Tjek jeres pensioner

Førhen skulle kapital- og ratepensioner deles ligeligt i tilfælde af skilsmisse, men siden 2007 er alle pensioner at betragte som særeje i tilfælde af en skilsmisse, og det betyder, at mange – især kvinder – kan komme økonomisk i klemme. 



Mænd sparer mere til pension

I gennemsnit sparer mænd 60 pct. mere op til pensionen end kvinder, og af de store indbetalinger på over 100.000 kroner årligt står mændene for hele 80 pct. Da det ofte er manden, der har den højeste indkomst, har man i mange hjem bevidst valgt at spare ekstra meget op på mandens ratepension for at udnytte fradraget i topskatten. Nogle har endda taget lån i husets friværdi for at indbetale ekstra til ratepensionen i forvisning om, at pension jo ligesom hus er en fælles formue. Det er den bare ikke mere.

En rimelig pension
Loven siger, at ingen rimelige pensioner skal deles, og derfor forventer fagfolk en stribe af retssager, indtil domstolene har afklaret retstilstanden og defineret, hvad der er en rimelig pension, og hvornår en ægtefælle skal have kompensation ved skilsmisse.

Lav en ægtepagt
Derfor bør ægtefæller sætte sig ned og gennemgå pensionsforholdene og finde ud af, om der evt. er behov for justeringer. En anden god idé er at gå til en advokat og få oprettet en ægtepagt. Her kan man lave en klar aftale om, hvordan pensionen skal deles ved en eventuel fremtidig skilsmisse.

25 % bliver skilt
Selvom det ikke ligefrem er romantisk at tale om risikoen for en skilsmisse i fremtiden, så er den jo reel, da en fjerdedel af alle nye ægteskaber statistisk set er endt i skilsmisse efter 10 år. En ægtepagt, der kun handler om deling af pensionen koster inkl. moms ca. 5.000 kroner, men det er vel en rimelig udgift set i lyset af, at der ofte er en-to millioner kroner på en solid ratepension.

Stiller pensioner lige
Baggrunden for de nye regler er ikke mindst, at mange hidtil har oplevet det uretfærdigt, at nogle pensioner ved skilsmisse skulle deles ligeligt, mens andre altid var særeje.

Mest læste artikler