Du kan sænke gulvet i kælderen for at få mere højde fra gulv til loft.
Du kan sænke gulvet i kælderen for at få mere højde fra gulv til loft. Foto: iStock

10 ting du skal tænke på, når du vil indrette kælderen til beboelse

Har du en kælder, som du ikke bruger, og har du længe gået rundt og drømt om at indrette den til beboelse? Læs med her og få de vigtigste forholdsregler, før du begynder at indrette din kælder.

Inden du inddrager din kælder til beboelse

Der kan være mange grunde til at inddrage sin kælder til beboelse. Men inden du begynder at planlægge renoveringen, er det en god ide at sætte dig ind i de love og regler, der gælder for beboelse i kælderen i Danmark.

Her har vi samlet 10 vigtige ting du skal tænke på, når du vil indrette din kælder til beboelse:

1. Tjek status i BBR-meddelelse

Du kan i husets BBR-meddelelse se, hvilken status din kælder har, og om den er godkendt til beboelse. Hvis din kælder fremgår som en seperat del af bebyggelsesprocenten, må du altså ikke anvende din kælder til beboelse. 

Er du stadig i tvivl kan du finde oplysninger om din kælder her.

2. Søg om tilladelsen

Selv hvis du mener, at din kælder egner sig til beboelse, er det en god ide at søge om tilladelse hos din kommune, før du giver dig i kast med at sætte tapet op og etablere nyt gulv i kælderen. Kommunen skal nemlig give en tilladelse til, at kælderrummet i dit hjem må benyttes som et opholdsrum.

3. Er din kælder fugtsikker?

Fugt og skimmelsvamp er ofte et problem, der opstår i kældre – især hvis det er en ældre bebyggelse. Derfor skal du få fugtsikret både vægge og gulv, før du kan begynde at indrette kælderen.

Du kan med fordel fugtsikre din kælder udvendigt, da det giver den bedste sikkerhed mod at fugt indtrænger i kælderen samt fugtskader. 

4. Sørg for god udluftning

Hvis luftfugtigheden er alt for høj i din kælder, kan det forårsage fugtskader. Derfor er det utrolig vigtigt, at udluftningen i din kælder er god - enten via et vindue, altså naturlig ventilation, eller via en mekanisk udsugning.

5. Mindst en ydervæg skal være gravet fri

I Bygningsreglementet fra 2015 står der, at gulvet i en kælder for beboelse skal ligge over husets omgivende tærren, således at mindst en af kældervæggende er "gravet fri". 

Du skal således sørge for, at mindst en kælderydervæg svarer til en almindelig husfacade, hvis ikke dit hus allerede ligger på en skrående grund.

6. Radon sikre

Hvis du har gået med tankerne om at lave din kælder om til beboelse, har du højst sandsynligvis stødt på ordet radon. Radon er et radioaktivt stof, som er sundhedsskadeligt – og derfor er det en god idé at få tjekket din grund for radon, da du er mest udsat ved at befinde dig i kælderetagen.

Du kan få din kommune til at vise dig et kort, hvor du kan se hvilke steder og områder, der er mest udsat for radon.

Se her, hvordan du laver en radonmåling i dit hus.

7. Er loftet højt nok?

Kældre er ofte bygget lavere fra gulv til loft, da de oprindeligt ikke var tænkt som et område, som vi skulle leve i. Derfor skal du til at starte med tjekke, om loftet er tilstrækkeligt højt. Ifølge Bygningsreglementet skal loftet mindst være 2,30 meter fra gulv til loft for at blive godkendt til beboelse.

Hvis ikke dit loft er højt nok, kan du sænke gulvet i kælderen, og dermed få mere højde fra gulvet til loftet.

8. Er der dagslys nok?

Hvis dagslyset udgør 10% af gulvfladen i rummet, er der tilstrækkeligt med dagslys i kælderen. Det er rarest for dig, hvis rummet er tilstrækkeligt oplyst med dagslys, da rummet ellers vil være meget mørkt at befinde sig i. 

9. Brandudgang

Dette er muligvis den vigtigste foranstaltning du skal gøre dig, før du indretter din kælder.

Hvis tilfældet er, at en brand i dit hjem opstår, hvordan er flugtmulighederne så, hvis du befinder dig i kælderen? Har din kælder en direkte udgang til det fri, så er rummet sikret.

Men hvis ikke, er det vigtigt du måler dit vindue op, da der er nogle regler for hvor småt det må være. Hvis dit vindue er mindst 0,5 meter høj og 0,6 meter bredt, er dit vindue godkendt som værende stort nok som flugtvej.

10. Mindst et vindue i hvert rum

For at opfylde Bygningsreglementet er det sidst, men ikke mindst, vigtigt at huske, at der skal være mindst et vindue i hvert kælderrum, som fører ud til det fri.

24. februar 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Genialt: Få mere plads i hjemmet med indbyggede møbler

Udnyt pladsen optimalt, og få en mere helstøbt bolig med møbler, der er skræddersyet til netop dit hjem. 8 arkitekter viser her deres bedste og mest inspirerende eksempler.

Så mange tror at boligen er bedre isoleret end den er

Kun otte procent af danske boligejere mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand. Det er dog langt fra tilfældet, viser ny undersø...

SÅ mange boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne

Størstedelen af de danske boligejere bekymrer sig om klimaforandringerne. Læs her, hvordan du kan sikre dit hjem.

Sådan sparer du penge og forøger effektivt værdien af dit hjem

Én type renovering kan spare dig tusinder af kroner i hverdagen og samtidig øge værdien af dit hjem. Alligevel tøver mange boligejere. Læs hvorfor her.

Papirarbejdet skal være på plads inden du må flytte ind i drømmehus...

Når du bygger nyt hus, renoverer det gamle, bygger til eller på anden måde ændrer på kloak og afløb, har du selv ansvar for at dokumentere,...

Skjult bombe under dit hus: Vandrør springer i massevis

Titusinder af danske hjem rammes hvert år af vandskader. Særligt én type hus er i farezonen - se om dit hjem er et af dem her.

Så længe skal du vente på drømmehuset: Stor forskel i behandling...

I den ene kommune tager det i gennemsnit fem dage at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i andre steder tager 141 dage. Det viser en ny opgørelse lavet af Dansk Byggeri. Se hvor længe du skal vente i din kommune.

Denne artikel er sponsoreret

Tid til at trække i arbejdstøjet

Arbejdsbeklædning skal opfylde en lang række krav, hvis man skal yde sit bedste, mens man får opgaverne fra hånden. Det betaler sig derfor...

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden...

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtigt tjener sig ind. 

Fordele og ulemper ved loft til kip

Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Denne artikel er sponsoreret

Byg, forny, renovering? Tag en arkitekt med på råd!

Skal du bygge nyt hus, bygge til eller renoverere din nuværende bolig, er det typisk en god idé at tage en arkitekt med på råd. Det er...

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer dit hus med gulvvarme.

5 udbredte myter om radon i hjemmet

9 ud af 10 husejere har hørt om radon, men hver tredje ønsker ikke at teste hjemmet for den sundhedsskadelige gasart. Der findes nemlig en...

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig...