Dit nybyggede hus skal gerne sætte rammerne for dig og din familie de næste mange år.
Dit nybyggede hus skal gerne sætte rammerne for dig og din familie de næste mange år. Foto: GettyImages, Eurodan-huse.dk

Det skal du vide, når du indretter dit typehus

Når du skal bygge et typehus, er der mange beslutninger, der skal træffes. Men når du først har styr på formen, stilen og arkitekturen, er der en endnu vigtigere opgave, du skal tage stilling til: Indretningen. Vi har samlet de vigtigste ting, du skal tænke over her. 

Overvejer du at købe et typehus, er der mange ting, du skal tage stilling til. Men indretningen af huset er det, der kommer til at danne rammen om familiens hverdag, og derfor er det vigtigt, at I allerede tidligt tænker over, hvordan jeres liv skal se ud i de nye omgivelser.

Det kan dog være overvældende at skulle tage stilling til alt lige fra gulve, lofter og døre til køkken, bad og garderobe. Derfor har vi samlet de 5 vigtigste ting, du skal tænke over, når du indretter dit nye typehus.

Plantegning af typehuset

Om du vælger længehuset, murermestervillaen eller funkisvillaen findes der eksempler på færdige planløsninger, som du frit kan vælge mellem. Du kan også se de udarbejdede planløsninger som inspiration. Hos mange typehusfirmaer kan du nemlig selv være med til at sætte streger på papiret og skabe din helt egen indretning. 

Husk på, at familier er forskellige, og det er vigtigt, at planløsningen til jeres hjem har gennemtænkte indretningsløsninger, der passer til lige præcis jer.

Det skal du tænke over:

Hvem skal der være plads til i indretningen?

Der er stor forskel på, om I skal bo en storfamilie eller to mennesker i huset. Skal der for eksempel være plads til mange, mindre værelser, eller skal huset have åbne og store rum? Drømmer i om et hus med forskellige afdelinger og zoner, hvor der både er plads til at børn, teenagere og voksne kan udfolde sig, eller skal der hellere være plads til store selskaber og afslapning? Overvej om i gerne vil have en fælles stue i midten af huset, et køkkenalrum eller andet, som skal udgøre husets kerne? Tænk også over, hvordan uderummet skal passe til resten af husets indretning.

Hvilke rum har du brug for i typehuset?

Behov for plads og rumfordeling er forskellige afhængig af hvor mange (og hvem) der flytter ind i det nybyggede hus. Tænk over, hvor mange badeværelser I har brug for nu - og om et par år -, om i skal have et eller flere børneværelser, et walk-in-closet, kontor, legerum, krearum, musikrum eller andet. Det er vigtigt at tænke over dette allerede tidligt i forløbet, da det gør det lettere at placere møbler, arbejdsstationer og andre essentielle funktioner på de rigtige steder fra start.

Funktionalitet i indretningen

I et nyt hus skal der også være plads til hverdagens mere kedelige opgaver som tøjvask og madlavning. Samtidig skal der også være plads til de forskellige familiemedlemmer, der skal bo inden for husets fire vægge. Derfor skal hjemmet have plads til de funktioner, som i hver især har brug for.

Det skal du tænke over:

Opbevaringsløsninger

Skal i have et stort walk-in-closet, eller vil det passe bedre med flere skabe i hvert af husets rum? Skal køkkenet kunne huse gryder, køkkenmaskiner og madvarer, eller har I brug for et bryggers med plads til fadebur og opbevaring? Drømmer i om en minimalistisk hall, eller er det mere realistisk med en entré med plads til vinterjakker, gummistøvler, halstørklæder, tasker og sommerhatte? Hvis du vælger gennemtænkte opbevaringsløsninger, kan du få et overblik og orden i dine ting, som mange i ældre huse vil misunde dig.

