Vil du være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt?
Vil du være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt? Foto: GettyImages

SÅ mange har farligt gør-det-selv-arbejde i hjemmet

Klamphuggeri og fejlagtigt gør det selv-arbejde fylder stadig godt i danskernes hjem - og det kan have store konsekvenser. Se, hvilke projekter du bør overlade til autoriserede håndværkere her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 14. november 2019

Gør-det-selv-bølgen ruller stadig, og er du lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare hjemmets håndværksmæssige projekter selv. Nogle gange er det dog ikke så let være handyman, og når det gælder elektronik og vvs-installationer, kan det godt betale sig at overlade arbejdsopgaverne til håndværkere, der ved, hvad de laver. 

Klamphuggeri og fejlagtigt gør-det-selv-arbejde fylder nemlig stadig godt i danskernes hjem. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne blandt landets el- og vvs-installationsfirmaer. 

Kan have store konsekvenser

Her oplever hele 66 procent af installatørerne, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem. Samtidig oplever 59 procent, at problemet har været stigende de seneste to år. 

- Det er en meget uheldig tendens, når man tænker på, hvor store konsekvenser det kan have sikkerheds- og sundhedsmæssigt, hvis ikke el- og vvs-installationer udføres korrekt. I sidste ende løber man en stor risiko for alt fra vandskader til elektriske stød og brand, når man lader folk, der ikke har de fornødne faglige kompetencer, rode med installationer, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, i en pressemeddelelse.

Dyrt klamphuggeri 

Noget tyder dog på, at det er svært at gøre op med boligejernes dårlige vaner på dette område – ikke mindst fordi tallene viste den samme tendens for tre år siden. Samtidig viser undersøgelsen, at hele to ud af tre el- og vvs-installatører inden for de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret arbejde lavet af en uautoriseret håndværker.

- Det kan naturligvis være svært at sige, hvem der oprindeligt har udført det dårlige arbejde, men har en uautoriseret håndværker eller boligejeren selv været i gang, så er der tale om klamphuggeri, der måske nok er billigere i første omgang, men som på sigt kan komme til at koste dyrt – både på grund af risikoen for skader, og når man må betale igen for at få fejlene udbedret, siger Simon O. Rasmussen.

Betaler sig i det lange løb

Derfor råder han alle husejere til at vælge autoriseret arbejdskraft, når man skal have udført arbejde på de tekniske installationer i hjemmet. På den måde kan du være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt, ligesom du er omfattet af en garantiordning, hvis der mod forventning skulle være begået fejl. Det betaler sig i det lange løb. 

Selvom elektricitet er en alvorlig sag, er der dog mange ting i hjemmet, som private både gerne må og kan sætte op og reparere. Se reglerne for, hvad du selv må reparere her.

14. november 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Energirenovering - her er alle de tilskud, du bør kende

Adskillige nye tilskud dukker op i forbindelse med klimaaftalen. Her er alle de tilskud, du skal kende, hvis du planlægger at energirenovere...

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimavenlig energioptimering eller et nyt samtalekøkken. I så fald skal du overveje, hvilke idéer, der er den bedste investering.

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke...

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarbejde? Noget kan du starte på nu, og andet skal du vente med lidt endnu.

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser.

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...