Bor du tæt på kysten? Så får du snart nye naboer

Den nye regering vil ændre planloven, så flere nye byggeprojekter får lov til at skyde op på den danske kyststrækning. Også din.


Skive Kommune vil bygge tættere på Limfjorden 

I Skive Kommune klapper de i hænderne i disse dage. Danmark har fået en ny regering – og efter al sandsynlighed en ny planlov, fortæller Politiken.
Det betyder, at Skive er et skridt nærmere ‘Blue Skive 2040’, det stort anlagte byudviklingsprojekt, som rykker kommunen endnu tættere til Limfjorden – helt derned, hvor man stikker storetåen i vandet.
En ny planlov vil betyde flere byggerier ved de danske kyststrækninger. Regeringen vil løsne op for de regler, der tidligere har bremset projekter i disse områder.

Fur som det nye Mallorca

– Og vi har jo Fur som Mallorca, siger en entreprenør glædestrålende til Politiken.
Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard, har længe været frustreret over det, han og mange andre kalder ‘overformynderiet fra København’.
Han udtalte således for få måneder siden:
– Vi skal have set på planloven. Det virker helt grotesk, at vi i kommuner som Skive ikke i byområder må bygge inden for kyst­nærhedszonen, når man i de store byer må bygge selv helt ud i vandet, siger Peder Christian Kirkegaard.

(Se en af de første skitser til Blue Skive 2040 herunder. Foto: Bjarke Ingels Group)

Vil starte et kapløb om byggegrunde ved kysten

Nu er der set på planloven, og hvis regeringens forslag kommer igennem, vil der ske flere tilladelser til kystbyggerier i nær fremtid. I Skive betyder det bl.a. højhuse med 30 etager.
Regeringen vil ‘fjerne loftet over tilladelser’ og i praksis ophæve planloven, skriver Politiken, som samtidig citerer professor Jørgen Primdahl, der er ekspert i planloven for følgende:
– Hvis man starter en konkurrence kommunerne imellem om at udbyde nye attraktive byggegrunde ved kysten, uden at der er statslig godkendelse, kan det næsten kun gå galt.
Han mener, at loven vil starte et kapløb mellem kommunerne, som alle vil skabe vækst med nye byggerier langs kysten.
I sidste ende kan det ødelægge naturen og miljøet, mener Jørgen Primdahl. Ikke mindst, fordi planloven samtidig flyttes fra Miljøministeriet til Erhvervs- og Vækstministeriet.

Mest læste artikler