Derfor skal du huske at forny fugerne

Byg, forny og renovering

Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal fugerne passes.

Udskift mørtelfugerne

Mursten er stort set uforgængelige, men fugerne vil forvitre med årene og blive løse og porøse for endeligt at falde ud. Det får muren til at se lidt forfalden ud og forringer husets værdi. 

Fugerne ”limer” murstenene sammen, og store skader på fugerne vil svække muren. Manglende fuger tillader desuden vand at trænge ind og giver risiko for frostsprængning.  Murbier finder også lettere vej gennem huller mellem murstenene.

Derfor er det vigtigt, at du en gang om året efterser husets mørtelfuger og reparerer dem, hvis det er nødvendigt.  

Værd at vide om mørtel

I ældre huse, før 1950, er der anvendt kalkmørtel, der har kalk som bindemiddel. I nyere huse anvendes kalkcementmørtel, der har cement som bindemiddel.

Brug i videst muligt omfang samme type mørtelfuge, som den eksisterende. Fugen kan tones med farvepulver, så den matcher den eksisterende fuge.

Der findes mange forskellige former for færdigblandet mørtel til fugerne:

  • Pudsemørtel: er fin med 0-2 mm sandkorn. Giver glatte fuger og er nem at arbejde med.

  • Mørtel til opmuring: er grovere med 0-4 mm. sandkorn – det giver stærkere fuger, er lidt vanskeligere at få glat. Anvendes altid ved dybe fuger.

  • Funktionsmørtel, der er tilsat stoffer, der gør den ekstra vejrbestandig til mure i udsatte områder, fx tæt på havet. 

Hvis du er i tvivl, så spørg i byggemarkedet.

Fugereparation - trin for trin

Hvis du har lidt teknisk snilde og fingerfærdighed, kan du selv gøre arbejdet. Husk dog støvmaske og beskyttelsesbriller, da det støver.

1. Fræs fugerne ud

Traditionelle mørtelfuger er 7 centimeter dybe, og det er ofte kun de yderste 1-3 centimeter, der er porøse og forvitrede. Fugerne kradses ud, ind til ”fast grund”, typisk 2 centimeter.

Fugefræseren er et godt hjælpemiddel. Den kradser fugen ud i ønsket dybde. Lej den, eller køb en fræseforsats til vinkelsliberen.

Fugerne fræses forsigtigt ud. Det kræver lidt håndelag, så start et sted bag på huset, hvor en lille fejl ikke er så synlig. Udkradsningen skal være fuldkantet, og stenflader skal være rengjorte.

Tjek fugen der, hvor du har fræset - ofte skal du køre flere gange for at få alt fugematerialet ud.

Efter fræsning fejes løst støv bort med en murerkost. Det fine støv skylles væk med vand, gerne med haveslange og brusehoved. Vær opmærksom på, at fugefræseren har filter, der tager støvet, da en vinkelsliber uden forsats vil tage skade af så meget støv. 

2. Bland mørtlen

Mørtlen blandes, så den er ret tyk, da det gør den nem at arbejde med. Spørg i byggemarkedet om hjælp til at vælge korrekt mørtelblanding og farvetoning.

Tag gerne et stykke af den gamle fuge med. Oftest kan du anvende en mørtel i pulverform, der blot skal røres op med vand. Brug aldrig cement, hvis du har kalkmørtelfuger.
 

3. Fugt væggen

Fugt væggen med vand – enten fra en haveslange eller en kost. Start med at fuge de vandrette fuger. Fugeskeen skal passe til fugebredden.

Mørtlen placeres på et stålbræt og  "skæres" af i passende bredde, der passer til fugen. Herefter presses det ind med et fast tryk, til fugen er udfyldt. Herefter fylder du de lodrette fuger. Skrab jævnligt udstikkende mørtel plant med væggen med kanten af fugeskeen. 

4. Arbejd i hele vægflader

Hvis du vil omfuge hele huset, gælder det om at færdiggøre hele vægflader ad gangen. Hvis du fuger mindre arealer ad gangen og over flere dage, kan der let – pga. eventuelle forskelle i de klimatiske påvirkninger – opstå farveforskel på de færdige fuger. 

5. Ret fugen til

Nu skal fugen rettes til, så den ligner de andre fuger.  Nogle fuger er afsluttet med fugejern, som presser mørtlen ind. Andre er tilbagetrukket. Her skal mørtlen kradses ud fx med et søm – som vist her.

6. Fej og fjern kalksløret

Til slut skal muren fejes grundigt diagonalt på fugerne. Fjern kalksløret med 30% saltsyre fortyndet 1:20 med vand.

Husk at hælde syren i vandet ved fortynding, aldrig omvendt. Brug gummihandsker og beskyttelsesbriller. Vær opmærksom på, at nyere mursten – der ofte er i mørke farver – IKKE tåler saltsyre.

Næste dag skal du skylle saltsyren af muren med haveslangen. I varmt og tørt vejr skal fugerne eftervandes.

Kilder: XL-Byg, Saint Gobain Weber

7. november 2016
Mere om Byg, forny og renovering

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Byg, forny og renovering Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Byg, forny og renovering Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Byg, forny og renovering Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Byg, forny og renovering Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Byg, forny og renovering Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Byg, forny og renovering Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Byg, forny og renovering Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter dit hus mod frostskader. 

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Byg, forny og renovering Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og...

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Byg, forny og renovering Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder...

Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Byg, forny og renovering Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester deler her sine tanker om valg af farve til husets sokkel.

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Byg, forny og renovering Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper,...

Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Byg, forny og renovering Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af...

Sådan skifter du dine vindskeder

Byg, forny og renovering Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

Huset, der kan ånde

Byg, forny og renovering Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materia...

Denne artikel er sponsoreret

Undervurdér ikke undertagets betydning

Byg, forny og renovering Som husejer kan et utæt undertag have enorme økonomiske konsekvenser, da hele taget skal lægges om. Alligevel er mange ikke klar over betydn...