Derfor skal du huske at forny fugerne

Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal fugerne passes.

Af: Lise Høy Mortensen, 7. november 2016

Udskift mørtelfugerne

Mursten er stort set uforgængelige, men fugerne vil forvitre med årene og blive løse og porøse for endeligt at falde ud. Det får muren til at se lidt forfalden ud og forringer husets værdi. 

Fugerne ”limer” murstenene sammen, og store skader på fugerne vil svække muren. Manglende fuger tillader desuden vand at trænge ind og giver risiko for frostsprængning.  Murbier finder også lettere vej gennem huller mellem murstenene.

Derfor er det vigtigt, at du en gang om året efterser husets mørtelfuger og reparerer dem, hvis det er nødvendigt.  

Værd at vide om mørtel

I ældre huse, før 1950, er der anvendt kalkmørtel, der har kalk som bindemiddel. I nyere huse anvendes kalkcementmørtel, der har cement som bindemiddel.

Brug i videst muligt omfang samme type mørtelfuge, som den eksisterende. Fugen kan tones med farvepulver, så den matcher den eksisterende fuge.

Der findes mange forskellige former for færdigblandet mørtel til fugerne:

  • Pudsemørtel: er fin med 0-2 mm sandkorn. Giver glatte fuger og er nem at arbejde med.

  • Mørtel til opmuring: er grovere med 0-4 mm. sandkorn – det giver stærkere fuger, er lidt vanskeligere at få glat. Anvendes altid ved dybe fuger.

  • Funktionsmørtel, der er tilsat stoffer, der gør den ekstra vejrbestandig til mure i udsatte områder, fx tæt på havet. 

Hvis du er i tvivl, så spørg i byggemarkedet.

Fugereparation - trin for trin

Hvis du har lidt teknisk snilde og fingerfærdighed, kan du selv gøre arbejdet. Husk dog støvmaske og beskyttelsesbriller, da det støver.

1. Fræs fugerne ud

Traditionelle mørtelfuger er 7 centimeter dybe, og det er ofte kun de yderste 1-3 centimeter, der er porøse og forvitrede. Fugerne kradses ud, ind til ”fast grund”, typisk 2 centimeter.

Fugefræseren er et godt hjælpemiddel. Den kradser fugen ud i ønsket dybde. Lej den, eller køb en fræseforsats til vinkelsliberen.

Fugerne fræses forsigtigt ud. Det kræver lidt håndelag, så start et sted bag på huset, hvor en lille fejl ikke er så synlig. Udkradsningen skal være fuldkantet, og stenflader skal være rengjorte.

Tjek fugen der, hvor du har fræset - ofte skal du køre flere gange for at få alt fugematerialet ud.

Efter fræsning fejes løst støv bort med en murerkost. Det fine støv skylles væk med vand, gerne med haveslange og brusehoved. Vær opmærksom på, at fugefræseren har filter, der tager støvet, da en vinkelsliber uden forsats vil tage skade af så meget støv. 

2. Bland mørtlen

Mørtlen blandes, så den er ret tyk, da det gør den nem at arbejde med. Spørg i byggemarkedet om hjælp til at vælge korrekt mørtelblanding og farvetoning.

Tag gerne et stykke af den gamle fuge med. Oftest kan du anvende en mørtel i pulverform, der blot skal røres op med vand. Brug aldrig cement, hvis du har kalkmørtelfuger.
 

3. Fugt væggen

Fugt væggen med vand – enten fra en haveslange eller en kost. Start med at fuge de vandrette fuger. Fugeskeen skal passe til fugebredden.

Mørtlen placeres på et stålbræt og  "skæres" af i passende bredde, der passer til fugen. Herefter presses det ind med et fast tryk, til fugen er udfyldt. Herefter fylder du de lodrette fuger. Skrab jævnligt udstikkende mørtel plant med væggen med kanten af fugeskeen. 

4. Arbejd i hele vægflader

Hvis du vil omfuge hele huset, gælder det om at færdiggøre hele vægflader ad gangen. Hvis du fuger mindre arealer ad gangen og over flere dage, kan der let – pga. eventuelle forskelle i de klimatiske påvirkninger – opstå farveforskel på de færdige fuger. 

5. Ret fugen til

Nu skal fugen rettes til, så den ligner de andre fuger.  Nogle fuger er afsluttet med fugejern, som presser mørtlen ind. Andre er tilbagetrukket. Her skal mørtlen kradses ud fx med et søm – som vist her.

6. Fej og fjern kalksløret

Til slut skal muren fejes grundigt diagonalt på fugerne. Fjern kalksløret med 30% saltsyre fortyndet 1:20 med vand.

Husk at hælde syren i vandet ved fortynding, aldrig omvendt. Brug gummihandsker og beskyttelsesbriller. Vær opmærksom på, at nyere mursten – der ofte er i mørke farver – IKKE tåler saltsyre.

Næste dag skal du skylle saltsyren af muren med haveslangen. I varmt og tørt vejr skal fugerne eftervandes.

Kilder: XL-Byg, Saint Gobain Weber

7. november 2016 Lise Høy Mortensen
Mere om Byg, forny og renovering

Regeringen: Håndværkerfradraget skal hæves markant

Regeringen har fremlagt et nyt finanslovsforslag, der blandt andet indebærer en markant forøgelse af håndværkerfradraget. Se hvor stort et fradrag du kan få her.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...