Fordele og ulemper ved loft til kip

Byg, forny og renovering

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen.

Loft til kip er en flot løsning, der skaber skønne, rummelige rum. Men du bør også kende til ulemperne.
Loft til kip er en flot løsning, der skaber skønne, rummelige rum. Men du bør også kende til ulemperne. Foto: iStock

Hvad betyder loft til kip?

Når der tales om ’loft til kip’ betyder det, at loftet er blevet hævet fra et normalt vandret loft til skrå lofter, der følger tagets udvendige hældning og mødes i kippen. ’Kip’ henviser til den øverste del af tagkonstruktionen, hvor spærerne fra hver side mødes. 

Fordele og ulemper ved loft til kip

Som ved alt andet er der også både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen. Disse bør overvejes nøje, da det er et omfattende og omkostningsfuldt projekt at give sig i kast med.

3 fordele ved loft til kip

1. Den åbenlyse fordel ved loft til kip-løsningen er, at det løfter rummet gevaldigt. Rummet vil virke både større og lysere. Loft til kip giver desuden muligheden for at etablere ovenlys, som yderligere vil skabe et fantastisk lys i huset.

2. Derudover giver loft til kip dig mulighed for at indrette boligen helt unikt. De store skrå vægflader indbyder til store dekorationer. Forestil dig eksempelvis, hvordan en stor lampe vil pryde det åbne rum, og ligeledes gælder det store kunstinstallationer på væggene.

3. Slutteligt gør loft til kip huset til en unik vare på salgsmarkedet. Udbudsprisen stiger faktisk med hele 21 % i gennemsnit, hvis villaen har loft til kip. Kun i Region Hovedstaden betyder loft til kip-løsningen mindre for udbudsprisen, der kun stiger med 5 %.

3 ulemper ved loft til kip

1. Først og fremmest skal du være klar over, at det ofte er en omkostningsfuld affære at løfte loftet til kip. Særligt gælder dette for huse, hvor spærkonstruktionen gør det vanskeligt.

2. Dernæst skal du være opmærksom på, at akustikken i boligen vil ændre sig og blive mere rungende. Dette kan til dels afhjælpes med lydisolerende materialer, som eksempelvis perforerede gipsplader i stedet for glatte gipsplader. Ligeledes kan vægkunst og tæpper på gulvene forbedre akustikken.  

3. Loft til kip giver ikke flere kvadratmeter, men derimod flere kubikmeter. Dette vil få negativ betydning for din varmeregning, som vil stige. Da varmen stiger op, vil det, grundet flere kubikmeter, kræve mere opvarmning. 

Hvilke huse kan få loft til kip?

Ønsker du at løfte loftet til kip, skal du tjekke husets spærkonstruktion på loftet. De fleste huse med vandrette lofter har gitterspær eller hanebåndsspær.

Huse med gitterspær

Det betyder samtidig, at disse huse ikke kan bruges til beboelsesrum på loftet, men en loft til kip-løsning vil skabe et større rumfornemmelse i huset.Gitterspær ses oftest i parcel- og typehuse fra 1950’erne og 1960’erne, som har en lavere taghældning.

Etableres loft til kip i huse med gitterspær, er det mest typisk at ændre spærkonstruktionen, da dette er den optimale løsning i mange henseender. Dog er det er muligt at bevare gitterspærene, som de er. 

Huse med hanebåndsspær

Hvis hanebåndet er placeret så højt, at du frit kan bevæge dig uden at støde hovedet på, er det ikke nødvendigt at ændre spærkonstruktionen ved loft til kip.De fleste ældre huse har hanebåndsspær og har en stejlere taghældning, som derfor kan bruges til beboelsesrum.

De fritstående spær giver tilmed et flot udtryk i boligen – hvad enten de er malede eller fremstår i ubehandlet træ. 

Det skal du vide, inden du laver loft til kip

Påtænker du at lave loft til kip, skal du først og fremmest vide, at det er et omfattende arbejde, som kræver ingeniørberegninger, når der ændres på husets bærende konstruktioner: Spærrerne.

Det omfattende projekt betyder også, at rummet ikke er beboeligt, imens renoveringen står på.

Inden projekt loft til kip påbegyndes, er det vigtigt at være bekendt med Bygningsreglementet. Heri står der alt om blandt andet brandforhold og materialer, som skal overholdes ved renovering og nybygning.

Ændres der ikke ved spærkonstruktionerne, skal du i princippet ikke søge om tilladelse – husk blot at overholde Bygningsreglementet. Bygger du et nyt beboelsesrum, skal du til gengæld være opmærksom på, at der kan være tilfælde, hvor det ”nye” etageareal ikke er medregnet i bruttoetagearealet. Dette skal du derfor undersøge, og medregne hvis det ikke er noteret.

Ændrer du derimod på spærkonstruktionen (eksempelvis fra gitterspær til hanebåndsspær), skal du tage hensyn til eventuelle lokalplanrestriktioner og ejerforeningsbestemmelser omkring taghældninger og materialevalg.

13. november 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Byg, forny og renovering Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Byg, forny og renovering Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Byg, forny og renovering Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her,...

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Byg, forny og renovering Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer dit hus med gulvvarme.

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Byg, forny og renovering Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Byg, forny og renovering Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Byg, forny og renovering Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og revner. Få den store guide til, hvordan du selv afsliber gulve samt hemmeligheden bag et flot resultat.

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Byg, forny og renovering Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder...

Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Byg, forny og renovering Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester...

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Byg, forny og renovering Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper, der er gode at have liggende til reparation og montering i hjemmet.

Derfor skal du huske at forny fugerne

Byg, forny og renovering Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal...

Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Byg, forny og renovering Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af...

Sådan skifter du dine vindskeder

Byg, forny og renovering Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

Huset, der kan ånde

Byg, forny og renovering Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materia...

Denne artikel er sponsoreret

Undervurdér ikke undertagets betydning

Byg, forny og renovering Som husejer kan et utæt undertag have enorme økonomiske konsekvenser, da hele taget skal lægges om. Alligevel er mange ikke klar over betydn...