Foto: Getty Images

Sådan lægger du microcement

Microcement er et stærkt og let påført materiale, som kan give dine rum et ansigtsløft. Her får du opskriften til, hvordan du lægger microcementet i hjemmet. 

De fleste vælger fliser på vægge og gulve i badeværelset. Men nu er der kommet et nyt, spændende produkt på markedet, nemlig microcement.

Microcement er en ekstremt slidestærkt og forholdsvis ny type cement, som kan lægges i et en til tre millimeter tykt lag – og som giver en vandafvisende og slidestærk overflade.

Materialet kommer i optil 120 forskellige farver, og kan påføres på eksisterende vægge, loft og gulve – også i brusekabinen. Til sammenligning med fliser, slipper du helt for at fuge.

Microcementens pris afhænger af, hvor stort et område, du ønsker at dække.

Microcement – alsidig og solid

Microcement har meget gode klæbeevner og kan bruges på de fleste underlag, som for eksempel glas, metal, mur, fliser, gips eller træfiberplader. Det egner sig derfor godt til rehabilitering af bad, for eksempel på eksisterende fliser eller vådrumsplader, på gulv, bordplader eller møbler. Det kan også bruges udendørs.

Her kan du læse, hvordan du påfører og lægger microcementet selv. Bemærk, at metode og blandeforhold kan variere efter producent og hvor du skal bruge cementet henne.

Microcement giver et råt og originalt look. Foto: Getty Images. 

Sådan lægger du microcement

Underlaget  

Sørg for, underlaget er tørt, jævnt og stabilt. Alle fliser skal sidde godt fast. Fladen skal være fri for støv, fedt og andet snavs, som kan hæmme primer, før du begynder arbejdet.

Brug primer

Før du lægger microcementet, skal du dække overfladen med primer. Brug enten primer til sugende underlag (spån, beton, afretningslag og lignende) eller specialprimer til ikkesugende underlag (fliser, laminat, glas, metal og lignende). Påfør primer med kost (eventuelt en rulle). Lad det tørre i cirka to til tre timer. 

Forstærk underlaget

Du kan forstærke underlaget med et lag af glasfibernet, som du lægger på væggen først. Dette anbefales på fliser, underlag med ujævnheder eller på bevægeligt materiale. Er overfladen ikke helt glat, skal du først påføre et lag med microcementbase på overfladen. Microcementbasen skal være helt tør, før der påføres et nyt lag. Læg alt glasfibernettet ned i microcementbase, og lad det rende af. Fastgør nettet på væggen og påfør et tyndt lag base sådan, at glasfibernettet dækkes. Lad det tørre i cirka 12 timer.

Vælg farve

Vil du have farve i microcementen, kan du sagtens det. Bland farvestof, harpiks og microcement sammen efter anvisningen.

Vælg tekstur

Microcementets tekstur kan både være fin og grov. Bland microcementet grundigt ud med farve efter anvisning. Pisk blandingen godt med en elektrisk pisk til den er klumpfri og let at arbejde med. Beregn cirka et kilo cement pr m2 for et grovt resultat, 0,7 kilo cement pr m2 for medium fint resultat og 0,5 kilo cement pr m2 for et fint resultat (kan variere fra leverandør til leverandør). Bland ikke mere end du kan nå at bruge inden for 30 minutter. Massen tørrer forholdsvis hurtigt i bøtten. Brug en spartel når du påfører microcementen. Tørretiden er cirka seks timer, men du kan påføre lag nummer to efter cirka tre timer. 

Slib microcementen

Når microcementen er tør kan den slibes med en maskine eller i hånden, for at fjerne nupper og lignende. Tør støvet af, gentag processen og påfør lag nummer to på samme måde. Tørretiden på lag nummer to er også seks timer. For at undgå slibning, kan du bruge en spartel til at glatte ud med, når microcementet begynder at tørre/blive hård. Rens jævnligt spartlen med en fugtig klud, når du udglatter. 

Tørretid og behandling

Afhængig af produktet og det ønskede resultat, kan tørretiden og behandlingen variere. Snak med din lokale forhandler og læs brugsanvisningerne nøje.

Sealer

Beskyt med sealer, når resultatet er fint og alle lag er tørre og rengjort for støv. Påfør sealeren med en kost cirka en m2 af gangen, og tør af med en svamp i en cirkulær bevægelse. Tørretiden er her to til tre timer. 

Forsegl med lak

Til slut forsegler du microcementen med tokomponent hærdende lak. Påfør med en egnet rulle. Tørretiden mellem strøgene er to til tre timer. Brug beskyttelsesmaske, da denne type lak er meget stærk.

Se hvor flot denne stue er blevet med vægge og søjler beklædt med microcement! Foto: Getty Images.

5 gode råd til når du lægger microcement

  1. Brug en vifte under tørretiden, det giver en bedre cirkulation. Men undgå at bruge vifte direkte mod microcementen.
  2. Rengør spartlen mellem hver påføring.
  3. Microcementen er tør efter 24 timer, men ikke hærdet. Så undgå at udsætte den for vand.
  4. Hærdeprocessen tager syv dage.
  5. Brug beskyttelsesudstyr, masker og briller når du arbejder med microcement.
5. februar 2019
Mere om Byg, forny og renovering

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan...

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Nu kan du sammenligne dit varmeforbrug med naboens 

Med ny beregner fra Energistyrelsen kan du let se, om dit varmeforbrug er højere eller lavere end naboens – og samtidig få gode råd til at...