Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige har adgang til alle dele af din bolig.
Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige har adgang til alle dele af din bolig. Foto: GettyImages

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Når du skal sælge din bolig, er det vigtigt, at potentielle købere ved, hvad de skriver under på. Derfor er det en god idé at få udarbejdet en tilstandsrapport. Tilstandsrapporten beskytter nemlig både køber og sælger mod økonomiske overraskelser i forbindelse med køb og salg af huse. Men hvad koster den, og hvem skal egentlig betale for den? Det har vi undersøgt her.

Du kan også blive klogere på elinstallationsrapporten, energimærkningsrapporten og ejerskifteforsikringen, der som regel går som regel hånd i hånd, når du skal sælge eller købe hus.

Tilstandsrapport pris

Der er ikke nogen fast pris på, hvad det koster at få udarbejdet en tilstandsrapport. Typisk ligger prisniveauet mellem 4.000 og 10.000 kroner alt efter størrelsen på din bolig. En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder efter udarbejdelsen. Har du stadig brug for at kunne fremvise rapporten efter seks måneder, kan du fornye den for et mindre beløb.

Den maximale pris på tilstansrapporten

En god tommelfingerregel er, at den samlede pris for tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og energimærkningsrapporten ikke bør overstige 10.000 kroner.

Gør den det, bør du kunne finde en billigere løsning - der er alligevel nok at bruge penge på i forbindelse med hussalg.

Hvem betaler for tilstandsrapporten?

Det dig som sælger, der skal betale for tilstandsrapporten. Tilstandsrapporten er ikke lovpligtig, og det kan være fristende at spare udgiften midt i alle de andre salgsomkostninger, men i sidste ende er pengene for en tilstandsrapport godt givet ud.

Når du får foretaget et huseftersyn, frasiger du dig nemlig ansvaret for fejl og mangler, dine købere eventuelt vil finde ved huset, når de flytter ind. Tilstandsrapporten er også et krav for at kunne tegne en ejerskifteforsikring, der kan dække eventuelle skjulte fejl og mangler, der ikke er nævnt i tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten.

Dit ansvar i 10 år - en høj pris

Vælger du ikke at få udarbejdet en tilstandsrapport på din bolig, er det derimod dig som sælger, der har ansvaret for eventuelle fejl og mangler helt op til 10 år efter det er blevet solgt - og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.


Her bestiller du tilstandsrapporten

Tilstandsrapporten skal udarbejdes af en uvildig og godkendt bygningssagkyndig. Du kan bestille en bygningssagkyndig ved at henvende dig direkte til et forsikringsselskab eller ved selv at vælge en konsulent. Du kan finde listen over alle registrerede bygningssagkyndige og autoriserede elistallatørvirksomheder på Ehverstyrelsens hjemmeside, Boligejer.dk, her

Her kan du indhente tilbud og aftale pris samt tidspunkt for eftersynet af din bolig.

Tilstandsrapport pris - få flere tilbud

De fleste bygningssagkyndige beregner individuelle tilbud til hver enkelt kunde, da alle sager er unikke. Der er stor konkurrence inden for markedet, og - som ved alt andet - får du, hvad du betaler for. Derfor kan det godt betale sig at undersøge markedet først.

Hvis du ikke vil tage den første den bedste bygningssagkyndige eller autoriserede elinstallatør, du finder, giver mange firmaer gratis og uforpligtende tilbud på de to rapporter. Der findes også flere steder, hvor du kan sammenligne priser hos forskellige udbydere.

Pakkeløsningen - tre rapporter med én betaling

Det kan være besværligt at koordinere mødetidspunkter med flere forskellige personer. Hvis du bare gerne vil have styr på rapporterne, kan du derfor vælge et firma, der tilbyder en pakkeløsning, hvor de selv sender en godkendt bygningssagkyndig, en autoriseret elinstallatør og en beskikket energikonsulent ud.

