Interessen for fællesboliger stiger
Interessen for fællesboliger stiger Foto: Getty Images

Ny trend: Fællesbolig for familien

Hvis du har overvejet muligheden om en fælles familiebolig, er du langt fra den eneste. Flere og flere vælger nemlig at bo sammen i en fælles bolig.

Af: Karoline Faxe , 21. januar 2020


Det er en stigende tendens at familier slår sig sammen på samme adresse. Særligt børnefamilier vil gerne have deres forældre tæt på i en travl hverdag. 

I 2007 var der 158.060 boliger, der blev delt af flere familier, og i 2019 var dette tal helt oppe på 233.819. Dette er en stigning på 48%. Siden 1986, hvor den første måling af dette blev foretaget, er der sket en stigning på 26% af familier der bor i samme husstand. 


Den stigende populariteten for denne ordning, fremgår tydeligt af disse tal.

Og årsagen til trenden er sandsynligvis, at det faktisk kan være meget fordelagtigt at lave et familiekollektiv. Både økonomisk men også helbredsmæssigt.


Der er rigtig mange goder for familier, der vælger at dele boligen

Hvis der er småbørn i familien, kan bedsteforældre få mere tid med dem, og generelt kan familierne komme hinanden mere ved. 
Dette kan have en positiv effekt på både det fysiske og det psykiske helbred. En undersøgelse, fra ScienceDirect fra 2017, 
viser nemlig, at bedsteforældre der passer deres børnebørn eller børn generelt, lever længere end dem der ikke gør. 
Derudover kan bedsteforældrene aflaste deres voksne børn ved at ordne dagligdags gøremål og dermed sørge for en mere gnidningsfri hverdag for alle. På den måde kan hele familien fokusere meget mere på kvalitetstid og familietid på trods af travle hverdage.


Der er også økonomiske fordele ved denne ordning

Et stort fælleshus vil ofte være billigere end 2 små huse. Her deles man ikke kun om udgiften til selve boligen, men også udgifterne til faciliteterne.
Et fælles madbudget vil også være økonomisk fordelagtigt, hvis man køber fornuftigt ind. Læs hvordan du lægger et budget her.

- Det er alt andet lige billigere at være flere om at dele terminerne og ejendomsskatterne, plus der kan være en masse stordriftsfordele, fx flere om en bil og muligheden for at spise sammen, fortæller Peter J. Mattsen, som er direktør i Nybolig i en pressemeddelelse.

Men det er ikke kun familierne, der slår sig sammen. Det kan også være vennepar med fælles værdier, der vælger en fælles bolig:

- Nogen gange kan det måske være nemmere at være sammen med venner end familie. I det hele taget er udviklingen også et udtryk for en stigende deleøkonomisk tendens, forklarer Peter J. Mattsen.

21. januar 2020 Karoline Faxe
Mere om Boligsalg

Overraskende ketchupeffekt: Ny salgsrekord

Boligsalget er vendt overraskende stærkt tilbage efter landet er åbnet op igen efter coronakrisen. Ejendomsmæglerne oplever et salgsboom, der sammenlignes med midten af 00’erne. 

Efter corona: Boligkøbere får større nedslag i pris

Sælgerne af både huse og især lejligheder har efter den delvise nedlukning af Danmark givet større nedslag i prisen. Det samme gælder dog...

Rekordfå sommerhuse til salg

Der har de seneste ti år aldrig været så få sommerhuse til salg, som der er netop nu.

Overraskende: Boligsalget stiger igen

1. april 2020 var udbuddet af boliger i Danmark hele 13 procent lavere end 1. april 2019. Et godt stykke henne i april så det endda ud til, at kurven ville fortsætte ned til historisk lavt niveau. Men lige siden uge 16 er det gået støt frem, så det vanlige niveau er nu igen i sigte.

Boliger sælges hurtigere under coronakrisen

I den periode hvor Danmark har været delvist lukket ned, er der kommet færre nye boliger til salg. Men nye tal viser, at en større andel af...

Færre sætter boligen til salg

Danmark er på anden uge lukket ned, og den begrænsede aktivitet i samfundet begynder at sætte sine spor på boligmarkedet. Færre sætter sin...

Coronavirus kan komme til at booste sommerhussalget

Nedlukningen på grund af Coronavirus vil påvirke boligsalget den kommende tid. Begrænsede muligheder for ferier i udlandet kan bl.a. betyde, at der kommer et øget pres danske sommerhuse

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen...

Boligmarkedet boomer: Disse boligtyper sætter salgsrekord

Der er stadig så godt gang i boligsalget i hele Danmark, at flere boligtyper sætter salgsrekord. Se, hvilke her.

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydn...

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket...

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...