Når du får foretaget et hustjek bliver din bolig gennemgået for udvendige skader og mulige forbedringer.
Når du får foretaget et hustjek bliver din bolig gennemgået for udvendige skader og mulige forbedringer. Foto: GettyImages

Disse skader bør du tjekke dit hus for NU!

Det er en god idé at bruge foråret eller sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Se hvordan du selv skal tjekke huset - eller om du hellere skal bestille et hustjek - her.

De fleste kan nok blive enige om, at det er lettere at komme op på taget i sommerperioden, når det er tørt. Det gælder for store dele af huset, og derfor er sommerhalvåret ideelt til at få klaret den udvendige vedligeholdelse af din bolig. 

Den tørre periode gør det nemlig nemmere at se sprækker og småskader, så de kan tages i opløbet, inden de udvikler sig til store reparationer. Selv små skader kan vokse sig dyre, især hvis du er så uheldig at få følgeskader som for eksempel råd og svamp. Hvis en skade udvikler sig, fordi du ikke har vedligeholdt dit hus, ses det ofte, at forsikringen ikke dækker skaden.

4 ud af 5 husejere har skader på huset

Selv om du godt selv kan tjekke dit hus, kan det derfor være en god idé at få en fagmand til det, da der ofte er skjulte skader, som er svære selv at opdage. Det fortæller Heinz Birk, direktør for Jydsk Tagteknik, i en pressemeddelse.

Ifølge Heinz Birk har hele 4 ud af 5 husejere skader på huset. Det er især skader som revner, afskalninger og frostsprængninger i tag og murværk samt råd og svamp forårsaget af slid og fugtskader, som rammer husene i løbet af vinteren. Men sidste års tørke har også sat sine spor.

Sidste sommers skader udvikler sig

Mange husejere fik sætningsskader, som følge af tørken, og flere har endnu ikke fået udbedret disse revner i husmur og sokkel. Skaderne kan være blevet forværret efter vinteren, og derfor er det nu, du skal have dem udbedret, så de ikke udvikler sig yderligere. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke reparerer og vedligeholder dit hus.

"Vi ser ofte, at tætningen oppe ved tagryggen er helt væk, så der er fri adgang for regn og sne. Det er et af de steder mange husejere ikke får tjekket, og som kan give alvorlige fugtskader på isolering og konstruktion, hvis det ikke holdes tæt,” fortæller Heinz Birk.

Her skal huset tjekkes

Når du får foretaget et hustjek bliver din bolig gennemgået for udvendige skader og mulige forbedringer. Både husets tag, tagrender, træværk, facade, vinduer, døre, loft- og hulmursisolering gennemgås. Du får altså et allround tjek af dit hus. Samtidig får du en rapport efter hustjekket, så du som husejer kan få et overblik over eventuelle skader, og hvor du med fordel kan forbedre dit hus. Du får også et økonomisk overslag, så du i ro og mag kan se, hvad det vil koste at udbedre eventuelle skader.

Typiske årsager til skader på huset

Det er primært slitage, manglende vedligeholdelse og vejret, der er årsag til skader på huset. Både sol, blæst, frost og nedbør er hård kost for dit hus. Og de senere års klimaforandringer i form af kraftigere storme, voldsommere regnskyl og tørke sætter sine præg. Det er derfor en god idé at gennemgå huset nu, så du undgår dyre skader til vinter.

2. maj 2019
Mere om Byg, forny og renovering

Scor kassen ved at sælge ud af dit rod: Disse varer hitter på...

Trænger du til at få ryddet ud i gemmerne, og kunne du godt tænke dig at tjene gode penge samtidig, så læs med her og find ud af, hvilke ting du med fordel kan sælge på nettet.

Dansk Erhverv: Håndværkerfradraget skal fordobles og udvides

For at redde danmarks erhvervsliv, skal der sættes skub i forbruget, ved blandt andet at fordoble håndværkerfradraget. Det mener Dansk...

Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarb...

Derfor SKAL du kende din boligs energimærke

De fleste danskere ved ikke, hvilket energimærke deres hus har, viser ny undersøgelse. Det kan have store konsekvenser. 

Dette gør-det-selv-projekt må du ALDRIG lave selv

Især én type gør-det-selv-arbejde kan være farligt i hjemmet. 

Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan...

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs...

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere, at kloakarbejdet er lavet efter gældende lovgivning. Det er dog de færreste, der ved det - og det kan forsinke projektet og byggeriet en hel del.

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en...

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Nu kan du sammenligne dit varmeforbrug med naboens 

Med ny beregner fra Energistyrelsen kan du let se, om dit varmeforbrug er højere eller lavere end naboens – og samtidig få gode råd til at...