10 ting du skal tænke på, når du vil indrette kælderen til beboelse

Byg, forny og renovering

Har du en kælder, som du ikke bruger, og har du længe gået rundt og drømt om at indrette den til beboelse? Læs med her og få de vigtigste forholdsregler, før du begynder at indrette din kælder.

Du kan sænke gulvet i kælderen for at få mere højde fra gulv til loft.
Du kan sænke gulvet i kælderen for at få mere højde fra gulv til loft. Foto: iStock

Inden du inddrager din kælder til beboelse

Der kan være mange grunde til at inddrage sin kælder til beboelse. Men inden du begynder at planlægge renoveringen, er det en god ide at sætte dig ind i de love og regler, der gælder for beboelse i kælderen i Danmark.

Her har vi samlet 10 vigtige ting du skal tænke på, når du vil indrette din kælder til beboelse:

1. Tjek status i BBR-meddelelse

Du kan i husets BBR-meddelelse se, hvilken status din kælder har, og om den er godkendt til beboelse. Hvis din kælder fremgår som en seperat del af bebyggelsesprocenten, må du altså ikke anvende din kælder til beboelse. 

Er du stadig i tvivl kan du finde oplysninger om din kælder her.

2. Søg om tilladelsen

Selv hvis du mener, at din kælder egner sig til beboelse, er det en god ide at søge om tilladelse hos din kommune, før du giver dig i kast med at sætte tapet op og etablere nyt gulv i kælderen. Kommunen skal nemlig give en tilladelse til, at kælderrummet i dit hjem må benyttes som et opholdsrum.

3. Er din kælder fugtsikker?

Fugt og skimmelsvamp er ofte et problem, der opstår i kældre – især hvis det er en ældre bebyggelse. Derfor skal du få fugtsikret både vægge og gulv, før du kan begynde at indrette kælderen.

Du kan med fordel fugtsikre din kælder udvendigt, da det giver den bedste sikkerhed mod at fugt indtrænger i kælderen samt fugtskader. 

4. Sørg for god udluftning

Hvis luftfugtigheden er alt for høj i din kælder, kan det forårsage fugtskader. Derfor er det utrolig vigtigt, at udluftningen i din kælder er god - enten via et vindue, altså naturlig ventilation, eller via en mekanisk udsugning.

5. Mindst en ydervæg skal være gravet fri

I Bygningsreglementet fra 2015 står der, at gulvet i en kælder for beboelse skal ligge over husets omgivende tærren, således at mindst en af kældervæggende er "gravet fri". 

Du skal således sørge for, at mindst en kælderydervæg svarer til en almindelig husfacade, hvis ikke dit hus allerede ligger på en skrående grund.

6. Radon sikre

Hvis du har gået med tankerne om at lave din kælder om til beboelse, har du højst sandsynligvis stødt på ordet radon. Radon er et radioaktivt stof, som er sundhedsskadeligt – og derfor er det en god idé at få tjekket din grund for radon, da du er mest udsat ved at befinde dig i kælderetagen.

Du kan få din kommune til at vise dig et kort, hvor du kan se hvilke steder og områder, der er mest udsat for radon.

Se her, hvordan du laver en radonmåling i dit hus.

7. Er loftet højt nok?

Kældre er ofte bygget lavere fra gulv til loft, da de oprindeligt ikke var tænkt som et område, som vi skulle leve i. Derfor skal du til at starte med tjekke, om loftet er tilstrækkeligt højt. Ifølge Bygningsreglementet skal loftet mindst være 2,30 meter fra gulv til loft for at blive godkendt til beboelse.

Hvis ikke dit loft er højt nok, kan du sænke gulvet i kælderen, og dermed få mere højde fra gulvet til loftet.

8. Er der dagslys nok?

Hvis dagslyset udgør 10% af gulvfladen i rummet, er der tilstrækkeligt med dagslys i kælderen. Det er rarest for dig, hvis rummet er tilstrækkeligt oplyst med dagslys, da rummet ellers vil være meget mørkt at befinde sig i. 

9. Brandudgang

Dette er muligvis den vigtigste foranstaltning du skal gøre dig, før du indretter din kælder.

Hvis tilfældet er, at en brand i dit hjem opstår, hvordan er flugtmulighederne så, hvis du befinder dig i kælderen? Har din kælder en direkte udgang til det fri, så er rummet sikret.

Men hvis ikke, er det vigtigt du måler dit vindue op, da der er nogle regler for hvor småt det må være. Hvis dit vindue er mindst 0,5 meter høj og 0,6 meter bredt, er dit vindue godkendt som værende stort nok som flugtvej.

10. Mindst et vindue i hvert rum

For at opfylde Bygningsreglementet er det sidst, men ikke mindst, vigtigt at huske, at der skal være mindst et vindue i hvert kælderrum, som fører ud til det fri.

24. februar 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Byg, forny og renovering Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Byg, forny og renovering Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Byg, forny og renovering Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Byg, forny og renovering Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Byg, forny og renovering Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer...

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Byg, forny og renovering Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

Sådan gør du huset klar før frosten kommer

Byg, forny og renovering Vinteren nærmer sig, og det er en god idé at tjekke dit hus for revner og utætheder, før frosten sænker sig over landet. Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter dit hus mod frostskader. 

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Byg, forny og renovering Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og...

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Byg, forny og renovering Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder...

Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Byg, forny og renovering Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester deler her sine tanker om valg af farve til husets sokkel.

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Byg, forny og renovering Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper,...

Derfor skal du huske at forny fugerne

Byg, forny og renovering Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal...

Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Byg, forny og renovering Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af byggeriet er mindst lige så god som om sommeren.

Huset, der kan ånde

Byg, forny og renovering Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materia...

Denne artikel er sponsoreret

Undervurdér ikke undertagets betydning

Byg, forny og renovering Som husejer kan et utæt undertag have enorme økonomiske konsekvenser, da hele taget skal lægges om. Alligevel er mange ikke klar over betydn...