Nu får huskøbere en mulighed for at forstå boligens skader ved hjælp af billeder.
Nu får huskøbere en mulighed for at forstå boligens skader ved hjælp af billeder. Foto: Nybolig&Estate

Nu bliver tilstandsrapporten suppleret med billeder

K1´ere, K2´ere og K3´ere kan give de fleste boligkøbere grå hår på hovedet, men nu kan du med ganske få klik få et overblik over en boligs fejl og mangler med ny, visuel tilstandsrapport. Her kan du se skaderne på billeder - også på telefonen.

Der er mange ting og instanser, vi skal forholde sig til, når vi først har fundet drømmeboligen. Men udover bank, ejerskifteforsikring og eventuelle renoveringsplaner er husets generelle tilstand nok det, vi skal være mest opmærksomme på.

Selvom tilstandsrapporten giver en grundig beskrivelse af en boligs skader, fejl og mangler, kan det alligevel være svært at forstå, hvad de forskellige anmærkninger egentlig dækker over. Derfor er det en kærkommen hjælp - bogstaveligt talt - at få syn for sagen, og det bliver nu muligt i et nyt visuelt supplement til tilstandsrapporten.

Forstå skadernes omfang

Her optræder husets skader som billeder frem for ren tekst, og det giver huskøbere mulighed for selv at få et overordnet overblik over boligen, fortæller bygningssagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS i en pressemeddelelse.

- Hvis du for eksempel lynhurtigt kan se, at en kritisk skade dækker over en løs tagsten, som du let kan sætte på plads, uden at det bliver en dyr omgang, går skaden fra at være en bekymring til en bagatel, der ikke skal sætte en stopper for at købe drømmeboligen, siger han.  

Supplement til tilstandsrapporten

Den visuelle tilstandsrapport – også kaldet VTR -  er et digitalt supplement til den almindelige tilstandsrapport, og den viser husets skader og bemærkninger med fotografier. Den bliver udarbejdet som et digitalt tillæg af samme bygningssagkyndige, der udarbejder den almindelige tilstandsrapport for huset. Fotodokumentationen kan være med til at illustrere skaderne på boligen, afmystificere bemærkningerne og skabe tryghed hos både køber og sælger.

Tjek skaden på mobilen 

En anden fordel ved den visuelle udgave er ifølge Bo Halm Andersen, at den er nem at tjekke på farten, fordi man kan se skaden, frem for at skulle nærlæse beskrivelsen af den. Som køber kan man derfor spare tid, da man sammen med en håndværker kan få et digitalt overblik over skaderne online, og på den måde hutigt se, om det er en god idé at inspicere boligen yderligere.

- Er du på farten, eller står du ved drømmehuset, er det lettere at tjekke billederne i den visuelle tilstandsrapport på mobilen. Det er via billedet nemmere at se skadens omfang, og du har også den fordel, at du hurtigere kan få svar fra en håndværker på eventuel udbedring, fordi du ganske enkelt kan sende billedet, siger Bo Halm Andersen.

Se, hvordan den visuelle tilstandsrapport ser ud her

14. maj 2019
Mere om Boligsalg

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket...

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...

Sådan sælger du din bolig med et privat hussalg

Skal hussalget gøres meget billigere, kan du med privat hussalg sælge din bolig uden en ejendomsmægler. Men der er mange ting og papirer, du skal have styr på. Læs her, hvordan du får et succesfuldt selvsalg, og hvilke fordele og ulemper der følger med.

Derfor er det vigtigt at tegne en ejerskifteforsikring

Konsekvenserne ved ikke at tegne en ejerskifteforsikring ved et hussalg kan være uhyrligt store - både for køber og sælger. Læs hvorfor...

Sådan får du styr på din ejerudgift

Har du købt fast ejendom, kender du helt sikkert begrebet ejerudgift. Men ved du, hvad det dækker over - og ikke mindst, hvordan det regnes...

Kæmpe prishop: Så stort et hus kan du købe i nabokommunen

Der er stor forskel på, hvor meget du skal tjene for at få råd til en villa på 110 kvadratmeter i de danske kommuner. Det viser en ny undersøgelse, der fastslår, hvor stor en indkomst du skal have for at købe hus fra Frederiksberg til Lemvig Kommune. Se mere her.

Det skal du vide, når du indretter dit typehus

Når du skal bygge et typehus, er der mange beslutninger, der skal træffes. Men når du først har styr på formen, stilen og arkitekturen, er...

Så mange steder er huspriserne stadig lavere end før finanskrisen

Selvom det går godt på boligmarkedet, er huspriserne i en stor del af Danmarks kommuner stadig meget lavere, end de var før finanskrisen -...

Det skal du vide, når du vil bygge et typehus

Når du skal bygge dit eget hus, kan det klassiske typehus være et godt valg. Det er både lettere og billigere end at bygge et specialtegnet hus fra bunden, og selvom typehuset er kendetegnet ved at være masseopført, kan du faktisk få helt unikke løsninger i dag. Se mere om typehuse her. 

Sådan får du styr på dit byggeprojekt

En god og detaljeret tidsplan er et vigtigt redskab til at styre et byggeprojekt, så det bliver færdigt til tiden. Se her, hvordan du gør.

Det skal du tænke over inden du køber et håndværkertilbud

Mange går med drømmen om at omdanne gammelt skrot til et smukt slot. Håndværkertilbud hitter, men er du selv på jagt efter en sådan bolig,...

Nu er historisk mange boliger til salg

På blot et år er udbuddet af huse og ejerlejligheder steget. Årsagen til stigningen skal blandt andet findes i et rekordstort antal boliger, der er sat til salg i årets første fire måneder.

Derfor skal du bestille et eleftersyn, når du sælger din bolig

Når en bolig skal sættes til salg, er det en god idé først at få udarbejdet en elinstallationsrapport. Der kan nemlig gemme sig farlige...