Det ideelle malevejr er 16 grader og overskyet, men det er helt fint at male i både højere og lavere temperaturer
Det ideelle malevejr er 16 grader og overskyet, men det er helt fint at male i både højere og lavere temperaturer Foto: Getty Images

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarbejde? Noget kan du starte på nu, og andet skal du vente med lidt endnu.

Af: Einar Vestheim og Karoline Faxe, 31. marts 2020

Her kan du læse om, hvad du sagtens kan, når der ikke længere er nattefrost, og det, du skal vente med lidt endnu,indtil mest muligt fugt er ude af træværket.

Vask huset udvendigt i plus grader

Dit hus har godt af at blive vasket udvendigt med jævne mellemrum. Helst hvert år og minimum hvert tredje år. Det skyldes, at støv og pollen i løbet af året sætter sig på husmuren og fugten binder sig til facaden derigennem. For at undgå, at mug og svamp begynder at kravle op ad facaden, bør du rengøre den. Til dette arbejde kan du bruge almindeligt grundrengøringsmiddel og vand til at skylle efter med. 

Der behøver ikke være strålende sol, for at du kan gå igang med arbejdet. Tværtimod kan både huset, terrassen og havemøblerne med fordel rengøres på regnfulde dage.

Hvis du giver dig i kast med husvask på solrige dage, kan du risikere, at rengøringsmidlet tørrer, før du når at skylle det af. Du er heller ikke særlig afhængig af vejret for at skulle male huset. 

- Vask af husmure kan du begynde på, når der ikke længere er nattefrost. Hvis du har et hus af træ, kan det være en god ide at begynde allerede nu, da træet har fået masser af tid til at tørre, inden du eventuelt skal til at male eller bejdse, siger Enrico Bastiani hos Nordjö til ifi.no.

Vask huset

Hvis du overvejer at male dit hus, så kan det være en god ide at vaske det ned inden. På den måde giver du malingen mulighed for at hæfte sig godt fast.  

Så skal du bruge et kraftigere rengøringsmiddel, end hvis du bare skulle vaske huset, da det gør den eksisterende maling mat.  

Men hvis du først har tænkt dig at gå i gang med at male i sommerferien, så vent lidt endnu med at vaske huset. Når du har vasket, skal du gerne male indenfor en måned, så husets facader ikke når at samle snavs igen.

Du kan sagtens vaske terrassen

Trænger terrassen til en kærlig hånd efter vinteren? Så er det bare at komme igang med at vaske den ned. 

Dog gælder det ikke for bejdsning og oliering af terrassen. Hold derfor lidt igen med dette gøremål. 

- Jeg kan godt forstå, at mange er fristede til at bejdse terrassen, men her vil jeg råde folk til at være tålmodige. Det varer lidt endnu, før al fugten fra vinterhalvåret er fordampet fra træet, og jeg ville derfor vente med at påføre ny olie eller bejdse, til efter vi har fået flere solskinsdage. Men at starte sæsonen med en grundig rengøring af terrassegulvet er derimod en god ide, råder Bastiani.

Er du i tvivl om træværket er tørt nok til at bejdses eller olieres, så kan du bruge en fugtmåler til at måle fugten i træet.

Vask terrassen

Hvornår kan du male udendørs? 

Det ideelle vejr til at male er 16 grader og overskyet, men det er helt fint at male eller bejdse i alt fra høje til lave temperaturer. 

- Huset er ikke lige så udsat for fugt som terrassen, så du kan sandsynligvis godt begynde bejdsningen eller malerarbejdet tidligere. Men det er stadig vigtigt at fugtniveauet i træværket ikke er for højt, siger Bastiani. 

Det en god ide at lade solen gøre arbejdet færdigt og sørge for, at fugten er helt ude af træværket, inden du begynder at male eller bejdse. Her er fugtmåleren igen et meget nyttigt værktøj.  

Temperaturkravene til maling- og bejdseprodukter afhænger af, om de er fortyndet med vand eller olie. Følg produkternes anvisninger. 

Vær også opmærksom på, at selvom træværket er tørt nok, så kan luftfugtigheden i også være skadelig faktorer for de nymalede facader og husmure.  

-  Produkter, der er fortyndet med vand, kan man bruge helt ned til fem grader. Men vær opmærksom på temperaturen om natten - det er ikke så heldigt hvis temperaturen falder ned til 2-3 grader første nat, efter du har malet. 

- Oliebaserede produkter kan man bruge i endnu koldere vejr end produkter, der er fortyndet med vand, da det ikke fryser. Men hvis der er nattefrost eller høj luftfugtighed, kan du få skjolder på dit nymalede træværk, siger malereksperten og råder til, at du venter, til at du er sikker på, at fugten og temperaturen holder sig stabil gennem hele døgnet, efter arbejdet er udført. 

Kilde: Ifi.no

 

31. marts 2020 Einar Vestheim og Karoline Faxe
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Energirenovering - her er alle de tilskud, du bør kende

Adskillige nye tilskud dukker op i forbindelse med klimaaftalen. Her er alle de tilskud, du skal kende, hvis du planlægger at energirenovere...

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimavenlig energioptimering eller et nyt samtalekøkken. I så fald skal du overveje, hvilke idéer, der er den bedste investering.

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke...

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...