Det er bygherrens ansvar at sikre, at de rigtige papirer bliver sendt til kommunen.
Det er bygherrens ansvar at sikre, at de rigtige papirer bliver sendt til kommunen. Foto: GettyImages

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehuset

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Den ene villa efter den anden tager form i boligkvarterer over hele landet. Hundredvis af familier går netop nu og tæller dagene, til de kan flytte ind i deres drømmehjem.

Er du en af dem, og har du selv haft hånd i hanke med byggeriet, er der dog en hel del papirarbejde, der skal være på plads, inden roen kan sænke sig over hverdagen og det nybyggede hus.

Papirarbejdet er bygherrens ansvar

Det er nemlig bygherrens ansvar at sikre, at det er autoriserede håndværkere, der arbejder på byggeriet, og at de rigtige papirer bliver sendt til kommunen, når håndværkerne har gjort deres arbejde færdigt.

Det fortæller Tom Lisberg Ewers, der er formand for organisationen Danske Kloakmestre.

- Mange tror, at når det er kommunen, der giver tilladelse til byggeriet, så er det også kommunen, der sikrer, at alt papirarbejdet er på plads, inden byggeriet færdigmeldes, men det er det ikke. Hele ansvaret ligger hos bygherren. Det er der bare ikke ret mange, der ved, siger han i en pressemeddelelse.

Står du selv for planlægningen af byggeriet, har du altså også selv ansvaret for den del af det - og det gælder også kloakarbejdet.

Husk både over og under jorden

Når en familie bygger nyt hus, er det dog sjældent det under jorden, der fylder meget i bevidstheden. Det er helt forståeligt, men ikke desto mindre er det afgørende, at man giver sig tid til at indhente de rigtige papirer fra kloakmesteren, der har lagt rørene, og indsende dem til kommunen.  

Sker det ikke, kan det nemlig forsinke færdigmeldingen af byggeriet, og dermed går der længere tid end beregnet, før familien kan flytte ind i drømmehuset. 

Det er nemlig ikke tilladt at flytte ind, før kommunen har givet en ibrugtagningstilladelse, og det sker først, når der foreligger dokumentation for, at alt er lavet efter gældende lovgivning.

Ændringer af afløb eller nye tilslutninger

Det er imidlertid ikke kun i forbindelse med nybyggeri, at man skal være opmærksom på papirarbejdet. Det gælder også, hvis man eksempelvis bygger til, etablerer omfangsdræn eller højvandslukkere, får sat en pumpebrønd eller andet, hvor der enten bliver ændret på de eksisterende kloakledninger og afløb eller lavet nye tilslutninger.

Ifølge Tom Lisberg Ewers skal den autoriserede kloakmester skriftligt dokumentere, at kloakarbejdet er udført efter alle gældende regler. Dokumentationen bliver sendt til både bygherren og kommunen, men ifølge bygningsreglementet skal bygherren også selv sende dokumenterne til kommunen, før det kan godkendes.

- Det kan virke lidt dobbelt, for det er de samme dokumenter, kommunen modtager to gange, men det er sådan, reglerne er, og det er altså ikke alle, der lige tænker på det, fortæller Tom Lisberg Ewers.

20. august 2019
Mere om Byg, forny og renovering

Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan...

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

Så mange tror at boligen er bedre isoleret end den er

Kun otte procent af danske boligejere mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand. Det er dog langt fra tilfældet, viser ny undersøgelse. Ifølge Dansk Byggeri er det tankevækkende, at så få ved, at de fyrer for gråspurvene.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer dit hus med gulvvarme.

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en...

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...