Microcement skal påføres med en spartel
Microcement skal påføres med en spartel Foto: Getty Images

Microcement - sådan gør du det selv

Microcement er et stærkt og let påført materiale, som kan give dine rum et ansigtsløft. Her får du opskriften til, hvordan du lægger microcementet i hjemmet. 

Af: Redaktionen, 1. februar 2020

De fleste vælger fliser på vægge og gulve i badeværelset. Men nu er der kommet et nyt, spændende produkt på markedet, nemlig microcement.

Microcement - gør det selv i 9 trin
Microcement - 5 gode råd

Hvad er microcement?

Microcement er en ekstremt slidstærkt og forholdsvis ny type cement, som kan lægges i et 1 til 3 millimeter tykt lag – og som giver en vandafvisende og slidstærk overflade.

Materialet kommer i op til 120 forskellige farver og kan påføres på eksisterende vægge, loft og gulve – og endda også i brusekabinen. I modsætning til fliser slipper du endda for at fuge.

Microcementens pris afhænger af, hvor stort et område, du ønsker at dække.

Microcement er alsidig og solid

Microcement har gode klæbeevner og kan bruges på de fleste underlag - for eksempel glas, metal, mur, fliser, gips eller træfiberplader. Det egner sig derfor godt til renovering af badeværelset, for eksempel på eksisterende fliser eller vådrumsplader, på gulv, bordplader eller møbler. Det kan også bruges udendørs.

Her kan du læse, hvordan du påfører og lægger microcementet selv. Bemærk, at metode og blandeforhold kan variere efter producent, og hvor du skal bruge cementet henne.

Microcement giver et råt og originalt look. Foto: Getty Images. 

Microcement - gør det selv i 9 trin

1: Rengør underlaget  

Sørg for, at underlaget er tørt, jævnt og stabilt. Alle fliser skal sidde godt fast. Fladen skal være fri for støv, fedt og andet snavs, som kan hæmme den såkaldte primer.

2: Brug primer

Før du lægger microcementet, skal du dække overfladen med primer. Brug primer til sugende underlag (spån, beton, afretningslag og lignende) og specialprimer til ikkesugende underlag (fliser, laminat, glas, metal og lignende). Påfør primer med kost eller eventuelt en rulle. Lad det tørre i cirka to til tre timer. 

3: Forstærk underlaget

Du kan forstærke underlaget med et lag af glasfibernet, som du lægger på væggen først. Dette anbefales på fliser, underlag med ujævnheder eller på bevægeligt materiale. Er overfladen ikke helt glat, skal du først påføre et lag med microcementbase på overfladen. Microcementbasen skal være helt tør, før der påføres et nyt lag. Læg alt glasfibernettet ned i microcementbase, og lad det rende af. Fastgør nettet på væggen og påfør et tyndt lag base sådan, at glasfibernettet dækkes. Lad det tørre i cirka 12 timer.

4: Vælg farve

Vil du have farve i microcementen, kan du sagtens det. Bland farvestof, harpiks og microcement sammen efter anvisningen.

5: Vælg tekstur

Microcementets tekstur kan både være fin og grov. Bland microcementet grundigt ud med farve efter anvisning. Pisk blandingen godt med en elektrisk pisk til den er klumpfri og let at arbejde med. Beregn cirka et kilo cement pr m2 for et groft resultat. 0,7 kilo cement pr m2 for medium fint resultat. Og 0,5 kilo cement pr m2 for et fint resultat (kan variere fra leverandør til leverandør). Bland ikke mere, end du kan nå at bruge inden for 30 minutter. Massen tørrer forholdsvis hurtigt i bøtten. Brug en spartel når du påfører microcementen. Tørretiden er cirka seks timer, men du kan påføre lag nummer to efter cirka tre timer. 

6: Slib microcementen

Når microcementen er tør, kan den slibes med en maskine eller i hånden for at fjerne nupper og lignende. Tør støvet af, gentag processen, og påfør lag nummer to på samme måde. Tørretiden på lag nummer to er også seks timer. For at undgå slibning kan du bruge en spartel til at glatte ud med, når microcementet begynder at tørre/blive hård. Rens jævnligt spartlen med en fugtig klud, når du udglatter. 

7: Microcement - tørretid og behandling

Afhængig af produktet og det ønskede resultat, kan tørretiden og behandlingen variere. Snak med din lokale forhandler, og læs brugsanvisningerne nøje.

8: Brug sealer

Beskyt med sealer, når resultatet er fint, og alle lag er tørre og rengjort for støv. Påfør sealeren med en kost på cirka 1 m2 af gangen, og tør af med en svamp i en cirkulær bevægelse. Tørretiden er her to til tre timer. 

9: Forsegl microcementen med lak

Til slut forsegler du microcementen med tokomponent hærdende lak. Påfør med en egnet rulle. Tørretiden mellem strøgene er to til tre timer. Brug beskyttelsesmaske, da denne type lak er meget stærk.

Til toppen

Se hvor flot denne stue er blevet med vægge og søjler beklædt med microcement! Foto: Getty Images.

Microcement - 5 gode råd

  1. Brug en vifte under tørretiden. Det giver en bedre cirkulation. Undgå dog at vende viften direkte mod microcementen.
  2. Rengør spartlen mellem hver påføring.
  3. Microcementen er tør efter 24 timer, men ikke hærdet. Så undgå at udsætte den for vand, indtil microcementen er hærdet.
  4. Hærdeprocessen tager syv dage.
  5. Brug beskyttelsesudstyr, masker og briller når du arbejder med microcement.

Til toppen

1. februar 2020 Redaktionen
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...