Nyt luksuskøkken og køkkenalrum - kan denne renovering af huset betale sig med henblik på et senere hussalg?
Nyt luksuskøkken og køkkenalrum - kan denne renovering af huset betale sig med henblik på et senere hussalg? Foto: iStock

Sådan får du mest muligt ud af dine renoveringer af huset

Nogle renoveringer af huset giver stor profit, når du skal sælge det. Andre giver intet. Værdiforøgelsen afhænger af geografi og aktuelle trends, men der er alligevel et system. Her er en liste over de bedste renoveringer af huset.

Af: Mikkel Hede & Nicole Hardt, 25. april 2019

3 årsager til renovering af hus

Du kan lave renoveringer i dit hus af 3 grunde:

 1. For din egen og din families skyld, MENS I selv bor i huset.
 2. For at få størst mulig kontant afkast af renoveringerne ved et senere hussalg.  
 3. Af begge ovenstående grunde. 

De fleste vil nok krydse den sidste mulighed af som den foretrukne. Samtidig vil de færreste dog næppe se helt bort fra muligheden for værdiforøgelse, der ofte forekommer ved renoveringer. 

Boligen er jo for de fleste af os den mest værdifulde ting, vi nogensinde kommer til at eje, så de færreste vil tage let på den side af sagen.

Læs også: Skimmelsvamp - sådan fjerner du skimmelsvamp

Tjekliste for renoveringer af hus

Der er mange trends og individuelle forskelle på boliger såsom beliggenhed og boligens byggestil. Det kan derfor være vanskeligt at opstille en autoritativ tjekliste for renoveringer, der kan betale sig. Noget i den retning har tv2.dk alligevel forsøgt. 

Her er den korte version af vurderingen af værdiforøgelse i renoveringer i huset baseret på tv2.dk,hvis artikel på sin side er baseret på en undersøgelse, som mæglerkæden Realmæglerne har stået bag:

Disse renoveringer af huset kan betale sig 

 • Køkkenalrum
 • Ekstra badeværelse
 • Garage
 • Lavpriskøkken
 • Altan
 • Lavpristag
 • Nye vinduer
 • Udnyttelse af kælder
 
Kvaliteten på husene i dit nabolag kan give et pejlemærke om, hvilke renoveringer af huset, der kan betale sig.  

Tjek naboens hus inden renovering af hus

Der er mange ting, der spiller ind i vurderingen af lønsomheden af renoveringer. Her på idenyt har vi i en anden sammenhæng givet det tips, at du allerførst skal tjekke naboens hus inden tilbygning eller ombygning.

Har dit eget hus mangler eller fordele i forhold til naboerne eller de øvrige huse i området? Det kan give et fingerpeg om, hvilke renoveringer i netop dit område, der kan betale sig.

Eksempler på værdiændringer ved renovering af hus

Her er nogle nedslag i Realmæglernes undersøgelse på baggrund af tv2.dk's artikel.

 

Køkkenalrum – den bedste investering

Et nyt køkkenalrum er ifølge Realmæglernes undersøgelse i dag generelt den bedste investering. Det skyldes blandt andet, at der er bred efterspørgsel hos købere efter et stort opholdsområde, hvor familien kan mødes.

Køkkenalrum vil desuden i mange boliger være ret lette at oprette, da det ofte ikke kræver så meget mere end, at en væg bliver revet ned. Mægler hos Realmæglerne, Christian Brøndum vurderer, at afkastet på denne type renovering i boligen kan vise sig at blive mellem 100 procent og op til 400 procent.

Garage

I TV2’s eksempler på potentielle tilbygninger sammenlignes en nyetablering af en carport med en ligeledes nyopført garage i mursten.

En carport på 30 m2, der ikke passer ind i husets stil, og som er indkøbt i et byggemarked til en udgift på kroner 50.000 kroner – det er generelt en dårlig investering med henblik på hussalg. Afkastet vil ligge på mellem 0 og 50 procent, vurderer Realmæglerne i deres undersøgelse

En muret garage på ligeledes 30 m2, der passer ind i husets stil og til en udgift af 200.000 kroner, forholder det sig anderledes med. Denne form for investering kan nemlig hentes hjem med et større afkast ved hussalg. Værdiforøgelsen ved renoveringen vurderes til at være mellem 25 og 100 procent.  

 
Spritnyt badeværelse med fritstående badekar - kommer pengene brugt på renovering af huset hjem igen?  

Hvilken type badeværelse kan det bedst betale sig med en renovering?

Realmæglerne anbefaler klart et ekstra badeværelse, fremfor både et luksus- og et lavprisbadeværelse. Dette gælder i høj grad, hvis boligen kun er i besiddelse af et enkelt badeværelse i forvejen.

Det er ofte et udtalt ønske hos kernefamilier at kunne råde over to badeværelser, så man kan undgå kødannelser foran den enlige toiletdør på spidsbelastede tidspunkter - som for eksempel om morgenen. Værdiforøgelsen på et ekstra badeværelse kan være op til 150 procent.

Et lavprisbadeværelse til en udgift på ca. 75.000 appellerer også til købere, og renoveringen kan vise sig at være en stor fordel, hvis det erstatter et gammelt nedslidt badeværelse. Fortjeneste kan her være mellem 50 og 100 procent.

Et luksusbadeværelse med spa og state-of-the-art materialer er altså en dårlig idé, hvis det primært renoveres med henblik på en god investering. Dette er i øvrigt en tendens, der gælder for hele landet - ikke kun for yderområderne i landet. I eksemplet på tv2.dk vurderer Realmæglerne, at investering i et nyt luksusbadeværelse til 400.000 højst vil kunne resultere i en værdiforøgelse på 20-40 procent.

Hvilke type køkken kan bedst betale sig med en renovering?

Det samme mønster som med badeværelser gør sig gældende ved køkkener. Et nyt lavpriskøkken som erstatning for et gammelt nedslidt køkken til en udgift på 75.000 kroner vurderes til at kunne hente udgiften hjem med en 50-100 procents værdiforøgelse. 

Et luksuskøkken i bedste kvalitet til 300.000 kroner vil derimod kun kunne hente investeringen hjem med 25-50 procent.

Etablering af et luksuskøkken lader derfor ifølge Realmæglernes undersøgelse til bedst at kunne betale sig som investering, hvis renoveringen sker samtidig med, at et køkkenalrum etableres.

Listen over renovering af hus, der kan betale sig

Se flere detaljer om mulige værdiforøgelser af forskellige renoveringer af hus med henblik på senere husslag i Realmæglernes undersøgelse på tv2.dk her.

25. april 2019 Mikkel Hede & Nicole Hardt
Mere om Byg, forny og renovering

Energirenovering - her er alle de tilskud, du bør kende

Adskillige nye tilskud dukker op i forbindelse med klimaaftalen. Her er alle de tilskud, du skal kende, hvis du planlægger at energirenovere dit hjem.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...