Microcement – sådan gør du det selv

Microcement er et stærkt og let påført materiale, som kan give dine rum et ansigtsløft. Her får du opskriften til, hvordan du lægger microcementet i hjemmet. 

De fleste vælger fliser på vægge og gulve i badeværelset. Men nu er der kommet et nyt, spændende produkt på markedet, nemlig microcement.

Hvad er microcement?

Pris på microcement

Hvor kan jeg bruge microcement?

Hvilke farver kan jeg få materialet i?

Ulemper ved microcement

Microcement – gør det selv i 9 trin

Microcement – 5 gode råd

Hvad er microcement?

Microcement er en ekstremt slidstærkt og forholdsvis ny type cement, som kan lægges i et 1 til 3 millimeter tykt lag – og som giver en vandafvisende og slidstærk overflade. Det kaldes også for microbeton, og netop på grund af det rå og minimalistiske udtryk, som beton og cement har, er det blevet et populært valg, når badeværelset eller møblerne skal have en opdatering. 

Materialet kan påføres på eksisterende vægge, loft og gulve – og endda også i brusekabinen. I modsætning til fliser slipper du endda for at fuge.

Pris på microcement

Microcementens pris afhænger af, hvor stort et område, du ønsker at dække, samt hvilken producent du ønsker at bruge. 

Hvad er prisen pr. m2

Du skal forvente at sætte omkring 3500 kr. af til materialer, når et rum på omkring 10 m2 skal have en omgang microcement.

Hvor kan jeg bruge microcement? 

Microcement er et alsidigt og solidt produkt, der kan påføres rigtig mange steder og give både vægge, gulve, møbler og bordplader flot, nyt liv. Du kan også sagtens bruge det udendørs.

Microcement i badeværelse

Microcement har gode klæbeevner og kan bruges på de fleste underlag – for eksempel glas, metal, mur, fliser, gips eller træfiberplader. Det egner sig derfor godt til renovering af badeværelset oven på eksisterende fliser eller vådrumsplader, hvor du får et ensartet udtryk og plan overflade. Med microcement slipper du for at lave fuger, som du senere skal rengøre jævntligt for at holde det pænt – rent win-win.

Microcement giver et råt og originalt look. Foto: Getty Images. 

Gør-det-selv microcement på bordplader

Du kan også give dig i kast med at renovere og give nyt liv til dit (måske) trætte spisebord eller slidte køkkenbordplade. Her fungerer microcement nemlig også rigtig godt. En bordplade i microcement er rengøringsvenlig med sin glatte og ensartede overflade, så du let kan tørre det af med en våd klud. Se, hvordan du gør her.

Microcement på gulv

Microcement er også et rigtig godt og solidt valg, når det kommer til renovering af dit gulv. Det slidstærke materiale har en lang levetid og er virkelig let at gøre rent. Derfor er det et oplagt valg i køkkenet, entréen eller bryggerset. Vær dog opmærksom på, at du ikke kan lægge microcement på vinyl- og linoleumsgulve.

Læs også: Byg selv trappe – sådan gør du

Microcement farver

Når du tænker på cement og beton, er det garanteret de grå nuancer, du forbinder med det. Men microcement findes i et hav af forskellige og flotte farver. I virkeligheden består microcement “bare” af en blanding af cementpulver og vand, der tilsættes et farvestof. Det afhænger selvfølgelig af producenten, du vælger, hvilke farver der er at vælge imellem. 

Ulemper ved microment

Der er klart mange fordele ved materialet, men der er et par ting, du skal være opmærksom på, når du arbejder med microcement. For det første er tørretiden relativt lang, så det er en god idé at planlægge processen nøje og sætte godt med tid af til projektet, så du når i mål med et flot resultat. 

Derudover skal du være opmærksom på, at materialet ikke er UV-resistent, hvilket kan resultere i misfarvninger ved udsættelse for meget sollys. Derudover kan du, som nævnt længere oppe i artiklen, ikke lægge det på alle typer gulve som vinyl og linoleum.

