Skal du sælge din bolig, kan du højst sandsynligt få mere for den end for bare få måneder siden.
Skal du sælge din bolig, kan du højst sandsynligt få mere for den end for bare få måneder siden. Foto: Getty Images

Boliger sælges til mere end udbudsprisen: Så meget er priserne steget

Står du over for at skulle sælge din bolig? Så kan du højst sandsynligt få en del mere for den end for bare få måneder siden. Læs mere om udviklingen på det danske boligmarked her.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 1. december 2020

Hen over sommeren er blev det dyrere at købe bolig i Danmark. På landsplan er boligpriserne således steget fra andet til tredje kvartal. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

I  oktober blev knap hver tiende bolig solgt dyrere, end hvad den var udbudt til, viser tal fra Boligsiden. Det er meget usædvanligt, at så mange boliger sælges over udbudsprisen.

- Det er den udvikling, der har været de sidste mange måneder på boligmarkedet - nemlig at der er virkelig meget fart på boligmarkedet, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en pressemeddelelse.

Flere boliger solgt end sidste år

Ikke nok med at flere boliger sælges dyrere end udbudsprisen, så var der i oktober også solgt flere boliger end i den samme måned sidste år. I oktober 2020 var andelen af solgte boliger nemlig dobbelt så høj som i oktober 2019 og den højeste andel, der er registreret siden 2011, hvor Boligsiden begyndte at føre statistik.

I slutningen af oktober var der solgt over 88.000 boliger i Danmark i 2020. Dermed slog boligsalget allerede ti måneder inde i 2020 salget i hele 2019.

Den store boliginteresse kan skyldes, at manges privatøkonomi trods krisen ser godt ud

- Der er ikke brugt penge på eksempelvis rejser, og så er renten lav i øjeblikket, hvilket betyder, at prisen for at låne penge til en bolig ikke er så høj, fortæller Birgit Daetz.

Der er stor interesse i lejligheder

Boliginteressen for lejligheder er også stor. I oktober blev knap hver ottende lejlighed solgt til en højere pris, end den blev udbudt, hvilket er den højeste andel siden 2015. Til sammenligning var det knap hver 14. lejlighed i oktober 2019.

Mens der for ejerlejligheder har været en prisstigning på 4,2 procent, så har der for sommerhuse og enfamiliehuse været prisstigninger på henholdsvis 3,5 og 3,3 procent.

Birgit Daetz fortæller, at det ser ud til, at efterspørgslen efter at købe nyt hus og ny lejlighed stadig vil fortsætte med at være stor den kommende tid.

Økonom: Fortsat stigende boligpriser

En stigende efterspørgsel har gjort, at sælgere har kunnet få mere for deres bolig, når de har villet sælge den.

For fremtiden er der også en forventning om, at udviklingen vil fortsætte på boligmarkedet, dog i et lavere tempo end hidtil.

- Boligpriserne vil stadig stige den kommende tid, da det lave udbud ikke vender lige foreløbigt. Vi forventer også, at der fortsat vil blive handlet boliger, men bolighandlen vil komme ned i gear, da køberne ikke har det samme at vælge imellem længere, fortæller Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank til Ekstra Bladet.

På trods af højere priser ser situationen på boligmarkedet robust ud. Det skyldes, at både forbrugere og virksomheder i dag er relativt tilbageholdende med at låne penge, og at danskerne generelt vælger de sikre lån med fast rente.

- Dertil er boligbyrden, altså hvor stor del af den disponible indkomst, der går til bolig, historisk lav grundet de lave renter. Boligpriserne er altså ikke ude af trit med den økonomiske virkelighed, som de var op til finanskrisen i 00'erne, fortæller Brian Friis Helmer.

1. december 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Boligsalg

Overraskende ketchupeffekt: Ny salgsrekord

Boligsalget er vendt overraskende stærkt tilbage efter landet er åbnet op igen efter coronakrisen. Ejendomsmæglerne oplever et salgsboom, der sammenlignes med midten af 00’erne. 

Efter corona: Boligkøbere får større nedslag i pris

Sælgerne af både huse og især lejligheder har efter den delvise nedlukning af Danmark givet større nedslag i prisen. Det samme gælder dog...

Rekordfå sommerhuse til salg

Der har de seneste ti år aldrig været så få sommerhuse til salg, som der er netop nu.

Overraskende: Boligsalget stiger igen

1. april 2020 var udbuddet af boliger i Danmark hele 13 procent lavere end 1. april 2019. Et godt stykke henne i april så det endda ud til, at kurven ville fortsætte ned til historisk lavt niveau. Men lige siden uge 16 er det gået støt frem, så det vanlige niveau er nu igen i sigte.

Boliger sælges hurtigere under coronakrisen

I den periode hvor Danmark har været delvist lukket ned, er der kommet færre nye boliger til salg. Men nye tal viser, at en større andel af...

Færre sætter boligen til salg

Danmark er på anden uge lukket ned, og den begrænsede aktivitet i samfundet begynder at sætte sine spor på boligmarkedet. Færre sætter sin...

Coronavirus kan komme til at booste sommerhussalget

Nedlukningen på grund af Coronavirus vil påvirke boligsalget den kommende tid. Begrænsede muligheder for ferier i udlandet kan bl.a. betyde, at der kommer et øget pres danske sommerhuse

Så meget er prisen på danske sommerhuse steget

Er du sommerhusejer, og har du været det i de seneste 30 år, så er værdien af dit sommerhus sandsynligvis tredoblet siden dengang. Prisen...

Boligmarkedet boomer: Disse boligtyper sætter salgsrekord

Der er stadig så godt gang i boligsalget i hele Danmark, at flere boligtyper sætter salgsrekord. Se, hvilke her.

Så mange færre huse er der på markedet lige nu

Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet markant gennem de seneste år, og det går ud over boligpriserne. Se udviklingen der hvor du bor.

SÅ stor indflydelse har klimaet, når vi køber bolig

Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at vi i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før vi køber bolig, og det får betydn...

Ejendomsmægler: Bedste boligsalg i 13 år

2019 kan blive et nyt rekordår for boligsalg siden finanskrisen. Der er nemlig godt gang i boligsalget i hele Danmark, og i september landed...

Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Dansk Byggeri vil ændre energimærket

Når en boligejer isolerer ydervæggene, sætter nye vinduer i eller udskifter oliefyret, får huset et bedre energimærke - men energimærket...

Forstå tilstandsrapporten når du skal købe eller sælge din bolig

Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge og købe et hus. Den har stor betydning for, om du som køber kender dit kommende hus, og om...