Foto: Getty Images

Skal du vælge lak, voks, sæbe eller maling til trægulvet?

Du har slebet dit trægulv – eller lagt et helt nyt – og nu skal du beslutte hvilken behandling, som er bedst: olie, lak, voks, sæbe eller maling. Vi har kåret det bedste valg til de forskellige rum i huset. 

Nyt slebet trægulv er flot, men sårbart. De bliver meget hurtigt både slidte og snavsede. Derfor skal gulvet have en overfladebehandling før du tager det i brug. 

Men hvilket middel er bedst? Det afgøres i høj grad af hvor i huset gulvet ligger. De forskellige behandlinger har sine stærke og svage sider, og udfordringerne i et soveværelse eller i en stue, er ikke de samme, som i køkkenet eller i entreen. 

Desuden er der forskel på hvor meget gulvet udsættes for, alt efter hvem der bor i huset. Det rolige ægtepar, som regelmæssigt vasker gulvene en gang om ugen, kan roligt have sæbebehandlet gulv i alle rum, mens en aktiv børnefamilie bør vælge en robust omgang voks, i hvert fald i de rum, der er mest trafik. 

Vi gennemgår alle behandlingerne, og kårer de tre bedste valg til hvert rum. Ludbehandling er ikke med i vores oversigt, da det i sig selv ikke giver nok beskyttelse. Lud bruges til at holde gulv af nåletræ lyst, og skal altid efterfølgende have en beskyttende behandling med sæbe, olie, voks eller lak.

Entreen og trapper

Overfladen i entreen og på trappetrinene bliver slidt hårdt. Særlig ved indgangspartiet er udsat, da fodtøjet bærer sand og jord med sig ind, og er derfor det samme som at gnide med sandpapir. 

Også vådt fodtøj og dryppene regnjakker er hårdt for gulvet. Det i sig selv gør, at gulvet skal kunne tåle vand. Samtidig skal du ofte kunne vaske det, uden bekymring for, om overfladen kan tåle det. 

Trægulv kræver vedligeholdelse

Udfordringerne i entreen har brug for en holdbar og tæt overflade. Samtidig skal du være parat på at vedligeholde og forny træbeskyttelsen regelmæssigt. Ellers kan du bruge andre materialer, såsom fliser i entreen og linoleum på trappen. 

Lak er en oplagt løsning i entreen, da den beskytter godt mod vand og er let at holde ren. Du skal være klar med lapning, inden der bliver slidt hul, ellers skal du starte forfra – men det er overkommeligt i et mindre rum. 

Voks er også et godt alternativ. Det beskytter næsten lige så godt som lak, og voks er meget nemmere at lægge igen, når det slides ned.

På trappetrin vinder olien, fordi den kan holde til de mange skridt, uden at skulle tørre af for snavs og vand.

Resultat: Lak vinder!

1. Lak

Beskytter godt mod vand og er let at vaske. Det lille areal i entreen er enkel at slibe og lakkere.

2. Voks

Beskytter godt mod vand og er let at vaske. Voks bliver hurtigere slidt end lak, men er enkel at lægge igen.

3. Olie

Specielt til trappen. Olien er let at holde ren og let af lægge igen, på steder med meget trafik.

Stue og børneværelset

Gulvet i stuen skal kunne tåle en del trafik, og det sker også, der vælter et glas vin ned fra spisebordet – men den totale belastning er alligevel mindre end i køkkenet og entreen.

Her kan du altså fokusere lidt mindre på praktiske funktioner, og gå mere efter udseendet, når du vælger behandling. Så er spørgsmålet bare, om du for eksempel foretrækker en varm, oliet overflade, eller et mørkt og naturligt sæbegulv, som børnene kan kravle på.

Pas særlig på udsatte steder

Vi vælger olien som vores førstevalg.

Det handler i stor grad om smag, men olien giver både lyse og mørke gulve en varm, afslappet glød, og den beskytter fint mod fedt og fugt i stuen.

Samtidig er olien let at lægge igen, hvis en gang belastes af mange skridt, eller hvis stolebenene ved spisebordet slider sig gennem overfladen.

Voks er igen en andenplads. Særlig voks med olie, som både imprægnerer og danner en hinde – hvis du vil have en blank overflade at holde ren. Lak kommer også på podiet.

Et lakkeret godt er let at pleje i hverdagen, og er du i stand til at give udsatte et ekstra lag, før lakken helt slidt, vil det holde sig flot i mange år. 

