Der er god grund til at undersøge risiko for oversvømmelse, når du køber hus.
Der er god grund til at undersøge risiko for oversvømmelse, når du køber hus. Foto: GettyImages

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydning for prisen. Se, hvad du skal holde øje med her. 

Det danske vejr er kendt for at være omskifteligt, men inden for de seneste år har vi både set flere skybrud, mere tørke og større oversvømmelser, end vi er vant til - og nedbøren forventes kun at blive endnu kraftigere de næste par år

Det har medført, at vi begynder at have risikoen for oversvømmelser med i vores overvejelser, når vi køber ny bolig - og det får betydning for salgsprisen.

Sikrer sælger en højere pris

Det fortæller Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske BOLIGadvokater. Her ser de et tydeligt mønster i, hvordan klima risici påvirker boligkøbernes vilje til at købe og betale sælgers pris.

 - Vi ser, at flere er bevidste om beplantning på grunde. Hvis der findes træer, som giver skygge og som samtidig kan optage store mængder regnvand, så giver det plus i karakterbogen og sikrer sælger højere pris, forklarer han i en pressemeddelelse.

Risikoen afhænger af terræn, dræn og kloak

Er du på udkig efter en bolig med lav risiko for oversvømmelse, bør du dog holde øje med mere end beplantningen i haven. Risiko for oversvømmelse afhænger i høj grad også af boligens placering i terrænet, og hvor let regnvand kan sive ned i undergrunden eller ledes væk på anden måde. 

I takt med at klimaforandringerne viser sig i form af massive regnskyl giver husenes store tagflader samt de mange kvadratmeter flisebelagte arealer også stor risiko for oversvømmelse. Og risikoen bliver stærkt forøget, hvis kloak og afløb er for små, slidte eller tilstoppede.

Kan koste op mod 400.000 kroner

Der er en god grund til, at boligkøbere har fokus på risikoen for oversvømmelse. Det kan nemlig koste helt op mod 400.000 kroner, at renovere en kloak og sikre en kælder. En ekstraregning som stadigt flere boligkøbere er opmærksomme på - og siger nej tak til. 

Dækkes ikke af tilstandsrapporten

Mange nye husejere opdager for sent, og først når de er flyttet ind, at der er noget galt med deres kloaksystem. Typisk er det først efter et særligt kraftigt regnskyl, hvor opstigende vand fra kloaksystemet begynder at trænge ind i huset. Og det findes der en ganske god forklaring på.

Som køber stoler man nemlig typisk på, at tilstandsrapporten afslører fejl og mangler på huset. Men tilstandsrapporten omfatter ikke et kloakeftersyn. Som køber skal du derfor være særlig opmærksom på eventuelle fejlkonstruktioner og skader på kloak og afløb. 

Hvis der tidligere har været vandskade i huset, er det for eksempel en god idé at  undersøges, hvordan skaden opstået. Har du mistanke om utætheder eller for gamle og underdimensionerede kloaksystemer, kan du få en kloakmester til at foretage en tv-inspektion og afdække situationen. 

Det skal du holde øje med

Som boligkøber kan det være svært at danne sig et overblik over, hvad du skal være opmærksom på for at undgå oversvømmelser. Her har vi samlet de typiske problemer. 

  • Husets terræn: Er der for eksempel terrænfald ind mod husets facade? 

  • Grunden: Kan grunden optage regnvandet?

  • Utætheder i tag og sokkel: Selv små mængder af indtrængende vand kan give frostsprængninger, skimmelsvamp og råd. 

  • Flade tagrygge: Kan vandet komme væk fra taget?

  • Lægger huset lavt? Så kan det være særligt udsat for skybrud og store regnskyl. Tiltag som et omfangsdræn eller en faskine kan dog være en løsning på problemet.

  • Hvilken stand er kloakken i? Foretag eventuelt et kloakeftersyn.

31. oktober 2019
Mere om Boligsalg

Færre sætter boligen til salg

Danmark er på anden uge lukket ned, og den begrænsede aktivitet i samfundet begynder at sætte sine spor på boligmarkedet. Færre sætter sin bolig til salg - men salget af sommerhuse er i fremgang.

Coronavirus kan komme til at booste sommerhussalget

Nedlukningen på grund af Coronavirus vil påvirke boligsalget den kommende tid. Begrænsede muligheder for ferier i udlandet kan bl.a. betyde,...

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen...

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket...

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...

Nu bliver tilstandsrapporten suppleret med billeder

K1´ere, K2´ere og K3´ere kan give de fleste boligkøbere grå hår på hovedet, men nu kan du med ganske få klik få et overblik over en boligs fejl og mangler med ny, visuel tilstandsrapport. Her kan du se skaderne på billeder - også på telefonen.

Ny trend: Fællesbolig for familien

Hvis du har overvejet muligheden om en fælles familiebolig, er du langt fra den eneste. Flere og flere vælger nemlig at bo sammen i en...

Coronavirus har ramt Danmark: Sådan påvirker det boligmarkedet

Store dele af det danske samfund er lukket ned, efter hundredvis af danskere er testet positive for smitte med Coronavirus. Se her, hvilken...

Dette skal du være opmærksom på, inden du køber et håndværkertilbud

Overvejer du at investerer penge, tid og arbejdstimer i et håndværkertilbud? Så skal du se denne liste over spørgsmål, der er vigtige at stille dig selv, inden du tager den endelige beslutning.

Sådan sælger du din bolig med et privat hussalg

Skal hussalget gøres meget billigere, kan du med privat hussalg sælge din bolig uden en ejendomsmægler. Men der er mange ting og papirer,...

Derfor er det vigtigt at tegne en ejerskifteforsikring

Konsekvenserne ved ikke at tegne en ejerskifteforsikring ved et hussalg kan være uhyrligt store - både for køber og sælger. Læs hvorfor...