Det er ikke kompliceret at leje et værelse ud i sit hus.
Det er ikke kompliceret at leje et værelse ud i sit hus. Foto: iStock

Udlejning af værelse

Nogle gange har vi mere plads i huset, end vi har brug for. Her er reglerne for udlejning af værelse, depositum, skattereglerne for lejeindtægten og meget mere.

Leje værelse ud i enfamiliesbolig

Det er ikke kompliceret at blive udlejer, men der er enkelte regler og krav, som man skal være opmærksom på. Denne artikel handler om at leje et værelse ud i en enfamiliesbolig, hvor udlejer selv bor – der gælder andre regler for andre udlejningsformer.

Foto: iStockphotoHvad må lejeren?

Gør op med jer selv i familien, hvor lidt eller hvor meget I vil se til jeres nye lejer. Må vedkommende bruge køkken, bad, vaskemaskine og have? Og må det være på alle tidspunkter af døgnet, eller skal ad­gan­gen tidsbegrænses?

Skriftlig lejekontrakt

Udlejer skal lave en skriftlig lejekontrakt, hvis lejeren ønsker det. Den skal indeholde oplysninger om bl.a. antal kvadratmeter, evt. adgang til køkken, bad, vaske­maskine, kælder og have, hus­lejens størrelse og betalingsbetingelser, forbrug af lys, vand og varme, værelsets stand ved indflytning og aftale om stand ved fraflytning, eventuelle husregler om husdyr, støj, rygning, besøgende, cykelparkering osv.

Faste udgifter inkluderet i lejen?

Oftest er det lettest for begge parter at udgifter til el, vand og varme er inkluderet i lejen. Men udlejer kan også vælge at sætte målere op og afregne forbruget særskilt.

Regler for depositum

Depositum kan opkræves for at sikre sig mod misligholdelse fra lejerens side. Et depositum må udgøre op til tre måneders husleje og skal betales tilbage, hvis lejer efterlader værelset i samme stand som ved overtagelse.
   
Som udgangspunkt står udlejer for al vedligeholdelse, medmindre I aftaler andet. 
Foto: Colourbox

Lejeindtægten og opsigelsesvarsel

Hvis der er eget køkken til værelset, så er det teknisk set en lejlighed, og dermed er opsigelsesvarslet tre måneder. Opsigelsesvarslet ved værelser uden køkken er 1 måned.
  
Værelset bør have en rimelig pris, som ligger op ad priserne for lignende værelser/kollegieværelser i området. Spørg evt. en lokal ejendomsmægler.

Skattepligtig lejeindtægt?

Lejeindtægten er i princippet skattepligtig. I realiteten overstiger den sjældent det fradrag, som udlejningen også udløser, og derfor er der ofte ikke noget at betale skat af.

To skattemodeller

Husejeren kan vælge mellem to skattemodeller, bundfradrag eller regnskabsføring. Bundfradraget for et år udgør 1 1/3 procent af ejendomsværdien, dog altid mindst 24.000 kr. Hvis huset har en ejendomsværdi på tre mio. kr. vil bundfradraget altså udgøre 39.999, svarende til en månedlig leje på 3.333 kr. Denne indtægt er skattefri.
  
Hvis lejen er højere, beskattes differencen som kapitalindkomst, da du er ejer af boligen. Alternativt kan du bruge fradragsmetoden med regnskab. Dvs. at hele lejeindtægten er skattepligtig, og at der er fradrag for de dokumenterede udgifter i forbindelse med udlejningen. Dem skal der føres regnskab for. 
Reglerne er de samme for møblerede og umøblerede værelser.
  
Reglerne ændres dog undertiden af forskellige politiske konstellationer. Tjek SKAT for de aktuelle fradrags- og beskatningsformer. 
 

Opsigelse uden begrundelse mulig

Et lejet værelse kan opsiges med en måneds varsel af både lejer og udlejer. Og i modsætning til andre lejeformer behøver udlejer ikke give nogen begrundelse ved sin opsigelse.
22. juli 2015
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...

Så mange boligejere gør brug af håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget er den mest kendte og brugte ordning i Danmark. Det viser en ny spørgeundersøgelse, der slår fast, at den fordelagtige...

Sådan sikrer du dit sommerhus og dit indbo inden udlejning

Tænker du på at leje dit sommerhus ud, når du ikke bruger det? Det kan være en god måde at tjene lidt ekstra på, og i 2019 kan de første 40.900 kroner i lejeindtægt faktisk være skattefri. Her finder du tips og råd til, hvad du skal tænke på, og hvordan du sikrer dig mod ubetalt husleje, hærværk og tyveri.

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Nu bliver det billigere at varme sommerhuset op

De første sommermåneder er der ofte godt gang i varmeapparaterne i de danske sommerhuse. Men nu kan ejere af elopvarmede sommerhuse få reduceret dele af deres elafgift. Se, hvor og hvornår du skal tilmelde dig for at få gavn af den reducerede elafgift her - og få 3 gode råd til at spare på elregningen. 

Du må bo i dit sommerhus året rundt, hvis...

Ifølge planloven må man ikke bo permanent i sit sommerhus. Der findes dog undtagelser for denne regel. Se her, hvad der kræves, for at du...

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu...

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.