Så mange steder er huspriserne stadig lavere end før finanskrisen

Selvom det går godt på boligmarkedet, er huspriserne i en stor del af Danmarks kommuner stadig meget lavere, end de var før finanskrisen - mens de i andre når nye højder. Se, hvordan priserne er i din kommune her. 

Det går godt på boligmarkedet. Priserne stiger, der bliver solgt mange huse, og køberne har mange boliger at vælge imellem.

Alligevel viser en ny opgørelse fra Boligsiden, at der mange steder i Danmark er et stykke vej til de fede tider før finanskrisen.

Lavere priser i mange kommuner

I hele 71 af landets 98 kommuner er huspriserne nemlig endnu ikke nået niveauet fra før de sløje tider i slutningen af 00’erne og starten af 10’erne.

– Vi har talt om et boligmarked i massiv vækst siden 2015, hvor vi fik den meget lave rente. Alligevel har vi de fleste steder ikke nået de højder, som vi nåede før finanskrisen, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden i en pressemeddelelse.

– Det viser, hvor afgrundsdyb den var. Finanskrisen har ikke blot påvirket det årti, vi snart afslutter. Den kommer også til at få betydning i næste årti. Finanskrisen har forandret boligmarkedet, fastslår hun.

Det er hårdt for de boligejere, der er bundet til deres hus, fordi de har købt på et dårligt tidspunkt og ikke kan sælge til den pris, de har betalt for det. Men Birgit Daetz fortæller, at det samtidig betyder, at vi nu forstår mekanismerne bedre. Med finanskrisen frisk i erindring har politikerne samtidig fokus på at tøjle prisudviklingen, mens banker og huskøbere er optagede af at lån og budget skal hænge sammen.

Sjællandske yderkommuner halter efter

Ser vi på listen over de kommuner, der er længst fra niveauet før finanskrisen, afslører den, at 13 sjællandske yderkommuner – langt fra København – halter længst efter. Her er kvadratmeterpriserne mellem cirka 3.000 og 5.000 kroner lavere nu end før finanskrisen, mens de i København, Gentofte og Herlev er steget med 4.000 til 8.000 kroner.

– Det er egentlig lidt pudsigt, idet vi i disse år taler om, at køberne rykker længere væk fra hovedstaden, fordi priserne i København er blevet for høje. Det burde skabe vækst i de her kommuner, og priserne er da også steget derude, men der kommer til at gå lang tid før, de når niveauet fra dengang, siger Birgit Daetz.

Forskel på 98 kommuner

Mens det er en række sjællandske yderkommuner, der er længst fra at nå niveauet fra før finanskrisen, er det overvejende kommuner i og omkring København og de andre store byer, der er blandt de kommuner, hvor priserne nu er højere end før finanskrisen. Se hvor stor kvadratmeterprisen for et hus er i april 2019 sammenlignet med før finanskrisen i Danmarks 98 kommuner her

Mest læste artikler