Udsigt til mindre bureaukrati, hvis du vil bygge stor garage eller carport.
Udsigt til mindre bureaukrati, hvis du vil bygge stor garage eller carport. Foto: Lito-Byg

Nu bliver det lettere at bygge til

Regeringen er på vej med en lempelse af reglerne for byggetilladelser til tilbygninger. Målet er mindre bureaukrati og hurtigere sagsbehandling. Se her, om det har betydning for dine planer om tilbygninger til dit hus.

Nye regler om tilbygning på vej

Regeringen barsler med nye regler for tilbygninger. Det skal være lettere at gå i gang med mindre tilbygninger, og der skal gøres indhug i bunkerne af byggesager på kommunernes borde. 

I dag skal alle husejere, der vil opføre mindre bygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter søge om byggetilladelse hos kommunen. Det kan for eksempel være til drivhuse, udehuse, carporte til huset. Det vil regeringen med transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i spidsen nu gøre meget enklere.

- "Det er et godt princip, at man som udgangspunkt er herre på egen matrikel, så længe man ikke generer naboerne," udtaler ministeren fra Liberal Alliance til Jyllands-Posten.

Ifølge transport-, bygnings- og boligministeriet udgør sagsbehandling af byggesager om tilbygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter en tredjedel af alle anmeldelsessager. Disse er der årligt cirka 20.000 af.

Hvilke tilbygninger er berørt af forslaget? 

Det nye forslag vil kun berøre projekterede bygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter. Ved tilbygninger på over 50 kvadratmeter skal der stadig søges om tilladelse. Der skal desuden stadig indhentes tilladelse til opførelse af udestuer, uafhængig af størrelsen.

Reglerne for mindre bygninger op til 35 kvadrameter vil der ikke ske ændringer i. Her vil der lige som i dag kun i de færreste tilfælde foreligge et krav om byggetilladelse, inden man kan gå i gang med sit byggeri. 

Politisk opbakning til forslaget

Forslaget er endnu ikke vedtaget, men det møder allerede opbakning fra Socialdemokratiet, SF og Kommunernes Landsforening (KL). Det sidste er ikke uvæsentligt, da det jo er kommunerne, der efter forslagets sandsynlige vedtagelse skal administrere den nye ordning.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris

Ulovlig tilbygninger skal rives ned

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at husejere bare kan gå i gang med tilbygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter uden at have tillladelse fra kommunen. Viser det sig, at tilbygningen er ulovlig, og at den forbryder sig mod gældende bygningsregulativer, vil konsekvensen være, at tilbygningen skal fjernes. 

Bekymring for flere nabokonflikter.

Formanden for Parcelhuejernes Landsforening, Allan Malskær, er principielt tilfreds med, at de administrative krav nu skal lempes. Han peger dog på en uundgåelig komplikation ved forslaget:

- "Forslaget vil give flere konflikter mellem naboerne. Det er der ingen tvivl om," udtaler Allan Malskær til Jyllands-Posten.

Minister Ole Birk Olsen tror på sin side ikke på, at forslaget vil have en sådan effekt. Hvis det i enkelte sager alligevel bliver tilfældet, er det tilsyneladende ikke noget, der vil få ministeren til at ligge søvnløs.

»Jeg er ikke så bekymret for den side af sagen. Men hvis det nogle steder fører det med sig, må man bare sige, at fordelene langt opvejer den ulempe, som måtte opstå enkelte steder,« udtaler Ole Birk Olesen til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten

Billede: Lito-byg

13. marts 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs hvorfor her.

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Disse skader bør du tjekke dit hus for NU!

Det er en god idé at bruge foråret eller sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Se hvordan du selv skal tjekke huset - eller om du hellere skal bestille et hustjek - her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en del myter om radon, som afholder husejere fra at teste deres bolig. Læs med her, hvor radon-ekspert afliver fem myter om radon i hjemmet.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...