Der er god grund til at undersøge risiko for oversvømmelse, når du køber hus.
Der er god grund til at undersøge risiko for oversvømmelse, når du køber hus. Foto: GettyImages

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydning for prisen. Se, hvad du skal holde øje med her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 31. oktober 2019

Det danske vejr er kendt for at være omskifteligt, men inden for de seneste år har vi både set flere skybrud, mere tørke og større oversvømmelser, end vi er vant til - og nedbøren forventes kun at blive endnu kraftigere de næste par år

Det har medført, at vi begynder at have risikoen for oversvømmelser med i vores overvejelser, når vi køber ny bolig - og det får betydning for salgsprisen.

Sikrer sælger en højere pris

Det fortæller Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske BOLIGadvokater. Her ser de et tydeligt mønster i, hvordan klima risici påvirker boligkøbernes vilje til at købe og betale sælgers pris.

 - Vi ser, at flere er bevidste om beplantning på grunde. Hvis der findes træer, som giver skygge og som samtidig kan optage store mængder regnvand, så giver det plus i karakterbogen og sikrer sælger højere pris, forklarer han i en pressemeddelelse.

Risikoen afhænger af terræn, dræn og kloak

Er du på udkig efter en bolig med lav risiko for oversvømmelse, bør du dog holde øje med mere end beplantningen i haven. Risiko for oversvømmelse afhænger i høj grad også af boligens placering i terrænet, og hvor let regnvand kan sive ned i undergrunden eller ledes væk på anden måde. 

I takt med at klimaforandringerne viser sig i form af massive regnskyl giver husenes store tagflader samt de mange kvadratmeter flisebelagte arealer også stor risiko for oversvømmelse. Og risikoen bliver stærkt forøget, hvis kloak og afløb er for små, slidte eller tilstoppede.

Kan koste op mod 400.000 kroner

Der er en god grund til, at boligkøbere har fokus på risikoen for oversvømmelse. Det kan nemlig koste helt op mod 400.000 kroner, at renovere en kloak og sikre en kælder. En ekstraregning som stadigt flere boligkøbere er opmærksomme på - og siger nej tak til. 

Dækkes ikke af tilstandsrapporten

Mange nye husejere opdager for sent, og først når de er flyttet ind, at der er noget galt med deres kloaksystem. Typisk er det først efter et særligt kraftigt regnskyl, hvor opstigende vand fra kloaksystemet begynder at trænge ind i huset. Og det findes der en ganske god forklaring på.

Som køber stoler man nemlig typisk på, at tilstandsrapporten afslører fejl og mangler på huset. Men tilstandsrapporten omfatter ikke et kloakeftersyn. Som køber skal du derfor være særlig opmærksom på eventuelle fejlkonstruktioner og skader på kloak og afløb. 

Hvis der tidligere har været vandskade i huset, er det for eksempel en god idé at  undersøges, hvordan skaden opstået. Har du mistanke om utætheder eller for gamle og underdimensionerede kloaksystemer, kan du få en kloakmester til at foretage en tv-inspektion og afdække situationen. 

Det skal du holde øje med

Som boligkøber kan det være svært at danne sig et overblik over, hvad du skal være opmærksom på for at undgå oversvømmelser. Her har vi samlet de typiske problemer. 

  • Husets terræn: Er der for eksempel terrænfald ind mod husets facade? 

  • Grunden: Kan grunden optage regnvandet?

  • Utætheder i tag og sokkel: Selv små mængder af indtrængende vand kan give frostsprængninger, skimmelsvamp og råd. 

  • Flade tagrygge: Kan vandet komme væk fra taget?

  • Lægger huset lavt? Så kan det være særligt udsat for skybrud og store regnskyl. Tiltag som et omfangsdræn eller en faskine kan dog være en løsning på problemet.

  • Hvilken stand er kloakken i? Foretag eventuelt et kloakeftersyn.

31. oktober 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Boligsalg

Undgå ubehagelige overraskelser: Så meget koster opvarmningen af...

Det kan være ekstremt dyrt at varme sit hus op. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, inden du underskriver købsaftalen til dit nye hus.

Overraskende ketchupeffekt: Ny salgsrekord

Boligsalget er vendt overraskende stærkt tilbage efter landet er åbnet op igen efter coronakrisen. Ejendomsmæglerne oplever et salgsboom,...

Efter corona: Boligkøbere får større nedslag i pris

Sælgerne af både huse og især lejligheder har efter den delvise nedlukning af Danmark givet større nedslag i prisen. Det samme gælder dog...

Rekordfå sommerhuse til salg

Der har de seneste ti år aldrig været så få sommerhuse til salg, som der er netop nu.

Overraskende: Boligsalget stiger igen

1. april 2020 var udbuddet af boliger i Danmark hele 13 procent lavere end 1. april 2019. Et godt stykke henne i april så det endda ud til,...

Boliger sælges hurtigere under coronakrisen

I den periode hvor Danmark har været delvist lukket ned, er der kommet færre nye boliger til salg. Men nye tal viser, at en større andel af...

Færre sætter boligen til salg

Danmark er på anden uge lukket ned, og den begrænsede aktivitet i samfundet begynder at sætte sine spor på boligmarkedet. Færre sætter sin bolig til salg - men salget af sommerhuse er i fremgang.

Coronavirus kan komme til at booste sommerhussalget

Nedlukningen på grund af Coronavirus vil påvirke boligsalget den kommende tid. Begrænsede muligheder for ferier i udlandet kan bl.a. betyde,...

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen...

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket...

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...