Foto: GettyImages

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 24. september 2019

Klimaforandringerne er så småt ved at vise sig i Danmark. Sommeren 2018 brød den ene varmerekord efter den anden, mens dette års sommermåneder har budt på ‘tropisk’ storm, voldsomme skybrud og store mængder nedbør. Og noget tyder på, at de ekstreme vejrforhold er noget, vi godt kan begynde at vænne os til.

Ifølge DMI byder fremtidens vejrudsigt nemlig på længere hedebølger og kraftigere skybrud, end vi er vant til.

Oversvømmede parcelhuskvarterer og stormvejr, der river tage af huse, er dog scenarier de færreste danske husejere ser frem til. Ifølge en undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for ejendomsmæglerkæden Nybolig, svarer hele 55 procent af landets boligejere faktisk, at de er dirkete bekymrede for, hvordan klimaforandringerne vil påvirke deres bolig.   

Sådan sikrer du boligen - 3 indsatsområder

Det er især boligejere ved havet, på landet eller i lavtliggende områder, der er opmærksomme på mængden af blæst og nedbør. I de større byer bemærker beboerne nemlig ikke kraftig vind og nedbør i samme grad som på landet. Det fortæller Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig i en pressemeddelelse.

Når det kommer til klimaforandringernes konsekvenser for landets boliger, er der heldigvis et par steder, hvor man som husejer selv kan kan gøre noget, før uheldet indfinder sig. Ifølge Peter J. Mattsen er der især tre indsatsområder, hvor det kan betale sig at sætte ind. 

- Først og fremmest skal man sørge for at tilse ens tag med jævne mellemrum, så man undgår, at teglsten bliver revet løs og potentielt kan føre til personskade, men også terrænet omkring boligen bør man sikre har det korrekte fald, så regnvandet ledes væk fra bygningen. Og så skal man selvfølgelig løbende tjekke, at afløb ikke er tilstoppede, så vandet kan komme væk hurtigt ved for eksempel skybrud, fortæller han. 

Klima- og energioptimering af boligen

En anden god idé, selvom det har lidt mere langsigtede perspektiver, kan også være at klimaoptimere boligen.

- En bolig gør nok ikke den store forskel i det samlede regnskab, men med et fælles mål om en reduktion på 70 procent inden 2030, vil alle klimainvesteringer bidrage, og her kan efterisolering, solceller, jordvarme eller varmepumper være en overvejelse næste gang, man investerer i opgraderingen af sin bolig, siger Peter J. Mattsen.

Selvom vi i Danmark generelt har gode boligforhold, er mere end hver tredje bolig i så dårlig stand, at der faktisk kan være store besparelser at hente ved energirenovering. Forbedringer, der medfører en bedre energimærkning, øger nemlig værdien af dit hus og sænker samtidig energiforbruget betragteligt. Se, hvordan du reducerer din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregningen her.  

4 gode råd til at sikre boligen mod klimaforandringer 

  • Tilse dit tag med jævne mellemrum og fjern løse tagsten 

  • Sørg for at terrænet omkring din bolig har det rette fald, så regnvand kan ledes væk fra bygningen 

  • Tjek løbende at dit afløb ikke er tilstoppet, så regnvand kan komme hurtigt væk ved skybrud 

  • Investér i at energioptimere din bolig. Se, hvordan du gør her.

24. september 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Energirenovering - her er alle de tilskud, du bør kende

Adskillige nye tilskud dukker op i forbindelse med klimaaftalen. Her er alle de tilskud, du skal kende, hvis du planlægger at energirenovere...

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimavenlig energioptimering eller et nyt samtalekøkken. I så fald skal du overveje, hvilke idéer, der er den bedste investering.

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke...

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarbejde? Noget kan du starte på nu, og andet skal du vente med lidt endnu.

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser.

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...