Det lille køkken i parcelhuset er efter ombygningen blevet til et drømme køkken-alrum.
Det lille køkken i parcelhuset er efter ombygningen blevet til et drømme køkken-alrum. Foto: Lisbeth Holten

Sådan ombygger du et parcelhus fra 1960'erne

Gamle tresser-parcelhuse har fået et comeback i de senere år. Særligt yngre børnefamilier har købt sig ind på adresser i parcelhuskvarterene. Ofte kræver det dog større eller mindre ombygninger, før det passer til den moderne familie. Lær af erfaringerne fra en arkitekt med speciale i ombygninger af parcelhuse. 

Af: Lise Mortensen Høy, 22. juli 2009

Parcelhus fra 60'erne  - for små og mørke

Parcelhuse fra 1960'erne er ikke indrettet til standarden for en børnefamilie i dag. De er ganske enkelt for små, for mørke, for lavloftede, og derfor er der rigtig mange, der bygger dem om.
  
En særlig stor udfordring ved parcelhuse fra 1960'erne er, at de, når det drejer sig om børnefamilier, skal kunne fungerere optimalt både for familier med små børn, med tweenies og med teenagers. Hvis der er små børn, er det derfor vigtigt, at der også er tænkt ind, at familiens logistik ændres, når børnene bliver større.

Indretning af huset efter skiftende behov

Mens de fleste småbørnsforældre synes, det er dejligt, at børnene leger midt på stuegulvet, så er der direkte indbygget en konflikt i huset, hvis teen­agedatteren og hendes to meter høje kæreste skal igennem både samtalekøkken, stue og ind foran fjernsynet for at komme ind på hendes værelse fra hoveddøren.
Parcelhuset før.  
Parcelhuset fra 60'erne - før  

En arkitekts arbejde med en ombygning

Pernille Arends er arkitekt og har gennem en årrække hjulpet familier med at give de mest kedelige, grå, mainstream parcelhuse det løft, der får dem til at fremstå moderne.
  
Når hun har fået et indtryk af familiens ønsker, samt af huset og af omgivelserne, finder hun det sted, hvor hun med egne ord vil “sætte kniven” – lave tilbygningen og derefter lægge puslespillet, så alle rum og funktioner spiller sammen. 
Parcelhuset fra 60erne - efter.  
Parcelhuset - efter.  

Byggeprocenten vigtig ved ombygning

Et springende punkt er altid, om huset skal udvides i grundarealet eller i højden. Ofte vil lokalplan eller byggeprocent sætte grænser. Men huset kan også være konstrueret på en måde, så det vil blive alt for dyrt at forstærke det, så det kan bære en førstesal.
  
"Hvis husets areal er begrænset af grundens byggeprocent, vil en førstesal i nogle tilfælde være en dårlig løsning, fordi gangareal, skråvægge og trappe “æder” alt for mange kvadratmeter, siger Pernille Arends.

Salgsværdi for familien og andre

Pernille Arends tager også spørgsmålet om salgsværdi med i planerne for ombygningen:
  
"Naturligvis skal huset bygges om, så det passer til den familie, der skal bo der. Men det er altid en god idé at tænke, at det også skal kunne bruges af andre."

Både praktisk og pænt

Ud over at huset skal fungere rent praktisk, lægger Pernille Arends vægt på, at det fremstår harmonisk, selv om der er bygget til:
  
"Det kan ofte gøres ved at lægge et nyt tag hen over det hele." Det giver samtidig mulighed for at hæve loftshøjden.

Nyt tag på parcelhuset – måske en god investering

Et nyt tag kan være den faktor, der kan give et lidt indeklemt ældre parcelhus det lys og den luft, der gør det til en moderne bolig. Desuden vil et superisoleret tag give en meget bedre varmeøkonomi i huset, og i mange tilfælde vil det kunne tjene sig ind på varmebudgettet over nogle år.
   
