Mindre håndværk og flere serviceydelser i Håndværkerordningen for 2018
Mindre håndværk og flere serviceydelser i Håndværkerordningen for 2018 Foto: iStock

Håndværkerfradraget 2018 - få gavn af disse fradrag i BoligJobordningen

Håndværkerfradraget er blevet en permanent ordning med tilbagevirkende kraft fra 2018. I den nyeste version af BoligJobordningen, som fradraget officielt kaldes, er der færre fradragsmuligheder til håndværkerarbejde og flere penge til serviceydelser som rengøring, havearbejde og børnpasning. Læs mere om de nye regler her.

BoligJobordningen er blevet permanent

Håndværkerfradraget har siden, det blev indført i 2011, været en midlertidig ordning. Den tid er nu officielt over. Fra og med finansloven for 2018 har ordningen fået status som en permanent fradragsmulighed.

I denne finanslov er der i alt afsat næsten 450 millioner kroner samlet for 2018 og 2019 til den fradragspakke, der officielt hedder BoligJobordningen, men i folkemunde altid har gået under betegnelsen Håndværkerfradraget.

Håndværkerfradraget for 2018 - i korte træk

I den nye BoligJobordning bortfalder en del af de grønne fradragsmuligheder, der blev indført i 2016. Det drejer sig for eksempel om energirådgivning og støtte til fjernelse af skadelige stoffer i boligen. I stedet er fradragsmulighederne for serviceydelser som rengøring og havearbejde blevet udvidet. Som en lille krølle på halen vil det nu også være muligt at modtage et skattefradrag for installation af tyverialarm.

Detaljerne i den Håndværkerfradraget for 2018

Håndværkerfradraget har levet en omtumlet tilværelse, siden det som en forsøgsordning blev indført i 2011. På et tidspunkt blev det helt afskaffet, ligesom der løbende er blevet taget fradragsmuligheder ud og indført nye i ordningen.

Her er 5 fem af de vigtigste punkter i Håndværkerfradraget for 2018. Brug linksene, hvis du vil skyde genvej til et emne, der optager dig særligt. 

 1. To typer af fradrag: 12.000 til håndværkerarbejde, 6.000 til serviceydelser
 2. Tilskud til rengøring og serviceydelser
 3. Tilskud til håndværkerarbejde
 4. Fradrag, der bortfalder i 2018
 5. Tyverialarm - ny fradragsmulighed i BoligJobordningen

To typer af fradrag

Der er to typer af fradrag i BoligJobordningen: et for serviceydelser og et for tilskud til håndværkerarbejde. Fradraget dækker i begge tilfælde udelukkende arbejdsløn. Materialer, der bliver anvendt under arbejdets udførsel, er ikke omfattet af ordningen. Tilskuddet fordeler sig således: 

 • Håndværkerarbejde: 12.000 kr i fradrag pr. person i husstanden til håndværkerarbejde til forskellige primært grønne forbedringer.
 • Serviceydelser: 6.000 kr. i fradrag pr. person i husstanden til serviceydelser såsom rengøring, havearbejde, børnepasning og vinduespudsning. 

Fradraget gælder pr. voksen person over 18 år. Hver voksen person i en husstand vil således samlet kunne modtage fradrag for 18.000 kroner. Det gælder således også for hjemmeboende børn over 18 i husstanden.

Tilskud til rengøring og andre serviceydelser

Der vil i Håndværkerfradraget for  2018 og 2019 være afsat øgede midler til løn for udført servicearbejde. Fradragsberettiget vil blandt andet være: 

 • Rengøring - Rengøring af enhver art i boligen. Fra gulvvask, støvsygning og opvask til for eksempel boning af gulve og tæpperensning. 
 • Børnepasning - både støtte til barnepassere i hjemmet og til afhentning af børn fra skole og daginstitutioner.
 • Vinduespudsning - både indendørs og udendørs.
 • Havearbejde - Plæneklipning, lugning, beskæring, snerydning mm. 

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

Tilskud til håndværkerarbejde

Håndværkerfradrag giver støtte til udskiftning af gamle vinduer.  
Håndværkerarbejde i forbindelse med udskiftning af gamle ruder og vinduer er en af de ydelser, der stadig er fradragberettige i Håndværkerfradraget for 2018-19.  

Mange af de tilskudsmuligheder, der var fradragsberettigede i den version af BoligJobordningen, der udløber ved udgangen af 2017, vil stadig være gældende. Det gælder blandt andet:

 • Udskifting og repararation af grønne energiressourser såsom solfanger og  vindmøller
 • Isolering af ydervægge, tag og gulve
 • Uskiftning af ruder, vinduer og yderdøre
 • Kloakarbejde på egen ejendom
 • Bredbåndstilslutning
 • Udvendigt malerarbejde
 • Drænarbejde
 • Installation af varmepumper

Fradrag der bortfalder i 2018

En del fradragsmuligheder på håndværkerarbejde udført på følgende områder bortfalder:

 • Ladestik til el-bil
 • Energirådgivning
 • Fjernelse af sundhedsskadelige byggematerialer i boligen som asbest, bly og PCB
 • Sikring af yderdøre og vinduer mod oversvømmelse
 • Overgang fra faste belægninger til vandgennemtrængelige belægninger i for eksempel indkørsel.
 • Solskærmning af huset
 • Installation af elektronisk styring af varme, ventilation og lys

Tyverialarmer bliver fradragsberettigede

Som noget helt nyt vil installation af tyverisikring og tyverialarm være tilskudberettiget i  BoligJobordningen for 2018 og 2019.

5. maj 2018
Mere om Byg, forny og renovering

Så mange tror at boligen er bedre isoleret end den er

Kun otte procent af danske boligejere mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand. Det er dog langt fra tilfældet, viser ny undersøgelse. Ifølge Dansk Byggeri er det tankevækkende, at så få ved, at de fyrer for gråspurvene.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor at være både kritisk og kræsen, når man skal bedømme, hvad producenterne reelt tilbyder.

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden...

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen.

Denne artikel er sponsoreret

Byg, forny, renovering? Tag en arkitekt med på råd!

Skal du bygge nyt hus, bygge til eller renoverere din nuværende bolig, er det typisk en god idé at tage en arkitekt med på råd. Det er...

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en del myter om radon, som afholder husejere fra at teste deres bolig. Læs med her, hvor radon-ekspert afliver fem myter om radon i hjemmet.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...