Foto: Mette Trudsø

Derfor skal dit næste haveredskab have batteri

Den nye generation af genopladelige litium-ion-batterier vejer mindre, lever længere og har mere power end nogensinde. Det betyder haveredskaber med mindre støj, røg og bøvl.

Der er intet som duften af benzin og det skønne vroom fra naboens plæneklipper, der for alvor signalerer, at nu er de lyse sommeraftener over os. Og er der noget sjovere, end når du for tredje gang på en eftermiddag snubler over ledningen til din egen plæneklipper – eller lykkes med at skære ledningen til hækkeklipperen over?

Nå, ikke? Hvis du også hører til dem af os, der indimellem har bandet både naboens og egne havemaskiner langt væk, kan du være glad for, at der i de seneste år er sket endnu en revolution inden for havegrej. Flere og flere af de motorredskaber, vi bruger i haven, har nemlig fået batteri. Og det betyder meget mindre bøvl. Ifølge Teknologisk Institut er arbejdsmiljøet en af de største fordele ved batterimaskinerne – seniorkonsulent Troels Dyhr Pedersen forklarer det således:

Mindre os og larm

- Små benzindrevne redskaber udleder uforbrændt benzin, hvilket også kendes fra fx knallerter og scootere. Mindre maskiner som hækkeklippere, trimmere og især motorsave med totaktsmotorer kan lugte ganske meget og laver også en del kulilte, som over længere tid kan give hovedpine, kvalme og svimmelhed.

Ud over at du slipper for osen, støjer elektriske maskiner generelt mindre.

Nok kommer størstedelen af støjen fra de skærende eller roterende dele, men mo- torlyden er væsentligt reduceret.

Når dine motoriserede haveredskaber har batteri, behøver du ikke tænke over, om du kommer til at klippe ledningen over, og du skal heller ikke sørge for, at der altid er benzin klar i skuret, når solen viser sig, og hækken kalder. Derimod kan du nøjes med at lade batteriet op, og så er du klar til at arbejde.

Som en ekstra bonus har de fleste producenter fundet ud af, at ét batteri kan danne grundlag for en hel vognpark af udstyr, da det kan bruges i flere forskellige redskaber. Nogle mærker har batterier, der passer til både de udendørs redskaber og det værktøj, du bruger indenfor.

Nu tænker du måske, at det er fint med batterier, men at de batteridrevne redskaber jo slet ikke kan klare det, som en god, gammeldags, benzinslubrende kædesav kan. Men det er ikke rigtigt, siger Troels Dyhr Pedersen fra Teknologisk Institut:

- De fleste redskaber kan egentlig laves så kraftige, som det ønskes, med elektriske motorer, også selvom de er drevet med batterier. Der er de seneste år kommet flere producenter på banen med håndbårne maskiner, der har store batteripakker med en spænding på op mod 80 volt og dermed er lige så kraftige som maskiner med benzinmotorer.

Mere kraft og effektivitet

Der er faktisk kun to begrænsninger for, hvor heftig en maskine batterierne kan drive: størrelsen og dermed vægten af batteriet – og så den pris, forbrugerne er villige til at betale.

- Det er af hensyn til prisen, at redskaberne ofte er udstyret med så små batterier, at maskinen har en lavere kapacitet end benzinmaskiner. Det kan fx være i form af mindre rotordiameter på græsslåmaskiner og mindre tænder på hækkeklippere, siger Troels Dyhr Pedersen.

Så selv til en stor have kan du altså købe batteriredskaber, der kan klare også de mest udfordrende opgaver, og dermed slippe for usunde benzindampe og en stor del af støjen. Samtidig bliver batterierne stadig mere effektive, og dermed kan størrelsen også reduceres. De gamle nikkelkadmium batterier er i løbet af de seneste ti år blevet skiftet ud med litiumion batterier, der har en større energitæthed, altså mere energi pr. vægtenhed.

Dermed behøver batterierne ikke veje så meget som tidligere for at opnå samme kapacitet, fortæller teknisk konsulent på Teknologisk Institut Bjarne Johnsen.

Længere levetid

Litiumion batterierne har samtidig den fordel, at selvafladningen er stort set ubetydelig, og at batteriernes levetid er meget længere. Hvis du alligevel mener, at du i din have har brug for kapacitet i stadionklassen, laver flere producenter nu batterier, der ikke monteres på redskabet, men skal bæres i fx en rygsæk. Prisen følger dog naturligvis med op.

Når du sammenligner forskellige batteridrevne haveredskaber, er der to tal, du skal være opmærksom på:

Volt angiver spændingen – altså den mængde energi, batteriet kan rumme på én opladning. Du skal sørge for at vælge redskaber fra samme batterifamilie, altså fx 18 V eller 36 V, hvis de skal kunne dele samme batteri. Antallet af amperefortæller dig derimod om strømstyrken, altså groft sagt den mængde elektricitet, der lades på batteriet pr. sekund. Vælger du et batteri med flere ampere, har det en længere driftstid, men også en længere opladningstid, og så er det noget dyrere.

Ulempen ved et batteridrevet redskab er selvfølgelig, at batterier, uanset kapacitet, løber tør for strøm og skal lades op. Hvis du ved, at du skal bruge samme batteri til mange forskellige redskaber, og hvis du samtidig har en lang liste over opgaver, du gerne vil udføre i haven hver uge, vil det være fornuftigt at købe mere end et batteri. Så er du sikker på altid at have en backup, og du kan lade på det ene batteri, mens du bruger det andet.

Nogle producenter sælger ligefrem redskabspakker med flere batterier, så du altid kan være klar til at svinge græstrimmeren eller hækkeklipperen. Bare sørg for, at naboen ikke får nys om det fif, så du kan nyde grillbøffen i ro og fred.

27. maj 2020
Mere om Byg, forny og renovering

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan...

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Nu kan du sammenligne dit varmeforbrug med naboens 

Med ny beregner fra Energistyrelsen kan du let se, om dit varmeforbrug er højere eller lavere end naboens – og samtidig få gode råd til at...