  • Hvis I har flere børn, er det en god idé at indtænke et stort gangareal i forbindelse med børneværelserne. Her kan fællesaktiviteter som Wii-spil, Playstation og andre (larmende) aktiviteter foregå.
  • Husk at udnytte fællesarealer i forbindelse med jeres grund. Hvis det er muligt, kan I klippe hækken ned, så der er udsyn, og så vende huset mod udsigten.
  • Indbyggede skabe er praktiske og er gode buffere for lyd fra rum til rum.
  • Tænk på “larm”, når I indretter huset. Det er en god idé at have en “buffer” mellem voksen- og børneafdeling.
  • Filtsning af facaden, nye udhængsbrædder og zink­tagrender eller udskiftning af husets malede trægavl er nogle af de økonomisk overkommelige indgreb, der ændrer huset udseende radikalt – og kan få en tilbygning til at passe til resten af huset.

De indledende skridt - tegning af planløgning

Første møde er mest en brainstorm, hvor ideer og ønsker bliver vendt, og hvor Pernille Arends får et grundigt indtryk af familiens medlemmer og deres liv. Her tegner arkitekten de første skitser til en ny funktionel planløsning, så familien kan se hendes ideer. De økonomiske rammer for projektet fastlægges. Herefter forpligter familien sig til at få udarbejdet et projektforslag, og detaljer fastlægges.

Alt tegnes ind – punkt for punkt

Næste punkt er, at Pernille Arends tegner projektet op med “spids blyant”, hvor det viser sig, om sengen rent faktisk kan være der, når afstand til naboskel skal overholdes, osv.
Lokalplan og klausuler for byggeriet tjekkes – og alt tegnes ind. Det er også her, arkitekten ofte får hele projektet til at hænge sammen fx med ny facade eller et nyt tag.

Halvvejsmøde og aflevering af byggeprojekt

Familien ser projektet halvvejs, og måske skal strategien justeres, eller der er lige et par detaljer, der skal ændres. Herefter færdigtegnes og afleveres projektmaterialet, hvorefter husejeren selv kan indsende det til kommunen og ansøge om byggetilladelse, eller samarbejdet kan fortsætte, så arkitekten står for ansøgningen og kontakten til myndighederne.  

  Foto: Cifre Arkitekter

Lyset skal lukkes ind

En bungalow er et karakteristisk hus fra 1920’erne og 30’erne. Selvom pladsen i en bungalow er veludnyttet, så er de fleste alligevel for små til børnefamilier, der helst vil have et værelse til hvert barn plus flere fælles faciliteter.
  
  

Nybygget førstesal

Denne bungalow blev helt nytænkt af arkitekten, der stod for ombygningen. Indretningen af stueetagen er ændret, så der bl.a. nu er et stort åbent spisekøkken, og huset har fået en førstesal, med de værelser, det oprindelige hus ikke bød på.
  
  Ombygget bungalow.
 

Fra klassisk bungalow til topmoderne.

Flere vinduer i parcelhuset

Der er gjort rigtig meget ud af lysindfaldet. Der er udvidet med meget vinduesareal, som resulterer i masser af naturligt lys i stort set hele huset. Et godt eksempel på en ombygning, hvor familien bliver tilfreds.
   
Dette var et eksempel fra ombygningen en bungalow. Processen adskiller sig dog på ingen måde for ombygning af et parcelhus fra 1960'erne. Her handler det også om at skaffe plads og lys. 

 

22. juli 2009 Lise Mortensen Høy
Mere om Byg, forny og renovering

Energirenovering - her er alle de tilskud, du bør kende

Adskillige nye tilskud dukker op i forbindelse med klimaaftalen. Her er alle de tilskud, du skal kende, hvis du planlægger at energirenovere dit hjem.

Chok: Antallet af skader på huse steg drastisk under corona

Hvis du fandt en skjult skade på dit hus under corona-nedlukningen, er du ikke den eneste. Det afslører nye tal fra forsikringsselskaberne....

Sådan gør du dit boligprojekt til en god investering

De indefrosne feriepenge sætter gang i de helt store boligdrømme hos danskerne. Du går måske og drømmer om en lækker sildebensparket, klimav...

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.