Stikkontakter i typehuset

De fleste kan hurtigt blive enige om, at for få stikkontakter i hjemmet kan være en stor irritation i hverdagen. Når du selv indretter dit hus, er det derfor rigtig ærgerligt, at mangle stik i køkkenet til elkedel, stavblender og vaffeljern eller se, hvordan sofaen i stuen blokerer samtlige af rummets kontakter. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen skal der som hovedregel være én stikkontakt per påbegyndt 4 kvadratmeter gulvareal. Laver du et værelse på 9 kvadratmeter, skal der altså minimum være tre stikkontakter i rummet, og gerne flere. Tal med byggefirmaet om, hvad der passer bedst til jer.

Materialer til typehuset

Du skal tages stilling til meget, når du skal vælge materialer til dit nye hus. Skal stuegulvet være i træ eller fliser? Hvilken type døre passer bedst til resten af indretningen, og hvilke greb vil være flotte til køkkenskabene? Nogle glæder sig til den fase i byggeriet, hvor materialer skal vælges. Andre finder den overvældende - og med god grund.

Materialevalget er nemlig en meget vigtig proces, både fordi kombinationen af farver, materialer og interiør er med til at give rummene udtryk, men også fordi det er de små ting, der kan gøre dig ekstra glad for boligen i hverdagen.

Det skal du tænke over:

Stil og indretning

Vi behøver vel ikke fortælle, at indretning er en meget individuel ting. Nogle er til hvidt, hvidt og atter hvidt, mens andre er til natur- eller pangfarver! Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du overvejer, hvilken stil du gerne vil have i din nye bolig. Find inspiration på nettet, i magasiner og hos venner. Lav udklip, tag billeder og sammensæt en collage af de indretningstendenser og stilarter, du drømmer om at udfylde huset med. Det kan gøre det lettere for dig at vide, hvad du egentlig går efter, og lettere for typehusfirmaet at rådgive dig om de helt rigtige valg. Det er også en god idé at overveje om boligen skal bygges op med moderne tendenser, eller om du skal vælge noget mere tidsløst.

Praktiske materialer

Selvom det er rigtig smukt med ludbehandlede, hvide trægulve, er det måske ikke det bedste valg i gangen, hvis den hver dag bliver betrådt af våde hundepoter og beskidte børnestøvler. Her kunne klinker måske være et mere praktisk valg. Tænk over, hvem der skal bo i huset, og hvordan I kan tilpasse indretningen, så det både ser godt ud, men også gør hverdagen nem at være i. Hvad skal være pænt, og hvad bør være praktisk?

De små (luksuriøse) detaljer i indretningen

Det er de små detaljer, der gør forskellen. En lille ting som en hængende håndklædeholder med varme, gør det meget sjovere at komme ud af badet om morgenen. At se røgen forsvinde i en diskret emhætte i bordpladen, kan også gøre m adlavningen noget mere overskuelig.

I materialevalget kan næsten alt lade sig gøre, og det er nu, du kan vælge frit fra indretnings-hylderne. Skal toilettet være væghængt? Skal der spots i skabet? Du må gerne drømme stort! Der findes nemlig mange små, finurlige og gennemtænkte løsninger, der kan gøre hverdagen lidt nemmere.

Pris

Det siger sig selv, at det er dyrere at vælge en køkkenbordplade i granit end i laminat - og det gælder for stort set alt, når du skal vælge materialer til dit nye hus. Der er naturligvis forskellige priser på materialerne, og jo flere kvalitetsmaterialer, du vælger - både indvendig og udvendig -, des dyrere bliver husets samlede pris.

Selvom det kan være fristende at vælge de håndmalede badeværelsesklinker fra Italien eller epoxygulvet til køkkenet, bør du tænke over prisen. Det er en rigtig god idé at holde et møde med dit valgte byggefirma for at gennemgå din økonomi og få afklaret, hvilke individuelle valgmuligheder du har, og lægge et budget.

Miljøvenlige materialer

Bæredygtigt byggeri handler om at bygge sunde boliger, der tager hensyn til miljø og klima. Nogle typehusfirmaer går meget op i at bruge miljøvenlige materialer, mens andre ikke gør. Er det vigtigt for dig, at dit nye hjem er bæredygtigt, bør du derfor undersøge markedet inden du sætter dig fast på et firma.

