Foto: GettyImages

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 2. december 2019

Er du en af de mange danskere, der netop har købt eller solgt din bolig, har du sikkert helt styr på om energimærket hedder A+, D eller G. Har du derimod boet i dit hus i flere år, kan det straks være sværere at svare på, hvilken energiklasse din bolig befinder sig i. Det viser en undersøgelse som YouGov har foretaget for ejendomsmæglerkæden Home.

Her er 2000 danske boligejere blevet adspurgt om deres boligs energiforbrug, og hele 6 ud af 10 ved ikke, hvilket energimærke deres bolig har. Med andre ord ved de altså heller ikke, i hvor god energimæssig stand deres hjem er - og det kan have store konsekvenser for både hus, pengepung og klima. 

Over 23 år mellem køb og salg

Sammenligner man de danske boligejere, har de 30-til 39-årige størst viden om deres boligs energimærke - og det er der ifølge mæglerfaglig konsulent i Home, Pernille Breyen Drews, en ganske god forklaring på. Det er nemlig på dette tidspunkt i livet, at de fleste køber deres første hus eller rækkehus og i forbindelse med handlen bliver opmærksomme på energimærket i den bolig, de flytter ind i. 

Ifølge lovgivningen skal der kun udarbejdes et energimærke for boligen i forbindelse med et salg eller væsentlig tilbygning. For langt de fleste husejere går der altså mange år – i snit over 23 år – mellem de sælger eller køber et hus og i samme omgang bliver gjort opmærksomme på, hvilket energimærke de har. 

- I de mellemliggende år har man nok lidt en tendens til at glemme, hvor meget energi ens bolig forbruger, og hvilke energimæssige forbedringer, der rentabelt kan laves, fortæller Pernille Breyen Drews i en pressemeddelelse.

Nyt køkken vinder over ny isolering

Hun tilføjer, at interessen for at energioptimere for mange kun er noget, der opstår, når man skal købe eller sælge hus, og man i den forbindelse pludselig skal forholde sig til et ’energimærke’.

Ellers prioriterer de fleste i langt højere grad at bygge nyt køkken eller badeværelse end at investere i mere isolering på loftet.

Overvurderer egen bolig

Tidligere undersøgelser har da også vist, at mange boligejere faktisk overvurderer deres boligs energimæssige stand. Flere tror ganske enkelt, at deres bolig er mere energivenlig, end den reelt er.

Det har både betydning for det daglige energiforbrug og boligens salgspris, men også for boligens stand. Dårlig isolering af for eksempel tag og facade kan give risiko for fugtproblemer og vandskader. Samtidig udleder boliger med et dårligt energimærke mere CO2. I disse tider hvor klimaet er noget, der bliver talt meget om, mener boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen derfor, at der bør være mere fokus på løbende energioptimering af boligen. 

- Tallene fortæller os, at der kan være et stort potentiale i at informere danskerne mere om deres boligs ’klimatilstand’ - og ikke mindst om mulighederne for at forbedre den, siger han.

Sådan energioptimerer du hjemmet 

Der er altså god grund til at sætte sig ind i boligens energimærke. Er du i tvivl om, hvorvidt det bedst kan betale sig at energioptimere boligens vinduer eller efterisolere facaden kan du bruge energimærkningsrapportens forslag til energiforbedringer. Ved at gennemføre disse, kan du typisk hæve en bolig med energimærke D eller dårlige med 1-2 klasser. Generelt findes der især fire gode indsatsområder, når du skal energioptimere din bolig: Efterisolering af facader, lofter og gulve samt energioptimering af rør. Se, hvordan du gør her

2. december 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Sådan får du den perfekte udestue

Udestuen kan give dig mange ekstra lyse timer og forlænge havesæsonen. Vi guider dig til, hvordan du får den helt rigtige løsning, der passer til netop dit hus. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...