Nu bliver det lettere at bygge til

Byg, forny og renovering

Regeringen er på vej med en lempelse af reglerne for byggetilladelser til tilbygninger. Målet er mindre bureaukrati og hurtigere sagsbehandling. Se her, om det har betydning for dine planer om tilbygninger til dit hus.

Udsigt til mindre bureaukrati, hvis du vil bygge stor garage eller carport.
Udsigt til mindre bureaukrati, hvis du vil bygge stor garage eller carport. Foto: Lito-Byg

Nye regler om tilbygning på vej

Regeringen barsler med nye regler for tilbygninger. Det skal være lettere at gå i gang med mindre tilbygninger, og der skal gøres indhug i bunkerne af byggesager på kommunernes borde. 

I dag skal alle husejere, der vil opføre mindre bygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter søge om byggetilladelse hos kommunen. Det kan for eksempel være til drivhuse, udehuse, carporte til huset. Det vil regeringen med transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i spidsen nu gøre meget enklere.

- "Det er et godt princip, at man som udgangspunkt er herre på egen matrikel, så længe man ikke generer naboerne," udtaler ministeren fra Liberal Alliance til Jyllands-Posten.

Ifølge transport-, bygnings- og boligministeriet udgør sagsbehandling af byggesager om tilbygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter en tredjedel af alle anmeldelsessager. Disse er der årligt cirka 20.000 af.

Hvilke tilbygninger er berørt af forslaget? 

Det nye forslag vil kun berøre projekterede bygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter. Ved tilbygninger på over 50 kvadratmeter skal der stadig søges om tilladelse. Der skal desuden stadig indhentes tilladelse til opførelse af udestuer, uafhængig af størrelsen.

Reglerne for mindre bygninger op til 35 kvadrameter vil der ikke ske ændringer i. Her vil der lige som i dag kun i de færreste tilfælde foreligge et krav om byggetilladelse, inden man kan gå i gang med sit byggeri. 

Politisk opbakning til forslaget

Forslaget er endnu ikke vedtaget, men det møder allerede opbakning fra Socialdemokratiet, SF og Kommunernes Landsforening (KL). Det sidste er ikke uvæsentligt, da det jo er kommunerne, der efter forslagets sandsynlige vedtagelse skal administrere den nye ordning.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris

Ulovlig tilbygninger skal rives ned

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at husejere bare kan gå i gang med tilbygninger på mellem 35 og 50 kvadratmeter uden at have tillladelse fra kommunen. Viser det sig, at tilbygningen er ulovlig, og at den forbryder sig mod gældende bygningsregulativer, vil konsekvensen være, at tilbygningen skal fjernes. 

Bekymring for flere nabokonflikter.

Formanden for Parcelhuejernes Landsforening, Allan Malskær, er principielt tilfreds med, at de administrative krav nu skal lempes. Han peger dog på en uundgåelig komplikation ved forslaget:

- "Forslaget vil give flere konflikter mellem naboerne. Det er der ingen tvivl om," udtaler Allan Malskær til Jyllands-Posten.

Minister Ole Birk Olsen tror på sin side ikke på, at forslaget vil have en sådan effekt. Hvis det i enkelte sager alligevel bliver tilfældet, er det tilsyneladende ikke noget, der vil få ministeren til at ligge søvnløs.

»Jeg er ikke så bekymret for den side af sagen. Men hvis det nogle steder fører det med sig, må man bare sige, at fordelene langt opvejer den ulempe, som måtte opstå enkelte steder,« udtaler Ole Birk Olesen til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten

Billede: Lito-byg

13. marts 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Byg, forny og renovering Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Byg, forny og renovering Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Byg, forny og renovering Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Byg, forny og renovering Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Byg, forny og renovering Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Byg, forny og renovering Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Byg, forny og renovering Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter dit hus mod frostskader. 

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Byg, forny og renovering Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og...

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Byg, forny og renovering Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder...

Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Byg, forny og renovering Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester deler her sine tanker om valg af farve til husets sokkel.

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Byg, forny og renovering Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper,...

Derfor skal du huske at forny fugerne

Byg, forny og renovering Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal...

Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Byg, forny og renovering Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af byggeriet er mindst lige så god som om sommeren.

Huset, der kan ånde

Byg, forny og renovering Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materia...

Denne artikel er sponsoreret

Undervurdér ikke undertagets betydning

Byg, forny og renovering Som husejer kan et utæt undertag have enorme økonomiske konsekvenser, da hele taget skal lægges om. Alligevel er mange ikke klar over betydn...