Nemt at vedligeholde udestuen

Med moderne udestuer, som også kaldes vinterhaver, er livet let på mange måder - også vedligeholdelsesmæssigt.


Specielle regler for opvarmning
Fælles for udestuer og vinterhaver er, at de ikke må have samme varmekilde som resten af huset. Det er lov-vedtaget og har sammenhæng med størrelsen af glasarealet i udestuen, og varmeudslippet herfra sat i forhold til den øvrige husmasses energitab.

Brug ikke gas
Men udestuen, som vi kalder den fremover, må gerne være opvarmet af fx. en brændeovn eller en løs el-radiator. Lad være med at anvende gas, som udskiller fugt ved forbrænding. Og lad være med at undre dig over loven … sådan er den bare.

Sådan vedligeholder du
Du vedligeholder din udestue gennem året som det øvrige hus. Vand, gængse rengøringsmidler og støvsuger er værktøjerne, og så er det ideelt at lufte ud lige som i det øvrige hus. Mindst to gange 10 minutter dagligt. Det koster meget lidt i varmetab og giver meget mere igen i form af et sundere indeklima. Udestuer kan leveres med ventiler til udluftning, hvilket også er sædvane. Husk i øvrigt at give vindues- og dørhængsler smørreolie mindst en gang om året.


Forskellige løsninger
De udestue-producenter, vi har talt med til denne artikel, fremhæver, at det er ganske normalt at have en eller anden form for tilladt opvarmning. Nogle vælger sparemodellen, hvor udestuen holdes frostfri i den kolde del af året – måske især af hensyn til tilstedeværende planter, mens andre varmer op for at kunne bruge udestuen hele året. Vælger du den første løsning og lukker ned om efteråret og op igen til foråret, er en isoleret terrassedør ind til huset ideel. Du kan også kombinere med en affugter i den kolde periode, hvis det er ønsket at holde varmeudgiften nede.

Læs også: Sådan får du den udestue, der bedst passer til dit hus

Læs også: Ny udestue – første skridt er valg af opvarmning

Mest læste artikler