Fremtiden i typehuset

Dit nybyggede hus skal gerne sætte rammerne for dig og din familie de næste mange år. Derfor er det også vigtigt at tænke over, hvordan indretningen skal passe til jeres behov om 5, 10 eller 15 år.

Det skal du tænke over:

Børn

Regner I med, at der på et tidspunkt skal bo børn i huset, er det rart at have tænkt de små familiemedlemmer ind i indretningen. Hvor skal børneværelserne ligge i forhold til resten af husets rum, skal der være ekstra plads til legeområde, og hvor skal pusle- og opbevaringsmøbler placeres?

Teenagere

Kommer du til at have ældre børn og teenagere boende i huset? Du har nok hørt om familier, der har en ‘teenageafdeling’ i boligen, og har du plads, kan det være en god idé at tænke sådan en ind i dit eget hus. Det giver plads til udfoldelse og privatliv, både for de store børn og for de voksne i familien. Tænk også over, hvor mange badeværelser, der skal laves, og om der måske skal være en ekstra indgang til boligen.

Ældre

Regner du med, at dit nybyggede hus bliver det sidste du bor i, kan det være en god idé at overveje, hvilke detaljer der kan gøre livet lettere for dig som ældre. Tænk for eksempel over, om dørene skal være brede nok til at en kørestol eller en rollator kan komme igennem. Bundstykker under døren kan også være meget generende. I køkkenet og badeværelset bør der også være plads nok til, at en rollator frit kan bevæge sig.

Vejledning

Det kan være en fordel at få inspiration når i starter forfra i et nyt hus. Derfor har typehusfirmaerne ofte et showroom, hvor dig og din familie kan finde prøver på alle de materialer, der indgår de deres huse lige fra mursten til tagsten, vinduer og døre til bordplader, skabslåger, greb og gardiner. Du vil også få rådgivning af byggerfirmaernes fageskperter, når du er i byggeprocessen. 

3. juni 2019
Mere om Boligsalg

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen på de danske sommerhuse er nemlig steget markant.

Boligmarkedet boomer: Disse boligtyper sætter salgsrekord

Der er stadig så godt gang i boligsalget i hele Danmark, at flere boligtyper sætter salgsrekord. Se, hvilke her.

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydning for prisen. Se, hvad du skal holde øje med her. 

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten,...

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket bliver først opdateret den dag, boligen skal sælges. Det bør ændres, mener Dansk Byggeri, der hellere ser energimærket som en digital handlingsplan for boligejere.

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...

Nu bliver tilstandsrapporten suppleret med billeder

K1´ere, K2´ere og K3´ere kan give de fleste boligkøbere grå hår på hovedet, men nu kan du med ganske få klik få et overblik over en boligs...

Ny trend: Fællesbolig for familien

Hvis du har overvejet muligheden om en fælles familiebolig, er du langt fra den eneste. Flere og flere vælger nemlig at bo sammen i en fælles bolig.

Sådan sælger du din bolig med et privat hussalg

Skal hussalget gøres meget billigere, kan du med privat hussalg sælge din bolig uden en ejendomsmægler. Men der er mange ting og papirer,...

Derfor er det vigtigt at tegne en ejerskifteforsikring

Konsekvenserne ved ikke at tegne en ejerskifteforsikring ved et hussalg kan være uhyrligt store - både for køber og sælger. Læs hvorfor...

Væsentligt færre tvangsauktioner i 2019

Antallet af gennemførte tvangsauktioner i 2019 er på nuværende tidspunkt faldet med 21 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Kæmpe prishop: Så stort et hus kan du købe i nabokommunen

Der er stor forskel på, hvor meget du skal tjene for at få råd til en villa på 110 kvadratmeter i de danske kommuner. Det viser en ny unders...

Det skal du vide, når du vil bygge et typehus

Når du skal bygge dit eget hus, kan det klassiske typehus være et godt valg. Det er både lettere og billigere end at bygge et specialtegnet...