Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Byg, forny og renovering

Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester deler her sine tanker om valg af farve til husets sokkel.

Dansk murermestervilla med diskret grå farve til husets sokkel.
Dansk murermestervilla med diskret grå farve til husets sokkel. Foto: Mikkel Hede

Sammensætning af huset farver

Farver er en smagssmag. Det er noget andet med sammensætning af farver. Derfor kan det være nyttigt for husejere at få et indblik, hvordan forskellige typer af farver fungerer sammen. Dette har navnlig betydning, når det drejer sig om valg af farve til husets sokkel.

Vores norske søstermagasin, Vi i Villa, har interviewet en erfaren norsk malermester om hans erfaringer med valg af farve til husets fundament. Han tager naturligvis udgangspunkt i norske byggeskikke. I Norge bygger man ofte huse i træ på en muret sokkel. De to forskellige teksturer gør det ekstra nødvendigt at tænke grundigt over farvevalget. 

Farven på danske sokler

I Danmark har vi andre byggeskikke. Der er hos os en tendens til at bruge en mørkere farve til soklen end i Norge. På ældre huse kan man i Danmark endda ofte observere, at der i overensstemmelse med traditionerne vælges en kulsort farve. Valg af en lysere farve til soklen er dog også udbredt i Danmark, som for eksempel i den grå farve til soklen på murermestervillaen på billedet. 

På trods af disse forskelle i byggetraditioner vurderer vi, at den norske malermesters betragtninger er så præcise og almengyldige, at vi har valgt også at bringe dem her. 

Hovedregel for farven på fundamenter

Farven kan få et hus til at svæve, eller den kan få den til at forankre sig til grunden.

  • Hovedreglen er, at en sokkel, som er lysere end huset, løfter huset op. Et fundament  med den samme farve som huset eller i en mørkere farve, får huset til at "lande" mere tungt på grunden.

- "Det klæder de fleste huse bedst at hvile oven på en mørkere sokkel. Det giver huset tyngde og forankrer det til jorden," siger malermester Gunnar Large.

Hvid farve til fundamenter får ligesom huset til at svæve.  
Norske byhuse med hvide sokler. Farvevalget får ifølge malermester Gunnar Large husene til at "svæve".  

Gråt er bedst

I gamle dage var huse ofte bygget op af marksten. Malermester Gunnar Large mener, at man med fordel kan hente inspiration fra den tradition. 

- "Farver med en gråtone, der giver mindelser om marksten eller skifer, fungerer godt," hævder Gunnar Large.

Vælg den rigtige gråtone til soklen

Men gråt kan være så meget. Gunnar Large fraråder at bruge en neutral grå farve. Den kan faktisk opleves som blålig, når den kontrasteres med det øvrige hus.

Marksten er varmere i tonen, så han anbefaler at vælge en gråtone med en anelse gult eller rødt i. 

Hvor lyst eller mørkt det skal være, afhænger af farven på huset og af omgivelserne. 

Farvevalg til hus - grå sokkel på hvidt hus.  
Den grå farvetone til soklen på dette hus i Stavanger i Norge får det til at "lande" med en vis tyngde på grunden.  

Hvad med hvidt som farve på soklen?

Hvidt bliver forholdsvist ofte anvendt til fundamentet. Hvor den skik kommer fra, er der ingen, der ved. Måske kommer den fra syden, hvor der er helt andre farvetradtioner.

Malermester Gunnar Large mener faktisk, at man helt bør undgå hvid, medmindre man vil gøre det for at opnå en speciel effekt. 

Læs også: Alt om murermestervillaens muligheder

Mal alt i samme farve

Heller ikke eventuelle vinduer i fundamentet bør efter Gunnar Larges mening males hvide. Mursoklen bør betragtes som ét element, så døre og vinduer skal helst have samme farve som fundamentet.

- "Kontraster i fundamentet får huset til at se ud, som om det står på pæle," siger den erfarne farveudvælger. 

Den eneste undtagelse er de få steder, hvor hoveddøren er en del af et højt fundament. Døren på et sådan sted må gerne males, så den skiller sig ud fra både huset og fundamentet. På den måde sikrer man, at folk ikke får problemer med at finde døren. 

2. oktober 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Byg, forny og renovering Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Byg, forny og renovering Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Byg, forny og renovering Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Byg, forny og renovering Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Byg, forny og renovering Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Byg, forny og renovering Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Byg, forny og renovering Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter dit hus mod frostskader. 

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Byg, forny og renovering Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og...

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Byg, forny og renovering Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder...

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Byg, forny og renovering Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper, der er gode at have liggende til reparation og montering i hjemmet.

Derfor skal du huske at forny fugerne

Byg, forny og renovering Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal...

Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Byg, forny og renovering Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af...

Sådan skifter du dine vindskeder

Byg, forny og renovering Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

Huset, der kan ånde

Byg, forny og renovering Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materia...

Denne artikel er sponsoreret

Undervurdér ikke undertagets betydning

Byg, forny og renovering Som husejer kan et utæt undertag have enorme økonomiske konsekvenser, da hele taget skal lægges om. Alligevel er mange ikke klar over betydn...