Udsigt til mindre bureaukrati, hvis du vil bygge stor garage eller carport.
Udsigt til mindre bureaukrati, hvis du vil bygge stor garage eller carport. Foto: Lito-Byg

Nu bliver det lettere at bygge til

Regeringen er på vej med en lempelse af reglerne for byggetilladelser til tilbygninger. Målet er mindre bureaukrati og hurtigere sagsbehandling. Se her, om det har betydning for dine planer om tilbygninger til dit hus.

Af: Mikkel Hede, 13. marts 2017

Nye regler om tilbygning på vej

Regeringen barsler med nye regler for tilbygninger. Det skal være lettere at gå i gang med mindre tilbygninger, og der skal gøres indhug i bunkerne af byggesager på kommunernes borde. 

I dag skal alle husejere, der vil opføre mindre bygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter søge om byggetilladelse hos kommunen. Det kan for eksempel være til drivhuse, udehuse, carporte til huset. Det vil regeringen med transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i spidsen nu gøre meget enklere.

- "Det er et godt princip, at man som udgangspunkt er herre på egen matrikel, så længe man ikke generer naboerne," udtaler ministeren fra Liberal Alliance til Jyllands-Posten.

Ifølge transport-, bygnings- og boligministeriet udgør sagsbehandling af byggesager om tilbygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter en tredjedel af alle anmeldelsessager. Disse er der årligt cirka 20.000 af.

Hvilke tilbygninger er berørt af forslaget? 

Det nye forslag vil kun berøre projekterede bygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter. Ved tilbygninger på over 50 kvadratmeter skal der stadig søges om tilladelse. Der skal desuden stadig indhentes tilladelse til opførelse af udestuer, uafhængig af størrelsen.

Reglerne for mindre bygninger op til 35 kvadrameter vil der ikke ske ændringer i. Her vil der lige som i dag kun i de færreste tilfælde foreligge et krav om byggetilladelse, inden man kan gå i gang med sit byggeri. 

Politisk opbakning til forslaget

Forslaget er endnu ikke vedtaget, men det møder allerede opbakning fra Socialdemokratiet, SF og Kommunernes Landsforening (KL). Det sidste er ikke uvæsentligt, da det jo er kommunerne, der efter forslagets sandsynlige vedtagelse skal administrere den nye ordning.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris

Ulovlig tilbygninger skal rives ned

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at husejere bare kan gå i gang med tilbygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter uden at have tillladelse fra kommunen. Viser det sig, at tilbygningen er ulovlig, og at den forbryder sig mod gældende bygningsregulativer, vil konsekvensen være, at tilbygningen skal fjernes. 

Bekymring for flere nabokonflikter.

Formanden for Parcelhuejernes Landsforening, Allan Malskær, er principielt tilfreds med, at de administrative krav nu skal lempes. Han peger dog på en uundgåelig komplikation ved forslaget:

- "Forslaget vil give flere konflikter mellem naboerne. Det er der ingen tvivl om," udtaler Allan Malskær til Jyllands-Posten.

Minister Ole Birk Olsen tror på sin side ikke på, at forslaget vil have en sådan effekt. Hvis det i enkelte sager alligevel bliver tilfældet, er det tilsyneladende ikke noget, der vil få ministeren til at ligge søvnløs.

»Jeg er ikke så bekymret for den side af sagen. Men hvis det nogle steder fører det med sig, må man bare sige, at fordelene langt opvejer den ulempe, som måtte opstå enkelte steder,« udtaler Ole Birk Olesen til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten

Billede: Lito-byg

13. marts 2017 Mikkel Hede
Mere om Byg, forny og renovering

Energirenovering - her er alle de tilskud, du bør kende

Adskillige nye tilskud dukker op i forbindelse med klimaaftalen. Her er alle de tilskud, du skal kende, hvis du planlægger at energirenovere dit hjem.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...