Resultat: Olie vinder!

1. Olie

Beskytter godt og giver en varm og naturlig glød. Enkelt at genbehandle mindre områder som er blevet slidt før resten.

2. Voks

Passer godt på gulvet og ser pænt ud. Det er enkelt at genbehandle områderne som bliver slidt først. 

3. Lak

Beskytter godt og er let at vaske – men pas på udsatte områder ikke slides helt ned og suger fugt. 

Køkkenet

Det er hårdt at være et køkkengulv. Ikke nok med det skal tage imod oliesprøjt fra stegepander og være forberedt på, at der vælger en liter mælk ned fra køleskabet – det skal også kunne tåle utallige skridt mellem køkkenbordene, vask, fryser og maskiner.

Samtidig skal det se godt ud og kunne tage imod festklædte gæster, da stuen og køkkenet ofte er slået sammen i det moderne hjem. Alt i alt er det ikke muligt at få et køkkengulv af træ, som passer sig selv.

Gangruterne slider gulvet ujævnt

Behovet for at gøre rent, taler for at bruge lak, som beskytter godt mod fedt og fugt, og er let at rengøre. Alligevel kommer lak ikke på podiet, på grund af alle de skridt vi går i køkkenet. Der hvor du går meget, bliver hurtigt slidt ned. Dermed skal hele gulvet slibes.

Som førstevalg vælger vi i stedet voks – helst en kombineret olievoks. Voks danner, ligesom lak, en hinde, som holder tæt. Denne hinde slides rigtigt nok hurtigt, men voks er enklere at reparere flere gange. 

Olie er vores andet valg. Det er let at lægge igen, og gør du det jævnligt, holder du også oliegulvet rent på en enkel måde.

Maling kommer på tredjepladsen – helst epoxymaling. Det er et godt valg til gamle, slidte køkkengulve. 

Resultat: Voks vinder!

1. Voks

Beskytter godt mod fedt og vand, og er enkel at holde ren. Voks er også let at lægge igen, når den er slidt.

2. Olie

Beskytter mod fedt og vand, og kan rengøres med en fugtig klud. Olie er meget enkel at lægge igen.

3. Maling

Perfekt på gammelt trægulv. Maling beskytter mod alt, og kan lappes der hvor det er slidt.

Soveværelset

De praktiske hensyn er ikke så vigtige i soveværelset. Der er ikke den store risiko for spildt mad og drikke, eller for, at sko med sandkorn under sålerne slider hul i overfladen på træet. 

Her vælger du akkurat det gulv du bedst kan lide, og som du helst vil træde på, med dine bare fødder.

Lyst gulv bevares med lud

I soveværelset er vores førstevalg en klassisk sæbebehandling. Er gulvet af gran eller fyr, lysner vi først træet op med en ludbehandling. Resultatet vil være pænest efter, sæben er kommet på.

Både lud og sæbe kan du i dag købe som produkter, udviklet specielt til dette formål, så de er enkle at bruge. 

Vores andet valg er olie. Også den giver følelsen af at være tæt på træet, og den er let at vedligeholde i soveværelset, da du udover med en støvsuger, kan klare rengøringen med en hårdt vriddet klud.

Olien giver træet en gylden glød, men vil du bevare træets lyse farve, kan du også her begynde med en ludbehandling. Det er mere sikkert end at bruge olie med hvid pigment, som er vanskelig at fordele jævnt. 

Tredjevalget er voks. Argumenterne er de samme, som for olie. Forskellen er, du får en blankere overflade.

Resultat: Sæbe vinder!

1. Sæbe

Lyst, romantisk og lækkert for bare fødder – og mest til nåletræsgulv.

2. Olie

Varm glød, god at gå på og enkel at holde pæn. Bør kun vaskes med en hårdt vriddet klud.

3. Voks

Minder om olie, men har et blankere udseende. Naturlig og enkel at passe.

8. februar 2019
Mere om Byg, forny og renovering

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan...

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor at være både kritisk og kræsen, når man skal bedømme, hvad producenterne reelt tilbyder.

Nu kan du sammenligne dit varmeforbrug med naboens 

Med ny beregner fra Energistyrelsen kan du let se, om dit varmeforbrug er højere eller lavere end naboens – og samtidig få gode råd til at...

Derfor skal dit næste haveredskab have batteri

Den nye generation af genopladelige litium-ion-batterier vejer mindre, lever længere og har mere power end nogensinde. Det betyder havereds...