SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Klimaforandringerne er så småt ved at vise sig i Danmark. Sommeren 2018 brød den ene varmerekord efter den anden, mens dette års sommermåneder har budt på ‘tropisk’ storm, voldsomme skybrud og store mængder nedbør. Og noget tyder på, at de ekstreme vejrforhold er noget, vi godt kan begynde at vænne os til.

Ifølge DMI byder fremtidens vejrudsigt nemlig på længere hedebølger og kraftigere skybrud, end vi er vant til.

Oversvømmede parcelhuskvarterer og stormvejr, der river tage af huse, er dog scenarier de færreste danske husejere ser frem til. Ifølge en undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for ejendomsmæglerkæden Nybolig, svarer hele 55 procent af landets boligejere faktisk, at de er dirkete bekymrede for, hvordan klimaforandringerne vil påvirke deres bolig.   

Sådan sikrer du boligen – 3 indsatsområder

Det er især boligejere ved havet, på landet eller i lavtliggende områder, der er opmærksomme på mængden af blæst og nedbør. I de større byer bemærker beboerne nemlig ikke kraftig vind og nedbør i samme grad som på landet. Det fortæller Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig i en pressemeddelelse.

Når det kommer til klimaforandringernes konsekvenser for landets boliger, er der heldigvis et par steder, hvor man som husejer selv kan kan gøre noget, før uheldet indfinder sig. Ifølge Peter J. Mattsen er der især tre indsatsområder, hvor det kan betale sig at sætte ind. 

– Først og fremmest skal man sørge for at tilse ens tag med jævne mellemrum, så man undgår, at teglsten bliver revet løs og potentielt kan føre til personskade, men også terrænet omkring boligen bør man sikre har det korrekte fald, så regnvandet ledes væk fra bygningen. Og så skal man selvfølgelig løbende tjekke, at afløb ikke er tilstoppede, så vandet kan komme væk hurtigt ved for eksempel skybrud, fortæller han. 

Klima- og energioptimering af boligen

En anden god idé, selvom det har lidt mere langsigtede perspektiver, kan også være at klimaoptimere boligen.

– En bolig gør nok ikke den store forskel i det samlede regnskab, men med et fælles mål om en reduktion på 70 procent inden 2030, vil alle klimainvesteringer bidrage, og her kan efterisolering, solceller, jordvarme eller varmepumper være en overvejelse næste gang, man investerer i opgraderingen af sin bolig, siger Peter J. Mattsen.

Selvom vi i Danmark generelt har gode boligforhold, er mere end hver tredje bolig i så dårlig stand, at der faktisk kan være store besparelser at hente ved energirenovering. Forbedringer, der medfører en bedre energimærkning, øger nemlig værdien af dit hus og sænker samtidig energiforbruget betragteligt. Se, hvordan du reducerer din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregningen her.  

4 gode råd til at sikre boligen mod klimaforandringer 

  • Tilse dit tag med jævne mellemrum og fjern løse tagsten 

  • Sørg for at terrænet omkring din bolig har det rette fald, så regnvand kan ledes væk fra bygningen 

  • Tjek løbende at dit afløb ikke er tilstoppet, så regnvand kan komme hurtigt væk ved skybrud 

  • Investér i at energioptimere din bolig. Se, hvordan du gør her.

Mest læste artikler