Boliger sælges til mere end udbudsprisen: Så meget er priserne steget

Står du over for at skulle sælge din bolig? Så kan du højst sandsynligt få en del mere for den end for bare få måneder siden. Læs mere om udviklingen på det danske boligmarked her.

Hen over sommeren er blev det dyrere at købe bolig i Danmark. På landsplan er boligpriserne således steget fra andet til tredje kvartal. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

I  oktober blev knap hver tiende bolig solgt dyrere, end hvad den var udbudt til, viser tal fra Boligsiden. Det er meget usædvanligt, at så mange boliger sælges over udbudsprisen.

– Det er den udvikling, der har været de sidste mange måneder på boligmarkedet – nemlig at der er virkelig meget fart på boligmarkedet, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en pressemeddelelse.

Flere boliger solgt end sidste år

Ikke nok med at flere boliger sælges dyrere end udbudsprisen, så var der i oktober også solgt flere boliger end i den samme måned sidste år. I oktober 2020 var andelen af solgte boliger nemlig dobbelt så høj som i oktober 2019 og den højeste andel, der er registreret siden 2011, hvor Boligsiden begyndte at føre statistik.

I slutningen af oktober var der solgt over 88.000 boliger i Danmark i 2020. Dermed slog boligsalget allerede ti måneder inde i 2020 salget i hele 2019.

Den store boliginteresse kan skyldes, at manges privatøkonomi trods krisen ser godt ud

– Der er ikke brugt penge på eksempelvis rejser, og så er renten lav i øjeblikket, hvilket betyder, at prisen for at låne penge til en bolig ikke er så høj, fortæller Birgit Daetz.

Der er stor interesse i lejligheder

Boliginteressen for lejligheder er også stor. I oktober blev knap hver ottende lejlighed solgt til en højere pris, end den blev udbudt, hvilket er den højeste andel siden 2015. Til sammenligning var det knap hver 14. lejlighed i oktober 2019.

Mens der for ejerlejligheder har været en prisstigning på 4,2 procent, så har der for sommerhuse og enfamiliehuse været prisstigninger på henholdsvis 3,5 og 3,3 procent.

Birgit Daetz fortæller, at det ser ud til, at efterspørgslen efter at købe nyt hus og ny lejlighed stadig vil fortsætte med at være stor den kommende tid.

Økonom: Fortsat stigende boligpriser

En stigende efterspørgsel har gjort, at sælgere har kunnet få mere for deres bolig, når de har villet sælge den.

For fremtiden er der også en forventning om, at udviklingen vil fortsætte på boligmarkedet, dog i et lavere tempo end hidtil.

– Boligpriserne vil stadig stige den kommende tid, da det lave udbud ikke vender lige foreløbigt. Vi forventer også, at der fortsat vil blive handlet boliger, men bolighandlen vil komme ned i gear, da køberne ikke har det samme at vælge imellem længere, fortæller Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank til Ekstra Bladet.

På trods af højere priser ser situationen på boligmarkedet robust ud. Det skyldes, at både forbrugere og virksomheder i dag er relativt tilbageholdende med at låne penge, og at danskerne generelt vælger de sikre lån med fast rente.

– Dertil er boligbyrden, altså hvor stor del af den disponible indkomst, der går til bolig, historisk lav grundet de lave renter. Boligpriserne er altså ikke ude af trit med den økonomiske virkelighed, som de var op til finanskrisen i 00’erne, fortæller Brian Friis Helmer.

Mest læste artikler