De tilgængelige installationer bliver stikprøvevis undersøgt grundigt.
De tilgængelige installationer bliver stikprøvevis undersøgt grundigt. Foto: GettyImages

Derfor skal du bestille et eleftersyn, når du sælger din bolig

Når en bolig skal sættes til salg, er det en god idé først at få udarbejdet en elinstallationsrapport. Der kan nemlig gemme sig farlige elinstallationer i de fleste boliger - og det kan blive en dyr fornøjelse for både køber og sælger. Læs mere om eleftersyn af boligen her. 

Skal du sælge dit hus? Så skal du højst sandsynlig bestille et eleftersyn af din bolig. Et eleftersyn er nemlig en del af huseftersynsordningen, der beskytter både sælger og køber økonomisk, hvis der findes fejl og mangler på en nytilkøbt ejendom.

Huseftersynet indeholder både en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport. Det er disse to rapporter, der giver mulighed for at indhente et tilbud om ejerskifteforsikring. 

Bliv klogere på eleftersynet her: 

Hvad er et eleftersyn?

Et eleftersyn er en gennemgang af de elektriske installationer i din bolig. Når du bestiller et eleftersyn tjekker en autoriseret elinstallatør om din boligs installationer som stikkontakter, lampeudtag, eltavler og fejlstrømsafbrydere er funktionsdygtige og lovlige.

Under gennemgangen udarbejder elinstallatøren den såkaldte elinstallationsrapport, der fortæller både dig og dine kommende købere, hvilken stand din boligs elinstallationer er i.

Hvem bestiller elinstallationsrapport?

Ligesom med tilstandsrapporten er det sælgeren af en bolig, der skal bestille og betale for en elinstallationsrapport. Eleftersynet foretages af en autoriseret og uvildig elinstallatør, der gennemgår alle synlige elinstallationer i dit hus. 

Du kan finde den rette mand til opgaven ved enten at bede et forsikringsselskab om at finde en autoriseret elinstallatørvirksomhed, eller selv kontakte en passende profil på Erhversstyrelsens hjemmeside, Boligejer.dk, her.  

Hvad tjekkes under eleftersynet?

Når du får foretaget en gennemgang af de elektriske installationer i dit hjem, skal alle rum med el gennemgås. Det gælder blandt andet husets beboelsesrum som entré, gang, køkken, bryggers, soveværelser, hobbyrum, spisestue og badeværelser samt andre rum som sauna, loftrum, krybekælder, værksted, cykelskur og carport.

Du kan forvente at den autoriserede elinstallatør tjekker din boligs:

 • Eltavler

 • Fejlstrømsafbrydere

 • Materiel bag afbrydere, stikkontakter og lampeudtag

 • Lavvoltsinstallationer

 • Elinstallationens dimensionering

 • Beskyttelse mod direkte og indirekte berøring med spændingsførende dele.

Under eleftersynet er det kun boligens synlige installationer, der bliver gennemgået, og stikprøvevis undersøgt grundigt. Der kommer altså ikke større skader i vægge, paneler eller lofter, som du skal efterfølgende skal reperere - medmindre du har lavet en specifik aftale med elinstallatøren. 

Hvad kommer ikke med i elinstallationsrapporten?

Disse forhold bliver ikke gennemgået under eleftersynet:

 • Bagatelagtige forhold som slid og ælde
 • Dele af elinstallationen, der ikke kan efterses på grund af manglende adgang
 • Elinstallationer uden for boligen
 • Hårde hvidevarer 
 • Energiproducerende anlægskomponenter og interne ledningsforbindelser som paneler, invertere og ledninger til solcelleanlæg.

Hvis der ikke er adgang til alle rum i boligen, bliver det noteret i elinstallationsrapporten, hvilket kan gøre kommende købere mistænksomme over for boligen. 

Hvad indeholder elinstallationsrapporten?

