Faldet i udbuddet af boliger skyldes ikke, at der bliver sat færre huse til salg. Tværtimod.
Faldet i udbuddet af boliger skyldes ikke, at der bliver sat færre huse til salg. Tværtimod. Foto: GettyImages

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

At det kan være svært at finde den helt rigtige bolig er ikke noget nyt. Men er du i øjeblikket på jagt efter drømmehuset, kan det hurtigt udvikle sig til lidt af en skattejagt. Nye tal fra Boligsiden viser nemlig, at boligkøbere i dag har markant færre huse at vælge imellem end for bare otte år siden.

Lige nu er der således 36.062 villaer og rækkehuse til salg i Danmark - hele 10.146 færre end i primo november 2011, hvor udbuddet af huse var på sit højeste.

Der sælges flere boliger

Det svarer til, at der er sket et fald på 22 procent i det samlede udbud af villaer og rækkehuse på det danske boligmarked de sidste otte år. Faldet skyldes dog ikke, at der bliver sat færre huse til salg. Tværtimod. Det fortæller Kasper Fredløv Sonberg, der er boligøkonom på boligsiden. 

- Der har længe været talt om fremgang på markedet for villaer og rækkehuse, og nu kan vi se, at det konkret afspejler sig i det samlede udbud. For faldet skyldes ikke, at færre sætter huset til salg. Der er faktisk kommet rigtig mange nye boliger på markedet, men der er samtidig solgt endnu flere, og derfor ser vi det markante fald i udbuddet af huse, siger han i en pressmeddelelse. 

Sælger har de bedste kort på hånden

Antallet af huse til salg er således faldet stødt siden primo november 2011, hvor der altså var flest villaer og rækkehuse til salg. Der er dog fortsat lidt over 36.000 huse på markedet at vælge imellem, når du skal finde ny bolig, men det lavere udbud betyder en fordel for sælgerne. Derfor skal du som boligkøber være forberedt på, at du formentlig ikke får de store nedslag i prisen.  

- Faktisk viser det sig, at andelen af hushandler, der ender med et nedslag i prisen, er rekordlav. Det gælder kun 74,9 procent af alle hushandler, og samtidig er størrelsen af det nedslag, som nogle købere får forhandlet sig frem til, også rekordlavt. Sagt med andre ord er det sælgeren, der står med de bedste kort på hånden i øjeblikket, fordi efterspørgslen er høj, og priserne samtidig stiger, siger Kasper Fredløv Sonberg.

Laveste nedslag i prisen i 10 år

Det gennemsnitlige nedslag i prisen for villaer var i tredje kvartal 2019 på 82.990 kroner, hvilket er det laveste niveau siden 2009. Samtidig er det også netop konstateret, at der indtil videre i 2019 er handlet huse for over 90 milliarder kroner, hvilket er det højeste beløb i årtiet.

Færre huse til salg i hele Danmark

Det dalende udbud for huse gør sig gældende i hele landet. Mest udpræget er det dog i Hovedstaden og på Sjælland, hvor antallet af huse til salg begge steder er faldet med 30 procent siden november 2011.

Syddanmark tegner sig for et fald på 20 procent i perioden, imens Sjælland har oplevet et fald på 19 procent. Mindst markant er nedgangen i Nordjylland, hvor det samlede udbud er faldet med ni procent.

Når det gælder ejerlejligheder og sommerhuse er udviklingen den samme. Ser vi på udbuddet for ejerlejligheder i perioden fra november 2011 til starten af november 2019, er der nemlig også sket et fald på 19 procent. Samtidig er der i løbet af det seneste år kommet 11,5 procent færre sommerhuse på markedet.

Så store er ændringerne

Herunder kan du se ændringen i udbuddet for villaer og rækkehuse fra november 2011 og frem til i dag. 

Område

Udbud nov. 2011

Udbud nov. 2019

Ændring i antal

Ændring i procent

Hele landet

46.208

36.062

10.146

-22%

Region Hovedstaden

7.536

5.291

2.245

-30%

Region Midtjylland

11.485

9.266

2.219

-19%

Region Nordjylland

6.230

5.647

583

-9%

Region Sjælland

9.035

6.356

2.679

-30%

Region Syddanmark

11.922

9.502

2.420

-20%

4. november 2019
Mere om Boligsalg

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydning for prisen. Se, hvad du skal holde øje med her. 

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten,...

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket bliver først opdateret den dag, boligen skal sælges. Det bør ændres, mener Dansk Byggeri, der hellere ser energimærket som en digital handlingsplan for boligejere.

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...

Nu bliver tilstandsrapporten suppleret med billeder

K1´ere, K2´ere og K3´ere kan give de fleste boligkøbere grå hår på hovedet, men nu kan du med ganske få klik få et overblik over en boligs...

Sådan sælger du din bolig med et privat hussalg

Skal hussalget gøres meget billigere, kan du med privat hussalg sælge din bolig uden en ejendomsmægler. Men der er mange ting og papirer, du skal have styr på. Læs her, hvordan du får et succesfuldt selvsalg, og hvilke fordele og ulemper der følger med.

Derfor er det vigtigt at tegne en ejerskifteforsikring

Konsekvenserne ved ikke at tegne en ejerskifteforsikring ved et hussalg kan være uhyrligt store - både for køber og sælger. Læs hvorfor...

Sådan får du styr på din ejerudgift

Har du købt fast ejendom, kender du helt sikkert begrebet ejerudgift. Men ved du, hvad det dækker over - og ikke mindst, hvordan det regnes...

Det skal du vide, når du indretter dit typehus

Når du skal bygge et typehus, er der mange beslutninger, der skal træffes. Men når du først har styr på formen, stilen og arkitekturen, er der en endnu vigtigere opgave, du skal tage stilling til: Indretningen. Vi har samlet de vigtigste ting, du skal tænke over her. 

Så mange steder er huspriserne stadig lavere end før finanskrisen

Selvom det går godt på boligmarkedet, er huspriserne i en stor del af Danmarks kommuner stadig meget lavere, end de var før finanskrisen -...

Sådan får du styr på dit byggeprojekt

En god og detaljeret tidsplan er et vigtigt redskab til at styre et byggeprojekt, så det bliver færdigt til tiden. Se her, hvordan du gør.

Det skal du tænke over inden du køber et håndværkertilbud

Mange går med drømmen om at omdanne gammelt skrot til et smukt slot. Håndværkertilbud hitter, men er du selv på jagt efter en sådan bolig, er der en række ting, du skal overveje, inden du slår til. Se, hvilke her. 

Nu er historisk mange boliger til salg

På blot et år er udbuddet af huse og ejerlejligheder steget. Årsagen til stigningen skal blandt andet findes i et rekordstort antal boliger,...

Derfor skal du bestille et eleftersyn, når du sælger din bolig

Når en bolig skal sættes til salg, er det en god idé først at få udarbejdet en elinstallationsrapport. Der kan nemlig gemme sig farlige...