Nyt luksuskøkken og køkkenalrum - kan denne investering betale sig med henblik på et senere hussalg?
Nyt luksuskøkken og køkkenalrum - kan denne investering betale sig med henblik på et senere hussalg? Foto: iStock

Disse forbedringer af huset kan IKKE betale sig

Nogle forbedringer giver stor profit, når du skal sælge dit hus. Andre giver INTET. Værdiforøgelsen afhænger af geografi og aktulle trends, men der er alligevel et system. Her er en liste over de bedste og de værste forbedringer i huset.

3 årsager til forbedringer i huset

Man kan lave forbedringer i sit hus af 3 grunde:

 1. For din egen og din families skyld, MENS I selv bor i huset.
 2. For at få størst mulig kontant afkast af forbedringerne ved et senere boligsalg.  
 3. Af begge ovenstående grunde. 

De fleste vil nok krydse den sidste mulighed af som den foretrukne. Samtidig vil de færreste dog næppe se helt bort fra muligheden for værdiforøgelse. Boligen er jo for de fleste af os den mest værdifulde ting, vi nogensinde kommer til at eje, så de færreste vil tage let på den side af sagen.

Tjekliste for boligforbedringer.

Der er mange trends og individuelle forskelle på boliger såsom beliggenhed og boligens byggestil. Det kan derfor være vanskeligt at opstille en autoritativ tjekliste. Noget i den retning har tv2.dk alligevel forsøgt. Her er den korte version af vurderingen af værdiforøgelse i boligforbedringer baseret på tv2.dk,hvis artikel på sin side er baseret på en undersøgelse, som mæglerkæden Realmæglerne har stået bag:

Disse forbedringer i huset kan betale sig 

 • Køkkenalrum
 • Ekstra badeværelse
 • Garage
 • Lavpriskøkken
 • Altan
 • Lavpristag
 • Nye vinduer
 • Udnyttelse af kælder

Disse forbedringer i huset skal du pase på med

 • Udestue
 • Carport
 • Luksuskøkken
 • Luksusbadeværelse
 • Nyt tag i bedste kvalitet

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgsværdi

 
Kvaliteten på husene i dit nabolag kan give et pejlemærke om, hvad det kan betale sig at forbedre i dit hus.  

Tjek naboens hus inden forbedring

Der er mange ting, der spiller ind i vurderingen af lønsomheden af forberingerne. Her på idényt har vi i en anden sammenhæng givet det tips, at man allerførst skal tjekke naboens hus inden tilbygning eller ombygning. Har dit eget hus mangler eller fordele i forhold til naboerne eller de øvrige huse i området? Det kan give et fingerpeg om, hvad der kan betale sig at sætte i værk i netop dit område.  

Eksempler på værdiændringer

Her er nogle nedslag i Realmæglernes undersøgelse på baggrund af tv2.dk's artikel. Vil du studere den komplette vurdering af værdiforøgelser af fodbedringer i boligen, finder du TV2's artikel om Realmæglernes undersøgelse her.

Udestuer er yt

Tiden er løbet fra udestuder. Det er den utvetydige konklusion af undersøgelsen. Faktisk vurderer Realmæglerne, at udestuen er den dårligste investering af alle med henblik på et senere salg. I dag vil folk hellere have reelle værelser i stedet for flere stuer. En investering i terrasse med eventuel gasblus eller andre uderum appellerer i højere grad til nutidens boligkøbere.

Læs også: Stor guide til at finde den rette fugemasse

Køkkenalrum - den bedste investering

Et nyt køkkenalrum er ifølge Realmæglernes undersøgelse i dag generelt den bedste investering. Det skyldes blandt andet, at der er bred efterspørgsel hos købere efter et stort opholdsområde, hvor familien kan mødes.

Køkkenalrum vil desuden i mange boliger være ret lette at oprette, da det ofte ikke kræver så meget mere end, at en væg bliver revet ned. Mægler hos Realmæglerne, Christian Brøndum vurderer, at afkastet på denne type forbedring i boligen kan vise sig at blive mellem 100 procent og op til 400 procent. 

Garage i stedet for carport

I TV2's eksempler på potentielle tilbygninger sammenlignes en nyetablering af en carport med en ligeledes nyopført garage i mursten.

En carport på 30 m2, der ikke passer ind i husets stil, og som er indkøbt i et byggemarked til en udgift på kroner 50.000 kroner - det er generelt en dårlig investering med henblik på hussalg. Afkastet vil ligge på mellem 0 og 50 procent, vurderer Realmæglerne i deres undersøgelse

En muret garage på ligeledes 30 m2, der passer ind i husets stil og til en udgift af 200.000 kroner, forholder det sig anderledes med. Denne form for investering kan nemlig hentes hjem med et større afkast ved hussalg. Værdiforøgelsen vurderes til at være mellem 25 og 100 procent.  

 
Spritnyt badeværelse med fritstående badekar - kommer pengene hjem igen?  

Hvilken type badeværelse kan betale sig?

Realmæglerne anbefaler klart et ekstra badeværelse, fremfor både et luksus- og et lavprisbadeværelse. Dette gælder i høj grad, hvis boligen kun er i besiddelse af et enkelt badeværelse i forvejen.

Det er ofte et udtalt ønske hos kernefamilier at kunne råde over 2 badeværelser, så man kan undgå kødannelser foran den enlige toiletdør på spidsbelastede tidspunkter - som for eksempel om morgenen. Værdiforøgelsen på et ekstra badeværelse kan være op til 150 procent. 

Et lavprisbadeværelse til en udgift på ca. 75.000 appellerer også til købere, og det kan vise sig at være en stor fordel, hvis det erstatter et gammelt nedslidt badeværelse. Fortjeneste kan her være mellem 50 og 100 procent. 

Et luksusbadeværelse med spa og state-of-the-art materialer er dermed en dårlig idé, hvis det primært etableres som en investering. Dette er i øvrigt en tendens, der gælder for hele landet - ikke kun for yderområderne i landet. I eksemplet på tv2.dk vurderer Realmæglerne, at investering i et nyt luksusbadeværelse til 400.000 højst vil kunne resultere i en værdiforøgelse på 20-40 procent. 

Hvilke type køkken betaler sig bedst?

Det samme mønster som med badeværelser gør sig gældende ved køkkener. Et nyt lavpriskøkken som erstatning for et gammelt nedslidt køkken til en udgift på 75.000 kroner vurderes til at kunne hente udgiften hjem med en 50-100 procents værdiforøgelse. Et luksuskøkken i bedste kvalitet til 300.000 kroner vil derimod kun kunne hente investeringen hjem med 25-50 procent.

Etablering af et luksuskøkken lader derfor ifølge Realmæglernes undersøgelse til bedst at kunne betale sig som investering, hvis det sker samtidig med, at et køkkenalrum etableres.

Se flere detaljer om mulige værdiforøgelser af forskellige forbedringer i boligen med henblik på senere husslag i Realmæglernes undersøgelse på tv2.dk

23. februar 2017
Mere om Byg, forny og renovering
Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor at være både kritisk og kræsen, når man skal bedømme, hvad producenterne reelt tilbyder.

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden...

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der både fordele og ulemper ved loft til kip-løsningen.

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her,...

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibesparelser og komfort for dine penge. 

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og...

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder for alle typer af belægninger, om det er træ, beton, sten eller tegl. 

Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester...

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper,...

Derfor skal du huske at forny fugerne

Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal fugerne passes.

Sådan skifter du dine vindskeder

Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

Huset, der kan ånde

Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materia...