Miljørigtig PVC-anvendelse har mange fordele for husejerne.
Miljørigtig PVC-anvendelse har mange fordele for husejerne. Foto: Plastmo, Primo, iStockphoto m.fl.

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Hvorfor vælge plast?

Plast som byggemateriale er ikke vanvittig populært i  boliger i Danmark i modsætning til i andre europæiske lande. Og det skønt plasten har nogle helt klare fordele. Plast er helt uimodtagelig for råd og svamp, og kan derfor være et oplagt valg til fugtige omgivelser som fx bad, køkken og entré.

Samtidigt er plast praktisk taget vedligeholdelsesfrit, og vælger du eksempelvis plastvinduer, så skal du ikke længere tænke på jævnlig maling af vinduesrammerne. Her kan du nøjes med at gå rammerne over med en fugtig klud, når du alligevel vasker vinduer.

Gamle synder

Det mest populære plastmateriale i byggeriet er PVC, som hos nogle slæber rundt på et kedeligt ry fra 1990'erne.

Dengang havde vi herhjemme mange ophedede debatter om PVCs skadelige indvirkning på miljøet. Det skyldtes ikke mindst, at vi  brugte tungmetaller i produktionen, og at kasseret PVC blev bortskaffet i forbrændingsanlæggene.

Branchen har rettet op

De danske producenter af produkter i hård PVC er gået sammen om at lave en genbrugsordning, der står for indsamlingen og genanvendelsen af hård PVC. Det vil sige, at det er branchen selv, der indsamler PVC-affald og fragter det til anlæg, der gendanner det brugte plast.

Samtidig har nye produktionsmetoder betydet, at der ikke længere bruges tungmetaller som bly og cadmium i PVC.

Vil du være sikker på, at du køber PVC-produkter, der er produceret med størst muligt hensyn til miljøet, så skal du sikre dig, at produkterne er produceret i et EU-land, da reglerne her er langt skrappere end i fx Kina.

Fordelene ved PVC

PVC har en række egenskaber, der gør det velegnet til byggemateriale. Produkter af hård PVC har en utrolig lang holdbarhed og nedbrydes hverken af fugt eller sollys. Derfor er fx vinduer eller tagrender af PVC nærmest uopslidelige, og kræver et minimum af vedligeholdelse.

Samtidigt er produkterne lette at transportere og er langt mindre udsat for transportskader end andre produkter.

Og så har  PVC den egenskab, at det kan genanvendes til ny PVC. Der findes kloakrør, der består af 80% genanvendt PVC, og det er påvist, at PVC kan genanvendes op til syv gange,  uden det går ud over kvaliteten.

PVC er så bestandigt, at det på ingen måde afgiver stoffer til miljøet. Det er en fordel, hvis du fx afleder regnvand via en faskine af plast. Bruger du PVC-tagrender, så er du sikker på, at der ikke kommer skadelige stoffer i grundvandet via dit regnvand.

Endelig – men ikke mindst – er der prisen.  PVC er meget konkurrencedygtig i forhold til andre materialer.

PVC på genbrugspladsen

Skal du skaffe dig af med PVC-holdige produkter, så er det vigtigt at holde dem væk fra skraldespanden. PVC skal altid på genbrugspladsen, og det skal sorteres i hård og blød PVC.

Branchens genbrugsordning

Danmarks fem største plastproducenter har stiftet et fælles selskab, der står for indsamling og genbrug af PVC. Ordningen hedder Wuppi efter de fem stiftere: Wavin, Uponor, Primo, Plastmo og Icopal. I dag er mere end 80 % af alle kommuner med i ordningen sammen med en lang række entreprenører og håndværksfirmaer – og det betyder, at størstedelen af de PVC-produkter, der bliver kasseret herhjemme bliver genanvendt.

21. november 2017
Mere om Byg, forny og renovering
Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor at være både kritisk og kræsen, når man skal bedømme, hvad producenterne reelt tilbyder.

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en del myter om radon, som afholder husejere fra at teste deres bolig. Læs med her, hvor radon-ekspert afliver fem myter om radon i hjemmet.

Sådan fjerner du fliserne let og effektivt

At fjerne fliser kan være en udfordring, men der findes visse kneb, du kan benytte dig af.

Sådan støber og murer du selv

Trapper og fundamenter, vægge og blomsterbed – ja selv grillpladser er nogle af de ting, du selv kan støbe eller mure.

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter dit hus mod frostskader. 

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og...

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder...

Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester deler her sine tanker om valg af farve til husets sokkel.

Sådan lægger du microcement

Microcement er et stærkt og let påført materiale, som kan give dine rum et ansigtsløft. Her får du opskriften til, hvordan du lægger microce...

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper,...