Loft til kip er en flot løsning, der skaber skønne, rummelige rum. Men du bør også kende til ulemperne.
Loft til kip er en flot løsning, der skaber skønne, rummelige rum. Men du bør også kende til ulemperne. Foto: iStock

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen.

Af: Nana Kristensen, 13. november 2017

Hvad betyder loft til kip?

Når der tales om ’loft til kip’ betyder det, at loftet er blevet hævet fra et normalt vandret loft til skrå lofter, der følger tagets udvendige hældning og mødes i kippen. ’Kip’ henviser til den øverste del af tagkonstruktionen, hvor spærerne fra hver side mødes. 

Fordele og ulemper ved loft til kip

Som ved alt andet er der også både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen. Disse bør overvejes nøje, da det er et omfattende og omkostningsfuldt projekt at give sig i kast med.

3 fordele ved loft til kip

1. Den åbenlyse fordel ved loft til kip-løsningen er, at det løfter rummet gevaldigt. Rummet vil virke både større og lysere. Loft til kip giver desuden muligheden for at etablere ovenlys, som yderligere vil skabe et fantastisk lys i huset.

2. Derudover giver loft til kip dig mulighed for at indrette boligen helt unikt. De store skrå vægflader indbyder til store dekorationer. Forestil dig eksempelvis, hvordan en stor lampe vil pryde det åbne rum, og ligeledes gælder det store kunstinstallationer på væggene.

3. Slutteligt gør loft til kip huset til en unik vare på salgsmarkedet. Udbudsprisen stiger faktisk med hele 21 % i gennemsnit, hvis villaen har loft til kip. Kun i Region Hovedstaden betyder loft til kip-løsningen mindre for udbudsprisen, der kun stiger med 5 %.

3 ulemper ved loft til kip

1. Først og fremmest skal du være klar over, at det ofte er en omkostningsfuld affære at løfte loftet til kip. Særligt gælder dette for huse, hvor spærkonstruktionen gør det vanskeligt.

2. Dernæst skal du være opmærksom på, at akustikken i boligen vil ændre sig og blive mere rungende. Dette kan til dels afhjælpes med lydisolerende materialer, som eksempelvis perforerede gipsplader i stedet for glatte gipsplader. Ligeledes kan vægkunst og tæpper på gulvene forbedre akustikken.  

3. Loft til kip giver ikke flere kvadratmeter, men derimod flere kubikmeter. Dette vil få negativ betydning for din varmeregning, som vil stige. Da varmen stiger op, vil det, grundet flere kubikmeter, kræve mere opvarmning. 

Hvilke huse kan få loft til kip?

Ønsker du at løfte loftet til kip, skal du tjekke husets spærkonstruktion på loftet. De fleste huse med vandrette lofter har gitterspær eller hanebåndsspær.

Huse med gitterspær

Det betyder samtidig, at disse huse ikke kan bruges til beboelsesrum på loftet, men en loft til kip-løsning vil skabe et større rumfornemmelse i huset.Gitterspær ses oftest i parcel- og typehuse fra 1950’erne og 1960’erne, som har en lavere taghældning.

Etableres loft til kip i huse med gitterspær, er det mest typisk at ændre spærkonstruktionen, da dette er den optimale løsning i mange henseender. Dog er det er muligt at bevare gitterspærene, som de er. 

Huse med hanebåndsspær

Hvis hanebåndet er placeret så højt, at du frit kan bevæge dig uden at støde hovedet på, er det ikke nødvendigt at ændre spærkonstruktionen ved loft til kip.De fleste ældre huse har hanebåndsspær og har en stejlere taghældning, som derfor kan bruges til beboelsesrum.

De fritstående spær giver tilmed et flot udtryk i boligen – hvad enten de er malede eller fremstår i ubehandlet træ. 

Det skal du vide, inden du laver loft til kip

Påtænker du at lave loft til kip, skal du først og fremmest vide, at det er et omfattende arbejde, som kræver ingeniørberegninger, når der ændres på husets bærende konstruktioner: Spærrerne.

Det omfattende projekt betyder også, at rummet ikke er beboeligt, imens renoveringen står på.

Inden projekt loft til kip påbegyndes, er det vigtigt at være bekendt med Bygningsreglementet. Heri står der alt om blandt andet brandforhold og materialer, som skal overholdes ved renovering og nybygning.

Ændres der ikke ved spærkonstruktionerne, skal du i princippet ikke søge om tilladelse – husk blot at overholde Bygningsreglementet. Bygger du et nyt beboelsesrum, skal du til gengæld være opmærksom på, at der kan være tilfælde, hvor det ”nye” etageareal ikke er medregnet i bruttoetagearealet. Dette skal du derfor undersøge, og medregne hvis det ikke er noteret.

Ændrer du derimod på spærkonstruktionen (eksempelvis fra gitterspær til hanebåndsspær), skal du tage hensyn til eventuelle lokalplanrestriktioner og ejerforeningsbestemmelser omkring taghældninger og materialevalg.

13. november 2017 Nana Kristensen
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...