Flere firmaer bryster sig af at kunne udarbejde en tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærkningsrapport på samme tid - måske til en billigere pris.

Når den bygningssagkyndige kommer ud

Når du har fundet en bygningssagkyndig, aftaler i et tidspunkt, hvor han kan komme og udarbejde tilstandsrapporten. Inden for to uger bliver tilstandsrapporten indberettet, og du vil kunne vise dine kommende købere resultatet - og samtidig kunne tilbyde dem en ejerskifteforsikring.

Skjuler du skader?

Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige har adgang til alle dele af din bolig. Skjuler du med vilje tegn på skader eller ulovlige installationer, risikerer du efterfølgende at blive holdt ansvarlig af køberen - og det kan blive dyrt.

29. april 2019
Mere om Boligsalg

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket bliver først opdateret den dag, boligen skal sælges. Det bør ændres, mener Dansk Byggeri, der hellere ser energimærket som en digital handlingsplan for boligejere.

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...

Nu bliver tilstandsrapporten suppleret med billeder

K1´ere, K2´ere og K3´ere kan give de fleste boligkøbere grå hår på hovedet, men nu kan du med ganske få klik få et overblik over en boligs...

Sådan sælger du din bolig med et privat hussalg

Skal hussalget gøres meget billigere, kan du med privat hussalg sælge din bolig uden en ejendomsmægler. Men der er mange ting og papirer, du skal have styr på. Læs her, hvordan du får et succesfuldt selvsalg, og hvilke fordele og ulemper der følger med.

Derfor er det vigtigt at tegne en ejerskifteforsikring

Konsekvenserne ved ikke at tegne en ejerskifteforsikring ved et hussalg kan være uhyrligt store - både for køber og sælger. Læs hvorfor...

Sådan får du styr på din ejerudgift

Har du købt fast ejendom, kender du helt sikkert begrebet ejerudgift. Men ved du, hvad det dækker over - og ikke mindst, hvordan det regnes...

Kæmpe prishop: Så stort et hus kan du købe i nabokommunen

Der er stor forskel på, hvor meget du skal tjene for at få råd til en villa på 110 kvadratmeter i de danske kommuner. Det viser en ny undersøgelse, der fastslår, hvor stor en indkomst du skal have for at købe hus fra Frederiksberg til Lemvig Kommune. Se mere her.

Det skal du vide, når du indretter dit typehus

Når du skal bygge et typehus, er der mange beslutninger, der skal træffes. Men når du først har styr på formen, stilen og arkitekturen, er...

Så mange steder er huspriserne stadig lavere end før finanskrisen

Selvom det går godt på boligmarkedet, er huspriserne i en stor del af Danmarks kommuner stadig meget lavere, end de var før finanskrisen -...

Det skal du vide, når du vil bygge et typehus

Når du skal bygge dit eget hus, kan det klassiske typehus være et godt valg. Det er både lettere og billigere end at bygge et specialtegnet hus fra bunden, og selvom typehuset er kendetegnet ved at være masseopført, kan du faktisk få helt unikke løsninger i dag. Se mere om typehuse her. 

Sådan får du styr på dit byggeprojekt

En god og detaljeret tidsplan er et vigtigt redskab til at styre et byggeprojekt, så det bliver færdigt til tiden. Se her, hvordan du gør.

Det skal du tænke over inden du køber et håndværkertilbud

Mange går med drømmen om at omdanne gammelt skrot til et smukt slot. Håndværkertilbud hitter, men er du selv på jagt efter en sådan bolig,...

Nu er historisk mange boliger til salg

På blot et år er udbuddet af huse og ejerlejligheder steget. Årsagen til stigningen skal blandt andet findes i et rekordstort antal boliger, der er sat til salg i årets første fire måneder.

Derfor skal du bestille et eleftersyn, når du sælger din bolig

Når en bolig skal sættes til salg, er det en god idé først at få udarbejdet en elinstallationsrapport. Der kan nemlig gemme sig farlige...