskud til energibesparelser bør prioriteres højere fra politisk side. I dag findes håndværkerfradraget og energiselskabernes tilskud. Ofte findes der også midlertidige tilskud, der både kan være landsdækkende og lokale. For eksempel kan du i 2019 få en skrotpræmie på 2.215 kroner, hvis du vinker farvel til de ældste og mest osende brændeovne fra før 1995. 

Bliv meget klogere på energioptimering af din bolig her, hvor vi har samlet 4 gode indsatsområder, hvor det typisk kan betale sig at energioptimere.

Mest læste artikler