Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige har adgang til alle dele af din bolig.
Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige har adgang til alle dele af din bolig. Foto: GettyImages

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 29. april 2019

Når du skal sælge din bolig, er det vigtigt, at potentielle købere ved, hvad de skriver under på. Derfor er det en god idé at få udarbejdet en tilstandsrapport. Tilstandsrapporten beskytter nemlig både køber og sælger mod økonomiske overraskelser i forbindelse med køb og salg af huse. Men hvad koster den, og hvem skal egentlig betale for den? Det har vi undersøgt her.

Du kan også blive klogere på elinstallationsrapporten, energimærkningsrapporten og ejerskifteforsikringen, der som regel går som regel hånd i hånd, når du skal sælge eller købe hus.

Tilstandsrapport pris

Der er ikke nogen fast pris på, hvad det koster at få udarbejdet en tilstandsrapport. Typisk ligger prisniveauet mellem 4.000 og 10.000 kroner alt efter størrelsen på din bolig. En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder efter udarbejdelsen. Har du stadig brug for at kunne fremvise rapporten efter seks måneder, kan du fornye den for et mindre beløb.

Den maximale pris på tilstansrapporten

En god tommelfingerregel er, at den samlede pris for tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og energimærkningsrapporten ikke bør overstige 10.000 kroner.

Gør den det, bør du kunne finde en billigere løsning - der er alligevel nok at bruge penge på i forbindelse med hussalg.

Hvem betaler for tilstandsrapporten?

Det dig som sælger, der skal betale for tilstandsrapporten. Tilstandsrapporten er ikke lovpligtig, og det kan være fristende at spare udgiften midt i alle de andre salgsomkostninger, men i sidste ende er pengene for en tilstandsrapport godt givet ud.

Når du får foretaget et huseftersyn, frasiger du dig nemlig ansvaret for fejl og mangler, dine købere eventuelt vil finde ved huset, når de flytter ind. Tilstandsrapporten er også et krav for at kunne tegne en ejerskifteforsikring, der kan dække eventuelle skjulte fejl og mangler, der ikke er nævnt i tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten.

Dit ansvar i 10 år - en høj pris

Vælger du ikke at få udarbejdet en tilstandsrapport på din bolig, er det derimod dig som sælger, der har ansvaret for eventuelle fejl og mangler helt op til 10 år efter det er blevet solgt - og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.


Her bestiller du tilstandsrapporten

Tilstandsrapporten skal udarbejdes af en uvildig og godkendt bygningssagkyndig. Du kan bestille en bygningssagkyndig ved at henvende dig direkte til et forsikringsselskab eller ved selv at vælge en konsulent. Du kan finde listen over alle registrerede bygningssagkyndige og autoriserede elistallatørvirksomheder på Ehverstyrelsens hjemmeside, Boligejer.dk, her

Her kan du indhente tilbud og aftale pris samt tidspunkt for eftersynet af din bolig.

Tilstandsrapport pris - få flere tilbud

De fleste bygningssagkyndige beregner individuelle tilbud til hver enkelt kunde, da alle sager er unikke. Der er stor konkurrence inden for markedet, og - som ved alt andet - får du, hvad du betaler for. Derfor kan det godt betale sig at undersøge markedet først.

Hvis du ikke vil tage den første den bedste bygningssagkyndige eller autoriserede elinstallatør, du finder, giver mange firmaer gratis og uforpligtende tilbud på de to rapporter. Der findes også flere steder, hvor du kan sammenligne priser hos forskellige udbydere.

Pakkeløsningen - tre rapporter med én betaling

Det kan være besværligt at koordinere mødetidspunkter med flere forskellige personer. Hvis du bare gerne vil have styr på rapporterne, kan du derfor vælge et firma, der tilbyder en pakkeløsning, hvor de selv sender en godkendt bygningssagkyndig, en autoriseret elinstallatør og en beskikket energikonsulent ud.

Flere firmaer bryster sig af at kunne udarbejde en tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærkningsrapport på samme tid - måske til en billigere pris.

Når den bygningssagkyndige kommer ud

Når du har fundet en bygningssagkyndig, aftaler i et tidspunkt, hvor han kan komme og udarbejde tilstandsrapporten. Inden for to uger bliver tilstandsrapporten indberettet, og du vil kunne vise dine kommende købere resultatet - og samtidig kunne tilbyde dem en ejerskifteforsikring.

Skjuler du skader?

Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige har adgang til alle dele af din bolig. Skjuler du med vilje tegn på skader eller ulovlige installationer, risikerer du efterfølgende at blive holdt ansvarlig af køberen - og det kan blive dyrt.

29. april 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Boligsalg

Undgå ubehagelige overraskelser: Så meget koster opvarmningen af...

Det kan være ekstremt dyrt at varme sit hus op. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, inden du underskriver købsaftalen til dit nye hus.

Overraskende ketchupeffekt: Ny salgsrekord

Boligsalget er vendt overraskende stærkt tilbage efter landet er åbnet op igen efter coronakrisen. Ejendomsmæglerne oplever et salgsboom,...

Efter corona: Boligkøbere får større nedslag i pris

Sælgerne af både huse og især lejligheder har efter den delvise nedlukning af Danmark givet større nedslag i prisen. Det samme gælder dog...

Rekordfå sommerhuse til salg

Der har de seneste ti år aldrig været så få sommerhuse til salg, som der er netop nu.

Overraskende: Boligsalget stiger igen

1. april 2020 var udbuddet af boliger i Danmark hele 13 procent lavere end 1. april 2019. Et godt stykke henne i april så det endda ud til,...

Boliger sælges hurtigere under coronakrisen

I den periode hvor Danmark har været delvist lukket ned, er der kommet færre nye boliger til salg. Men nye tal viser, at en større andel af...

Færre sætter boligen til salg

Danmark er på anden uge lukket ned, og den begrænsede aktivitet i samfundet begynder at sætte sine spor på boligmarkedet. Færre sætter sin bolig til salg - men salget af sommerhuse er i fremgang.

Coronavirus kan komme til at booste sommerhussalget

Nedlukningen på grund af Coronavirus vil påvirke boligsalget den kommende tid. Begrænsede muligheder for ferier i udlandet kan bl.a. betyde,...

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen...

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydn...

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landede den gennemsnitlige kvadratmeterpris på det højeste niveau i de sidste 10 år.      

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket...

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...