Foto: Andreas Mikkel Hansen, Lise Balsby m.fl.

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

Af: Marie Kiersgaard Espersen, Danske Boligarkitekter, 17. oktober 2019

Det kan være en udfordring at få skabet til at passe perfekt  i krogen eller finde en kommode, der ikke er lige præcis fem centimeter for bred til væggen. Det problem slipper du for, hvis du bygger dine møbler ind i hjemmet.

Med indbyggede møbler kan du nemlig udnytte pladsen optimalt og samtidig få et ekstra lækkert og helstøbt hjem.

Bliv inspireret her, hvor 8 arkitekter viser deres bedste eksempler på smukke, indbyggede møbler.

1. Daybed fra væg til væg

Lad dine indbyggedemøbler gå fra væg til væg – som denne daybed i birkefiner i 60’er-huset ombygget af arkitekt Allan Lorenzen. De ubrudte, lange linjer giver et roligt udtryk og er oplagte at gå efter, når nu du har mulighed for at tilpasse møblet dit hjems eksakte mål. Med en længde på hele 4,6 meter – og en lige så lang hynde til – er briksen her ikke ligefrem bygget i standardmål, hvorfor en tømrer måtte frem med værktøjet og lave den fra bunden.

2. Hæv gulvplankerne til en plint

Bestil en ekstra række gulvplanker til dit gulv, og lav en indbygget plint i ét med gulvet langs hele rummet – som her i det ombyggede menighedshus af arkitekt Claus Reinholdt.

En enkel, men supersmuk detalje, der samtidig er stærkt anvendelig, da plinten kan bruges som både hylde, siddeplads og sofabord.

3. Et skrivebord med udsigt 

En superenkel og sjov måde at lave et skræddersyet møbel til boligen på er ved at indramme et vindue som her i huset ombygget af Rasmus Skaarup. Rammen kan både fungere som skrivebord, en bred vindueskarm med hyldeplads både oppe og nede samt hyggekrog med god udsigt til livet udenfor. Da rammen tager en del lys, bør du som her holde den i hvid eller en anden lys farve.

4. Udnyt pladsen under trappen

Trapper er praktiske og kan være smukke, men de tager ofte meget plads i boligen, som ellers kunne være brugt til noget andet. Derfor har arkitekt Torben Baltsen her udnyttet pladsen under trappen med et indbygget møbel. Som en fin detalje er kommoden en del af trappens første fire trin.

5. Sæt dig tungt på fyrretræ

Byg dit indbyggede møbel i samme materiale som resten af din bolig. Det har Eva Kristine Brørup gjort i dette sommerhus, hvor både loft, gulv og den indbyggede bænk er lavet af samme slags fyrretræ fuld af dekorative knaster. En god idé, hvis du vil understrege, at møblet er indbygget, samt opnå en mere diskret og underspillet effekt. Ud over at fungere som hyggelig siddekrog er bænken en glimrende rumdeler, der deler det store rum op i mindre rum for at gøre det mere intimt og hyggeligere.

6. Rumdeler og siddeplads i et 

Som en elegant og anderledes løsning har arkitekt Line Frier indbygget en siddeniche i køkkenet af smuk egefiner. Samtidig med at være en hyggekrog til morgenkaffen eller sludrende gæster under madlavningen fungerer siddenichen som en åben rumdeler mellem køkken og stue.

7. Fast havudsigt fra morgenstunden

Når man har så god en udsigt som i boligen her af arkitekt Niels Christoffersen, er der ingen grund til at kunne rykke møblerne andre steder hen end ud mod havet.Men derudover ser det  virkelig smukt ud med den indbyggede seng i massive træplanker – og så slipper du samtidig for vakkelvorne ben og for korte madrasser.

8. Sæt dig ind i reolen

Opbevaring og hyggekrog er bygget sammen i dette geniale indbyggede møbel i arkitekten Kim Pretzmann Olesens eget hus. Møblet udnytter hver en kvadratmeter med perfekt tilpasset fald under den skrå taghældning og retfærdiggør til fulde, at familien ikke sparede pengene og gik en tur i IKEA i stedet.

17. oktober 2019 Marie Kiersgaard Espersen, Danske Boligarkitekter
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Sådan får du den perfekte udestue

Udestuen kan give dig mange ekstra lyse timer og forlænge havesæsonen. Vi guider dig til, hvordan du får den helt rigtige løsning, der passer til netop dit hus. 

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser.

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...