Interessen for fællesboliger stiger
Interessen for fællesboliger stiger Foto: Getty Images

Ny trend: Fællesbolig for familien

Hvis du har overvejet muligheden om en fælles familiebolig, er du langt fra den eneste. Flere og flere vælger nemlig at bo sammen i en fælles bolig.


Det er en stigende tendens at familier slår sig sammen på samme adresse. Særligt børnefamilier vil gerne have deres forældre tæt på i en travl hverdag. 

I 2007 var der 158.060 boliger, der blev delt af flere familier, og i 2019 var dette tal helt oppe på 233.819. Dette er en stigning på 48%. Siden 1986, hvor den første måling af dette blev foretaget, er der sket en stigning på 26% af familier der bor i samme husstand. 


Den stigende populariteten for denne ordning, fremgår tydeligt af disse tal.

Og årsagen til trenden er sandsynligvis, at det faktisk kan være meget fordelagtigt at lave et familiekollektiv. Både økonomisk men også helbredsmæssigt.


Der er rigtig mange goder for familier, der vælger at dele boligen

Hvis der er småbørn i familien, kan bedsteforældre få mere tid med dem, og generelt kan familierne komme hinanden mere ved. 
Dette kan have en positiv effekt på både det fysiske og det psykiske helbred. En undersøgelse, fra ScienceDirect fra 2017, 
viser nemlig, at bedsteforældre der passer deres børnebørn eller børn generelt, lever længere end dem der ikke gør. 
Derudover kan bedsteforældrene aflaste deres voksne børn ved at ordne dagligdags gøremål og dermed sørge for en mere gnidningsfri hverdag for alle. På den måde kan hele familien fokusere meget mere på kvalitetstid og familietid på trods af travle hverdage.


Der er også økonomiske fordele ved denne ordning

Et stort fælleshus vil ofte være billigere end 2 små huse. Her deles man ikke kun om udgiften til selve boligen, men også udgifterne til faciliteterne.
Et fælles madbudget vil også være økonomisk fordelagtigt, hvis man køber fornuftigt ind. Læs hvordan du lægger et budget her.

- Det er alt andet lige billigere at være flere om at dele terminerne og ejendomsskatterne, plus der kan være en masse stordriftsfordele, fx flere om en bil og muligheden for at spise sammen, fortæller Peter J. Mattsen, som er direktør i Nybolig i en pressemeddelelse.

Men det er ikke kun familierne, der slår sig sammen. Det kan også være vennepar med fælles værdier, der vælger en fælles bolig:

- Nogen gange kan det måske være nemmere at være sammen med venner end familie. I det hele taget er udviklingen også et udtryk for en stigende deleøkonomisk tendens, forklarer Peter J. Mattsen.

21. januar 2020
Mere om Boligsalg

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen på de danske sommerhuse er nemlig steget markant.

Boligmarkedet boomer: Disse boligtyper sætter salgsrekord

Der er stadig så godt gang i boligsalget i hele Danmark, at flere boligtyper sætter salgsrekord. Se, hvilke her.

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydning for prisen. Se, hvad du skal holde øje med her. 

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten,...

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket bliver først opdateret den dag, boligen skal sælges. Det bør ændres, mener Dansk Byggeri, der hellere ser energimærket som en digital handlingsplan for boligejere.

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...

Nu bliver tilstandsrapporten suppleret med billeder

K1´ere, K2´ere og K3´ere kan give de fleste boligkøbere grå hår på hovedet, men nu kan du med ganske få klik få et overblik over en boligs...

Sådan sælger du din bolig med et privat hussalg

Skal hussalget gøres meget billigere, kan du med privat hussalg sælge din bolig uden en ejendomsmægler. Men der er mange ting og papirer, du skal have styr på. Læs her, hvordan du får et succesfuldt selvsalg, og hvilke fordele og ulemper der følger med.

Derfor er det vigtigt at tegne en ejerskifteforsikring

Konsekvenserne ved ikke at tegne en ejerskifteforsikring ved et hussalg kan være uhyrligt store - både for køber og sælger. Læs hvorfor...

Væsentligt færre tvangsauktioner i 2019

Antallet af gennemførte tvangsauktioner i 2019 er på nuværende tidspunkt faldet med 21 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Kæmpe prishop: Så stort et hus kan du købe i nabokommunen

Der er stor forskel på, hvor meget du skal tjene for at få råd til en villa på 110 kvadratmeter i de danske kommuner. Det viser en ny undersøgelse, der fastslår, hvor stor en indkomst du skal have for at købe hus fra Frederiksberg til Lemvig Kommune. Se mere her.

Det skal du vide, når du indretter dit typehus

Når du skal bygge et typehus, er der mange beslutninger, der skal træffes. Men når du først har styr på formen, stilen og arkitekturen, er...

Det skal du vide, når du vil bygge et typehus

Når du skal bygge dit eget hus, kan det klassiske typehus være et godt valg. Det er både lettere og billigere end at bygge et specialtegnet...