Elinstallationsrapporten indeholder både sælgers oplysninger om ejendommens elistallationer og resultaterne af elinstallatørens gennemgang.

Han bedømmer din bolig ud fra disse fire svarmuligheder:

 • Ja - forholdet er lovligt

 • Nej - forholdet er ulovligt

 • UN - forholdet bør undersøges nærmere

 • IR - Ikke relevant

Har han fundet ulovlige forhold i din bolig, angiver han dem med de seks karakterer, der kendes fra tilstandsrapporten.

Sådan forstår du resultatet 

Elinstallationsrapporten vurderer din boligs elektriske installationer ud fra disse seks karakterer, der både beskriver funktionsdygtighed og lovlighed:

  • IB - Ingen bemærkninger

  • K0 - Praktisk eller kosmetisk mangel

  • K1 - Ulovligt forhold, som ikke umiddelbart er farligt, og som ikke påvirker funktionsdygtigheden

  • K2 - Ulovligt forhold, som på længere sigt kan indebære risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en mindre og afgrænset del af installationen

  • K3 - Ulovligt forhold, som umiddelbart eller på kort sigt kan indebære risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en væsentlig eller omfattende del af installationen

  • UN - Bør undersøges nærmere.

Vær opmærksom på at rapporten ikke fortæller, hvor meget det koster at reparere eller udbedre skader, fejl og mangler. 

Hvad koster et eleftersyn?

Et eleftersyn koster typisk mellem 1.000 og 2.500 kroner afhængig af størrelsen på din bolig. Prisen kan variere meget.

Derfor kan det ofte betale sig at undersøge markedet, før du laver en aftale. Du kan også finde en virksomhed, der kan udarbejde både elistallationsrapporten, tilstandsrapporten og den lovpligtige energimærkningsrapport på samme tid.

Elinstallationsrapportens gyldighed

Når rapporten er færdig, er den gyldig i 1 år. Hvis din bolig først bliver solgt efter rapportens udløbsdato, skal du bestille et nyt eftersyn før købsaftalen bliver underskrevet. 

30. april 2019
Mere om Boligsalg

Overraskende ketchupeffekt: Ny salgsrekord

Boligsalget er vendt overraskende stærkt tilbage efter landet er åbnet op igen efter coronakrisen. Ejendomsmæglerne oplever et salgsboom, der sammenlignes med midten af 00’erne. 

Efter corona: Boligkøbere får større nedslag i pris

Sælgerne af både huse og især lejligheder har efter den delvise nedlukning af Danmark givet større nedslag i prisen. Det samme gælder dog...

Rekordfå sommerhuse til salg

Der har de seneste ti år aldrig været så få sommerhuse til salg, som der er netop nu.

Overraskende: Boligsalget stiger igen

1. april 2020 var udbuddet af boliger i Danmark hele 13 procent lavere end 1. april 2019. Et godt stykke henne i april så det endda ud til, at kurven ville fortsætte ned til historisk lavt niveau. Men lige siden uge 16 er det gået støt frem, så det vanlige niveau er nu igen i sigte.

Boliger sælges hurtigere under coronakrisen

I den periode hvor Danmark har været delvist lukket ned, er der kommet færre nye boliger til salg. Men nye tal viser, at en større andel af...

Færre sætter boligen til salg

Danmark er på anden uge lukket ned, og den begrænsede aktivitet i samfundet begynder at sætte sine spor på boligmarkedet. Færre sætter sin...

Coronavirus kan komme til at booste sommerhussalget

Nedlukningen på grund af Coronavirus vil påvirke boligsalget den kommende tid. Begrænsede muligheder for ferier i udlandet kan bl.a. betyde, at der kommer et øget pres danske sommerhuse

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen...

Boligmarkedet boomer: Disse boligtyper sætter salgsrekord

Der er stadig så godt gang i boligsalget i hele Danmark, at flere boligtyper sætter salgsrekord. Se, hvilke her.

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydn...

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket...

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...