Vinterens kulde kan være hård ved pengepungen.
Vinterens kulde kan være hård ved pengepungen. Foto: GettyImages

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslører en stor forskel på danskernes varmevaner. Særligt ét sted i landet er vi ekstra kuldskære. 

I Danmark er vi vant til et vinterhalvåret med sne, frost og kulde. Det betyder dog ikke, at vi glædeligt byder de kolde temperaturer velkommen i vores hjem. Selvom vi er gode til først at tænde for varmen, når kulden for alvor sætter ind, foretrækker vi nemlig en gennemsnitlig indendørstemperatur på hele 21,5°C.

Vi kan dog spare mange penge på varmeregningen, hvis vi skruer temperaturen ned med bare én grad. Det viser en ny undersøgelse fra den tyske virksomhed tado, der fremstiller intelligente systemer til styring af indeklimaet. De har samtidig undersøgt danskernes varmevaner, der afslører, at der er stor forskel på, hvor hårdføre vi er, når det handler om at modstå kulden - og faktisk er forskellen så stor, at folk fra særligt ét sted i landet, ikke behøver at skrue ned for temperaturen. 

Forskel fra Aalborg til København

Den gennemsnitlige dansker tænder for varmen, når temperaturerne udenfor falder til under 13°C. I Sønderborg er de dog ekstra gode til at udholde de kolde temperaturer, når man sammenligner med resten af landet. Her skal den gennemsnitlige udendørstemperatur nemlig helt ned på 10,5°C, før folk tænder for varmen, og det er hele 2°C lavere end i byer som København, Århus og Ålborg. Her bliver der allerede tændt for varmen, når udendørstemperaturen ligger på lige omkring 12,5°C. 

Odenseanerne viser sig dog sammen med esbjergenserne at udgøre den mest kuldskære del af befolkningen, da man i disse byer allerede tænder for varmen, når den gennemsnitlige udendørstemperatur når 13°C.

Some like it hot

Når vi først har tændt for varmen, er vi heller ikke blege for at skrue termostaten op på fuld styrke. Særligt ikke i Aarhus og Rønne, hvor temperaturen ryger helt op på over 22°C, når det bliver koldt udenfor. Her kan de således varme sig i Danmarks højeste gennemsnitlige indendørstemperatur, mens indbyggerne i Sønderborg igen viser sig at være hårdføre med en gennemsnitlig indendørstemperatur på 20,5°C - og det kan der være en rigtig god grund til. én grad lavere end landets gennemsnitlig indendørstemperatur på 21,5°C.

Èn grad gør en forskel

Undersøgelser fra Energy Saving Trust viser nemlig, at det at skrue temperaturen ned med blot 1°C kan medføre en besparelse på 700 kroner om året på en gennemsnitlig husholdnings varmeregning - og det er noget, der luner godt i tegnebogen. 

Hvis du vil spare ekstra på varmeregningen, viser det sig også, at der store gevinster at hente ved at benytte intelligente termostater. De kan sørge for, at enkelte værelser eller hele huset kun opvarmes, når der er nogen hjemme, og det kan i sig selv give besparelser på varmeregningen på op til en tredjedel. 

Gode råd til at spare på varmeregningen

Opvarmning og nedkøling i huse og større byggerier tegner sig for halvdelen af EU’s energiforbrug, og mere end tre fjerdedele af energiforbruget i hjemmet bruges på opvarmning og varmt vand. Især vinteren kan være hård ved pengepungen. Heldigvis findes der mange små og store ting, du kan gøre for at begrænse varmeudgifterne og spare penge.

Se flere gode råd til, hvordan du kan spare på varmeregningen her.

8. november 2019
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Sådan får du den største gevinst på Black Friday

På årets største tilbudsdag, Black Friday, kan du spare mange penge på alt fra fjernsyn og smartphones til hårde hvidevarer og møbler - men...

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor...

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen markant større end andre. Se stigningerne der hvor du bor.

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres...

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for...

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse fire råd og undgå, at udlejningen kommer til at koste dig dyrt.

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne...

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for meget i grundskyld. Se, hvor mange penge de danske boligejere samlet får tilbage her.

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Penge og usikkerhed får boligejerne til at droppe grøn energi

Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at investere i solceller, solvarme eller varmepumper. Men prisen er for høj, og hver gang...

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.