Foto: Getty Images

Sådan får du styr på din ejerudgift

Har du købt fast ejendom, kender du helt sikkert begrebet ejerudgift. Men ved du, hvad det dækker over - og ikke mindst, hvordan det regnes ud? Det kan du læse her.

Når du står og skal købe bolig, er der mange begreber at finde rundt i. Du skal have styr på banklån, realkredit, ejerskifteforsikring og tilstandsrapporter - og så er der ejerudgiften, der ifølge loven skal stå opgjort i salgsopstillingen som en fast månedlig udgift.

Men hvad dækker ejerudgiften egentlig over? Det kan du blive klog på her.

Hvad er ejerudgift?

Ingenting er gratis. Selv når du ejer noget, koster det dig at eje det. Det gælder både, når du ejer eksempelvis en bil eller bolig. 

Ejerudgiften på en bolig definerer, hvor meget de ’faste’ udgifter for at eje boligen vil udgøre. Ejerudgiften i salgsopstillingen er således den månedlige udgift, som det vil koste dig at eje boligen. 

Hvad dækker ejerudgiften?

Ejerudgiften er kun en af de mange poster, der findes i forbindelse med at være boligejer. Men for at forstå det større budget, findes der under denne udgift flere økonomiske poster, som ejerudgifterne normalt dækker over: 

  • Ejendomsskat
  • Ejendomsværdiskat
  • Ejendomsforsikring
  • Fællesudgifter til ejer- eller grundejerforening
  • Renovation
  • Skadedyrsbekæmpelse
  • Skorstensfejning

Har den tidligere ejer af boligen gæld uden for købesummen, som du, som køber skal overtage, vil denne omkostning også indgå i ejerudgiften. 

Hvad dækker de forskellige poster?

Selvom den i salgsopstillingen står som én post, er det oftest mange forskellige steder, de enkelte poster under ejerudgift, skal betales til. Ofte vil betalingen ske forskellige tidspunkter og antal gange om året. 

Ejendomsskat

Ejendomsskatten, også kaldt grundskylden, betales til kommunen, som første gang bliver sendt ud som girokort. Det er dit ansvar, at den bliver betalt. Derfor vælger mange også, at lade denne ejerudgift køre over betalingsservice.

Ejendomsværdiskat

Ejendomsværdiskatten er som udgangspunkt en procent af din boligs værdi. Denne udgift bliver opkrævet af SKAT over din personlige skat, og vil også fremgå i din selvangivelse. Ejendomsværdiskat skal du kun betale, hvis du selv bor i boligen. Lejer du derfor boligen ud, er du fritaget fra denne udgift.

Ejendomsforsikring

En god idé er at have en forsikring på din bolig, hvis uheldet skulle være ude. Som regel vil ejendomsforsikringen være medregnet i ejerudgiften. Ejendomsforsikringen er ikke lovpligtig, men skal du låne penge til boligkøbet, kræver mange banker og realkreditinstitutter, at dit nye hjem er forsikret.

Derfor er det vigtigt, du finder et forsikringsselskab, der passer til dine behov, da ikke alle ejendomsforsikringer dækker det samme. 

Fællesudgifter til ejer- eller grundejerforening

Alle boliger indgår i en ejer- eller grundejerforening, som du som boligejer skal betale fællesudgifter til. Denne ejerudgift er med til at sikre driften og vedligeholdelse af foreningens grund, fællesarealerne og eventuelt fælles forsynings- og serviceordninger som antenne og vaskerum. 

Renovation

Som husejer skal du selv betale for at få hentet dit affald. Derfor indgår renovation i ejerudgifterne. Denne regning betales ofte en gang om året, typisk sammen med din ejendomsskat, til din kommune. Dette går til vedligeholdelse af genbrugspladserne samt tømning af skraldespande. 

Skadedyrsbekæmpelse og skorstensfejning

Skadedyr i bygninger er ikke helt unormalt i Danmark. Som en del af ejerudgiften vil skadedyrsbekæmpelse ofte ingå. Prisen er fastsat af kommunen, og gør, at du er forsikret, hvis rotten eller andre skadedyr kommer på besøg. Samtidig kan skorstenfejning også være en del af ejerudgiften, hvis din bolig er forsynet med skorsten. 

Hvad dækker ejerudgiften ikke?

Selvom det i ordet lyder som om, at ejerudgiften er den endelige omkostning for, hvad det koster at eje en bolig, må du desværre tro om igen. 

Ejerudgiften dækker normalt ikke:

  • Omkostninger til lån
  • Forbrug af el, vand og varme

For nogle kan det måske virke overraskende, at renter og afdrag til lån ikke indgår i ejerudgifterne. Disse har nemlig tidligere været slået sammen, men siden 2015 har ejerudgifterne skulle stå adskilt fra de øvrige omkostninger - og du må selv slå dem sammen for at regne ud, hvor meget du skal betale for at bo købe et givent hjem.

Skal du derfor lægge et budget for, hvor meget det vil koste dig at eje i din bolig, er det vigtigt, at du også medregner disse poster med de reelle låneomkostninger. 

Ejerudgift ved hus kontra lejlighed

Alt efter om du bor i hus eller lejlighed, vil posterne som indgår i dine ejerudgift være forskellige. Skal du købe et hus, vil ejendomsforsikringen typisk indgå i ejerudgiften, men ikke hvis du skal købe en lejlighed. Samtidig vil fællesudgifterne for husejere gå til grundejerforeningen, mens denne udgift ved lejligheder går til ejerforeninger. 

12. april 2019
Mere om Boligsalg

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen på de danske sommerhuse er nemlig steget markant.

Boligmarkedet boomer: Disse boligtyper sætter salgsrekord

Der er stadig så godt gang i boligsalget i hele Danmark, at flere boligtyper sætter salgsrekord. Se, hvilke her.

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydning for prisen. Se, hvad du skal holde øje med her. 

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten,...

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket bliver først opdateret den dag, boligen skal sælges. Det bør ændres, mener Dansk Byggeri, der hellere ser energimærket som en digital handlingsplan for boligejere.

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...

Nu bliver tilstandsrapporten suppleret med billeder

K1´ere, K2´ere og K3´ere kan give de fleste boligkøbere grå hår på hovedet, men nu kan du med ganske få klik få et overblik over en boligs...

Ny trend: Fællesbolig for familien

Hvis du har overvejet muligheden om en fælles familiebolig, er du langt fra den eneste. Flere og flere vælger nemlig at bo sammen i en fælles bolig.

Sådan sælger du din bolig med et privat hussalg

Skal hussalget gøres meget billigere, kan du med privat hussalg sælge din bolig uden en ejendomsmægler. Men der er mange ting og papirer,...

Derfor er det vigtigt at tegne en ejerskifteforsikring

Konsekvenserne ved ikke at tegne en ejerskifteforsikring ved et hussalg kan være uhyrligt store - både for køber og sælger. Læs hvorfor...

Væsentligt færre tvangsauktioner i 2019

Antallet af gennemførte tvangsauktioner i 2019 er på nuværende tidspunkt faldet med 21 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Kæmpe prishop: Så stort et hus kan du købe i nabokommunen

Der er stor forskel på, hvor meget du skal tjene for at få råd til en villa på 110 kvadratmeter i de danske kommuner. Det viser en ny unders...

Det skal du vide, når du indretter dit typehus

Når du skal bygge et typehus, er der mange beslutninger, der skal træffes. Men når du først har styr på formen, stilen og arkitekturen, er...