Håndværkerfradraget 2018 - få gavn af disse fradrag i BoligJobordningen

Byg, forny og renovering

Håndværkerfradraget er blevet en permanent ordning med tilbagevirkende kraft fra 2018. I den nyeste version af BoligJobordningen, som fradraget officielt kaldes, er der færre fradragsmuligheder til håndværkerarbejde og flere penge til serviceydelser som rengøring, havearbejde og børnpasning. Læs mere om de nye regler her.

Mindre håndværk og flere serviceydelser i Håndværkerordningen for 2018
Mindre håndværk og flere serviceydelser i Håndværkerordningen for 2018 Foto: iStock

BoligJobordningen er blevet permanent

Håndværkerfradraget har siden, det blev indført i 2011, været en midlertidig ordning. Den tid er nu officielt over. Fra og med finansloven for 2018 har ordningen fået status som en permanent fradragsmulighed.

I denne finanslov er der i alt afsat næsten 450 millioner kroner samlet for 2018 og 2019 til den fradragspakke, der officielt hedder BoligJobordningen, men i folkemunde altid har gået under betegnelsen Håndværkerfradraget.

Håndværkerfradraget for 2018 - i korte træk

I den nye BoligJobordning bortfalder en del af de grønne fradragsmuligheder, der blev indført i 2016. Det drejer sig for eksempel om energirådgivning og støtte til fjernelse af skadelige stoffer i boligen. I stedet er fradragsmulighederne for serviceydelser som rengøring og havearbejde blevet udvidet. Som en lille krølle på halen vil det nu også være muligt at modtage et skattefradrag for installation af tyverialarm.

Detaljerne i den Håndværkerfradraget for 2018

Håndværkerfradraget har levet en omtumlet tilværelse, siden det som en forsøgsordning blev indført i 2011. På et tidspunkt blev det helt afskaffet, ligesom der løbende er blevet taget fradragsmuligheder ud og indført nye i ordningen.

Her er 5 fem af de vigtigste punkter i Håndværkerfradraget for 2018. Brug linksene, hvis du vil skyde genvej til et emne, der optager dig særligt. 

 1. To typer af fradrag: 12.000 til håndværkerarbejde, 6.000 til serviceydelser
 2. Tilskud til rengøring og serviceydelser
 3. Tilskud til håndværkerarbejde
 4. Fradrag, der bortfalder i 2018
 5. Tyverialarm - ny fradragsmulighed i BoligJobordningen

To typer af fradrag

Der er to typer af fradrag i BoligJobordningen: et for serviceydelser og et for tilskud til håndværkerarbejde. Fradraget dækker i begge tilfælde udelukkende arbejdsløn. Materialer, der bliver anvendt under arbejdets udførsel, er ikke omfattet af ordningen. Tilskuddet fordeler sig således: 

 • Håndværkerarbejde: 12.000 kr i fradrag pr. person i husstanden til håndværkerarbejde til forskellige primært grønne forbedringer.
 • Serviceydelser: 6.000 kr. i fradrag pr. person i husstanden til serviceydelser såsom rengøring, havearbejde, børnepasning og vinduespudsning. 

Fradraget gælder pr. voksen person over 18 år. Hver voksen person i en husstand vil således samlet kunne modtage fradrag for 18.000 kroner. Det gælder således også for hjemmeboende børn over 18 i husstanden.

Tilskud til rengøring og andre serviceydelser

Der vil i Håndværkerfradraget for  2018 og 2019 være afsat øgede midler til løn for udført servicearbejde. Fradragsberettiget vil blandt andet være: 

 • Rengøring - Rengøring af enhver art i boligen. Fra gulvvask, støvsygning og opvask til for eksempel boning af gulve og tæpperensning. 
 • Børnepasning - både støtte til barnepassere i hjemmet og til afhentning af børn fra skole og daginstitutioner.
 • Vinduespudsning - både indendørs og udendørs.
 • Havearbejde - Plæneklipning, lugning, beskæring, snerydning mm. 

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

Tilskud til håndværkerarbejde

Håndværkerfradrag giver støtte til udskiftning af gamle vinduer.  
Håndværkerarbejde i forbindelse med udskiftning af gamle ruder og vinduer er en af de ydelser, der stadig er fradragberettige i Håndværkerfradraget for 2018-19.  

Mange af de tilskudsmuligheder, der var fradragsberettigede i den version af BoligJobordningen, der udløber ved udgangen af 2017, vil stadig være gældende. Det gælder blandt andet:

 • Udskifting og repararation af grønne energiressourser såsom solfanger og  vindmøller
 • Isolering af ydervægge, tag og gulve
 • Uskiftning af ruder, vinduer og yderdøre
 • Kloakarbejde på egen ejendom
 • Bredbåndstilslutning
 • Udvendigt malerarbejde
 • Drænarbejde
 • Installation af varmepumper

Fradrag der bortfalder i 2018

En del fradragsmuligheder på håndværkerarbejde udført på følgende områder bortfalder:

 • Ladestik til el-bil
 • Energirådgivning
 • Fjernelse af sundhedsskadelige byggematerialer i boligen som asbest, bly og PCB
 • Sikring af yderdøre og vinduer mod oversvømmelse
 • Overgang fra faste belægninger til vandgennemtrængelige belægninger i for eksempel indkørsel.
 • Solskærmning af huset
 • Installation af elektronisk styring af varme, ventilation og lys

Tyverialarmer bliver fradragsberettigede

Som noget helt nyt vil installation af tyverisikring og tyverialarm være tilskudberettiget i  BoligJobordningen for 2018 og 2019.

5. maj 2018
Mere om Byg, forny og renovering

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Byg, forny og renovering Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Byg, forny og renovering Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Byg, forny og renovering Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Byg, forny og renovering Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Byg, forny og renovering Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Byg, forny og renovering Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Byg, forny og renovering Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter dit hus mod frostskader. 

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Byg, forny og renovering Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og...

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Byg, forny og renovering Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder...

Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Byg, forny og renovering Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester deler her sine tanker om valg af farve til husets sokkel.

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Byg, forny og renovering Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper,...

Derfor skal du huske at forny fugerne

Byg, forny og renovering Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal...

Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Byg, forny og renovering Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af byggeriet er mindst lige så god som om sommeren.

Huset, der kan ånde

Byg, forny og renovering Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materia...

Denne artikel er sponsoreret

Undervurdér ikke undertagets betydning

Byg, forny og renovering Som husejer kan et utæt undertag have enorme økonomiske konsekvenser, da hele taget skal lægges om. Alligevel er mange ikke klar over betydn...