Huset, der kan ånde

Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materialer med ingen eller meget lav afgasning af giftige stoffer.


Der er langt fra den typisk danske villa i røde mursten med hvide vinduer og tegltag til Det Åndbare Hus, der er ved at blive bygget i Ringsted. Men huset er også noget helt specielt: Det opføres for at bevise, at du i fremtiden kan bo i et hus, der er bygget med lergulv, med vægge af granrafter og tækket med elefantgræs.

Et gulv af udbrændt ler

Byggeriet skrider hurtigt frem, og inden sommeren er ovre står det klar.

– Den bærende trækonstruktion er rejst for længst og taget tækket med elefantgræs og tagrør. Vi har udlagt et gulv af ubrændt ler, der skal færdiggøres med linolie og bivoks. Vi har muret en kerne af ubrændte lersten, der sammen med lergulvet bidrager til at regulere indeklimaet, da det er velegnet til at optage og afgive fugt og varme., fortæller Lars Jørgensen fra firmaet Egen Vinding og Datter, der står bag projektet. 

Læs også: Få et godt naboskab

Solskorsten af glas

Inden Det Åndbare Hus kan tages i brug, skal der bygges en solskorsten af glas, der fører lys ind i boligen. Den er samtidigt central i den naturlige, soldrevne ventilation af huset. Midt i solskorstenen føres en ventilationsskorsten op, muret i lersten. Den sørger for luftskifte i de mere hårdt belastede rum, køkken og bad.

– Vi vil også anvende flere nye byggeelementer og materialer, f.eks. et særligt ventilationsvindue, opskummet affaldsglas som bærende lag og isolering mod jord, varmebehandlet asketræ med lang holdbarhed på tagrygning og dele af ydervæggene, og en røgvasker til at rense røgen fra ovnen, fortsætter Lars Jørgensen.

Et sundt indeklima

Det særlige ved Det Åndbare Hus er, at det bliver bygget med lufttætte diffusionsåbne konstruktioner, der evner at håndtere tilstedeværende fugt. Materialerne er miljøvenlige og bæredygtige med ingen eller meget lav afgasning af skadelige kemiske stoffer. Målet er at sikre et godt indeklima kombineret med en fugtdynamik, der reducerer behovet for mekanisk ventilation, og samtidig sikrer en meget lav belastning af miljø og ressourcer.

– Vi kunne sagtens lave et helt almindeligt parcelhus efter samme principper og derved med enkle metoder sikre et godt indeklima og bæredygtighed hele vejen rundt i etablering og drift, understreger Lars Jørgensen.

Læs også: Hvilket tag lever længst?

Til august kan alle interesserede besøge huset på Haslevvej 81 i Ringsted, og til den tid, vil huset være næsten inflytningsklart.

Det Åndbare Hus udføres i samarbejde med Teknologisk Institut og DTU og med  støtte fra Realdania og Den A. P. Møllerske Støttefond.

Mest læste artikler