Det er bygherrens ansvar at sikre, at de rigtige papirer bliver sendt til kommunen.
Det er bygherrens ansvar at sikre, at de rigtige papirer bliver sendt til kommunen. Foto: GettyImages

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehuset

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 20. august 2019

Den ene villa efter den anden tager form i boligkvarterer over hele landet. Hundredvis af familier går netop nu og tæller dagene, til de kan flytte ind i deres drømmehjem.

Er du en af dem, og har du selv haft hånd i hanke med byggeriet, er der dog en hel del papirarbejde, der skal være på plads, inden roen kan sænke sig over hverdagen og det nybyggede hus.

Papirarbejdet er bygherrens ansvar

Det er nemlig bygherrens ansvar at sikre, at det er autoriserede håndværkere, der arbejder på byggeriet, og at de rigtige papirer bliver sendt til kommunen, når håndværkerne har gjort deres arbejde færdigt.

Det fortæller Tom Lisberg Ewers, der er formand for organisationen Danske Kloakmestre.

- Mange tror, at når det er kommunen, der giver tilladelse til byggeriet, så er det også kommunen, der sikrer, at alt papirarbejdet er på plads, inden byggeriet færdigmeldes, men det er det ikke. Hele ansvaret ligger hos bygherren. Det er der bare ikke ret mange, der ved, siger han i en pressemeddelelse.

Står du selv for planlægningen af byggeriet, har du altså også selv ansvaret for den del af det - og det gælder også kloakarbejdet.

Husk både over og under jorden

Når en familie bygger nyt hus, er det dog sjældent det under jorden, der fylder meget i bevidstheden. Det er helt forståeligt, men ikke desto mindre er det afgørende, at man giver sig tid til at indhente de rigtige papirer fra kloakmesteren, der har lagt rørene, og indsende dem til kommunen.  

Sker det ikke, kan det nemlig forsinke færdigmeldingen af byggeriet, og dermed går der længere tid end beregnet, før familien kan flytte ind i drømmehuset. 

Det er nemlig ikke tilladt at flytte ind, før kommunen har givet en ibrugtagningstilladelse, og det sker først, når der foreligger dokumentation for, at alt er lavet efter gældende lovgivning.

Ændringer af afløb eller nye tilslutninger

Det er imidlertid ikke kun i forbindelse med nybyggeri, at man skal være opmærksom på papirarbejdet. Det gælder også, hvis man eksempelvis bygger til, etablerer omfangsdræn eller højvandslukkere, får sat en pumpebrønd eller andet, hvor der enten bliver ændret på de eksisterende kloakledninger og afløb eller lavet nye tilslutninger.

Ifølge Tom Lisberg Ewers skal den autoriserede kloakmester skriftligt dokumentere, at kloakarbejdet er udført efter alle gældende regler. Dokumentationen bliver sendt til både bygherren og kommunen, men ifølge bygningsreglementet skal bygherren også selv sende dokumenterne til kommunen, før det kan godkendes.

- Det kan virke lidt dobbelt, for det er de samme dokumenter, kommunen modtager to gange, men det er sådan, reglerne er, og det er altså ikke alle, der lige tænker på det, fortæller Tom Lisberg Ewers.

20. august 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Sådan får du den perfekte udestue

Udestuen kan give dig mange ekstra lyse timer og forlænge havesæsonen. Vi guider dig til, hvordan du får den helt rigtige løsning, der passer til netop dit hus. 

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser.

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...