Loft til kip er en flot løsning, der skaber skønne, rummelige rum. Men du bør også kende til ulemperne.
Loft til kip er en flot løsning, der skaber skønne, rummelige rum. Men du bør også kende til ulemperne. Foto: iStock

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen.

Hvad betyder loft til kip?

Når der tales om ’loft til kip’ betyder det, at loftet er blevet hævet fra et normalt vandret loft til skrå lofter, der følger tagets udvendige hældning og mødes i kippen. ’Kip’ henviser til den øverste del af tagkonstruktionen, hvor spærerne fra hver side mødes. 

Fordele og ulemper ved loft til kip

Som ved alt andet er der også både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen. Disse bør overvejes nøje, da det er et omfattende og omkostningsfuldt projekt at give sig i kast med.

3 fordele ved loft til kip

1. Den åbenlyse fordel ved loft til kip-løsningen er, at det løfter rummet gevaldigt. Rummet vil virke både større og lysere. Loft til kip giver desuden muligheden for at etablere ovenlys, som yderligere vil skabe et fantastisk lys i huset.

2. Derudover giver loft til kip dig mulighed for at indrette boligen helt unikt. De store skrå vægflader indbyder til store dekorationer. Forestil dig eksempelvis, hvordan en stor lampe vil pryde det åbne rum, og ligeledes gælder det store kunstinstallationer på væggene.

3. Slutteligt gør loft til kip huset til en unik vare på salgsmarkedet. Udbudsprisen stiger faktisk med hele 21 % i gennemsnit, hvis villaen har loft til kip. Kun i Region Hovedstaden betyder loft til kip-løsningen mindre for udbudsprisen, der kun stiger med 5 %.

3 ulemper ved loft til kip

1. Først og fremmest skal du være klar over, at det ofte er en omkostningsfuld affære at løfte loftet til kip. Særligt gælder dette for huse, hvor spærkonstruktionen gør det vanskeligt.

2. Dernæst skal du være opmærksom på, at akustikken i boligen vil ændre sig og blive mere rungende. Dette kan til dels afhjælpes med lydisolerende materialer, som eksempelvis perforerede gipsplader i stedet for glatte gipsplader. Ligeledes kan vægkunst og tæpper på gulvene forbedre akustikken.  

3. Loft til kip giver ikke flere kvadratmeter, men derimod flere kubikmeter. Dette vil få negativ betydning for din varmeregning, som vil stige. Da varmen stiger op, vil det, grundet flere kubikmeter, kræve mere opvarmning. 

Hvilke huse kan få loft til kip?

Ønsker du at løfte loftet til kip, skal du tjekke husets spærkonstruktion på loftet. De fleste huse med vandrette lofter har gitterspær eller hanebåndsspær.

Huse med gitterspær

Det betyder samtidig, at disse huse ikke kan bruges til beboelsesrum på loftet, men en loft til kip-løsning vil skabe et større rumfornemmelse i huset.Gitterspær ses oftest i parcel- og typehuse fra 1950’erne og 1960’erne, som har en lavere taghældning.

Etableres loft til kip i huse med gitterspær, er det mest typisk at ændre spærkonstruktionen, da dette er den optimale løsning i mange henseender. Dog er det er muligt at bevare gitterspærene, som de er. 

Huse med hanebåndsspær

Hvis hanebåndet er placeret så højt, at du frit kan bevæge dig uden at støde hovedet på, er det ikke nødvendigt at ændre spærkonstruktionen ved loft til kip.De fleste ældre huse har hanebåndsspær og har en stejlere taghældning, som derfor kan bruges til beboelsesrum.

De fritstående spær giver tilmed et flot udtryk i boligen – hvad enten de er malede eller fremstår i ubehandlet træ. 

Det skal du vide, inden du laver loft til kip

Påtænker du at lave loft til kip, skal du først og fremmest vide, at det er et omfattende arbejde, som kræver ingeniørberegninger, når der ændres på husets bærende konstruktioner: Spærrerne.

Det omfattende projekt betyder også, at rummet ikke er beboeligt, imens renoveringen står på.

Inden projekt loft til kip påbegyndes, er det vigtigt at være bekendt med Bygningsreglementet. Heri står der alt om blandt andet brandforhold og materialer, som skal overholdes ved renovering og nybygning.

Ændres der ikke ved spærkonstruktionerne, skal du i princippet ikke søge om tilladelse – husk blot at overholde Bygningsreglementet. Bygger du et nyt beboelsesrum, skal du til gengæld være opmærksom på, at der kan være tilfælde, hvor det ”nye” etageareal ikke er medregnet i bruttoetagearealet. Dette skal du derfor undersøge, og medregne hvis det ikke er noteret.

Ændrer du derimod på spærkonstruktionen (eksempelvis fra gitterspær til hanebåndsspær), skal du tage hensyn til eventuelle lokalplanrestriktioner og ejerforeningsbestemmelser omkring taghældninger og materialevalg.

13. november 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

Så mange tror at boligen er bedre isoleret end den er

Kun otte procent af danske boligejere mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand. Det er dog langt fra tilfældet, viser ny undersø...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs hvorfor her.

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en ny opgørelse lavet af Dansk Byggeri. Se hvor længe du skal vente i din kommune.

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden...

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtigt tjener sig ind. 

Denne artikel er sponsoreret

Byg, forny, renovering? Tag en arkitekt med på råd!

Skal du bygge nyt hus, bygge til eller renoverere din nuværende bolig, er det typisk en god idé at tage en arkitekt med på råd. Det er...

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en del myter om radon, som afholder husejere fra at teste deres bolig. Læs med her, hvor radon-ekspert afliver fem myter om radon i hjemmet.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...