Microcement – gør det selv i 9 trin

Her kan du læse, hvordan du påfører og lægger microcementet selv. Bemærk, at metode og blandeforhold kan variere efter producent, og hvor du skal bruge cementet henne.

1: Rengør underlaget  

Sørg for, at underlaget er tørt, jævnt og stabilt. Alle fliser skal sidde godt fast. Fladen skal være fri for støv, fedt og andet snavs, som kan hæmme den såkaldte primer.

2: Brug primer

Før du lægger microcementet, skal du dække overfladen med primer. Brug primer til sugende underlag (spån, beton, afretningslag og lignende) og specialprimer til ikkesugende underlag (fliser, laminat, glas, metal og lignende). Påfør primer med kost eller eventuelt en rulle. Lad det tørre i cirka to til tre timer. 

3: Forstærk underlaget

Du kan forstærke underlaget med et lag af glasfibernet, som du lægger på væggen først. Dette anbefales på fliser, underlag med ujævnheder eller på bevægeligt materiale. Er overfladen ikke helt glat, skal du først påføre et lag med microcementbase på overfladen. Microcementbasen skal være helt tør, før der påføres et nyt lag. Læg alt glasfibernettet ned i microcementbase, og lad det rende af. Fastgør nettet på væggen, og påfør et tyndt lag base, så glasfibernettet dækkes. Lad det tørre i cirka 12 timer.

4: Vælg farve

Vil du have farve i microcementen, kan du sagtens det. Bland farvestof, harpiks og microcement sammen efter anvisningen.

5: Vælg tekstur

Microcementets tekstur kan både være fin og grov. Bland microcementet grundigt ud med farve efter anvisning. Pisk blandingen godt med en elektrisk pisk til den er klumpfri og let at arbejde med. Beregn cirka et kilo cement pr. m2 for et groft resultat. 0,7 kilo cement pr. m2 for medium fint resultat. Og 0,5 kilo cement pr m2 for et fint resultat (kan variere fra leverandør til leverandør). Bland ikke mere, end du kan nå at bruge inden for 30 minutter. Massen tørrer forholdsvis hurtigt i bøtten. Brug en spartel, når du påfører microcementen. Tørretiden er cirka seks timer, men du kan påføre lag nummer to efter cirka tre timer. 

6: Slib microcementen

Når microcementen er tør, kan den slibes med en maskine eller i hånden for at fjerne nupper og lignende. Tør støvet af, gentag processen, og påfør lag nummer to på samme måde. Tørretiden på lag nummer to er også seks timer. For at undgå slibning kan du bruge en spartel til at glatte ud med, når microcementet begynder at tørre/blive hård. Rens jævnligt spartlen med en fugtig klud, når du udglatter. 

7: Microcement – tørretid og behandling

Afhængig af produktet og det ønskede resultat kan tørretiden og behandlingen variere. Snak med din lokale forhandler, og læs brugsanvisningerne nøje.

8: Brug sealer

Beskyt med sealer, når resultatet er fint, og alle lag er tørre og rengjort for støv. Påfør sealeren med en kost på cirka 1 m2 af gangen, og tør af med en svamp i en cirkulær bevægelse. Tørretiden er her to til tre timer. 

9: Forsegl microcementen med lak

Til slut forsegler du microcementen med tokomponent hærdende lak. Påfør med en egnet rulle. Tørretiden mellem strøgene er to til tre timer. Brug beskyttelsesmaske, da denne type lak er meget stærk.

Til toppen

Se, hvor flot denne stue er blevet med vægge og søjler beklædt med microcement! Foto: Getty Images.

Læs også: Epoxymaling til gulv, fliser og klinker. Sådan gør du det selv

Microcement – 5 gode råd

  1. Brug en vifte under tørretiden. Det giver en bedre cirkulation. Undgå dog at vende viften direkte mod microcementen.
  2. Rengør spartlen mellem hver påføring.
  3. Microcementen er tør efter 24 timer, men ikke hærdet. Så undgå at udsætte den for vand, indtil microcementen er hærdet.
  4. Hærdeprocessen tager syv dage.
  5. Brug beskyttelsesudstyr, masker og briller når du arbejder med microcement.

Til toppen

Mest læste artikler